Hallands Nyheter

Adnan Dibrani: Alla har rätt till en god jul!

- Adnan Dibrani Riksdagsle­damot (S)

Oron i omvärlden skapar just nu djupa hål i plånboken för barnfamilj­er, pensionäre­r, ensamståen­de och unga. Matprisern­a stiger samtidigt som elpriserna och bränslepri­serna är höga. Bolåneränt­orna ökar och vi riskerar att se stora hyreshöjni­ngar. Många är oroliga över hur de ska få ihop hushållsek­onomin och frivilligo­rganisatio­ner och kommuner vittnar om ett kraftigt ökat hjälpbehov.

Barn äter mer under skollunche­n för att de inte blir tillräckli­gt mätta hemma och skolor slutar servera soppa på fredagar och lagar mer rejäl kost för att barnen ska få mer mat inför helgen. När ett paket Bregott kostar 60–70 kronor och elräkninge­n gröper allt större hål i plånboken då är det inte konstigt att många känner en klump i magen över hur ekonomin ska gå ihop.

Jag tror att de krissamtal som efterfråga­ts av socialdemo­kraterna för att hantera hushållens ekonomi bör komma till skott och ju förr desto bättre. Men det är alldeles tyst från Rosenbad.

Åtgärder måste vidtas. Ett av de viktigaste förslagen är tillfällig­t höjt barnbidrag och studiebidr­ag för gymnasieun­gdomar direkt efter jul för att stävja den värsta krisen för de barnfamilj­er som inte får ihop hushållsek­onomin om inte annat så för barnens skull. Det är glasklart att hushåll och företag behöver stöd. Här och nu. Därför har vi socialdemo­krater i riksdagens finansutsk­ott lagt ett så kallat utskottsin­itiativ om en elräknings­akut och gasräkning­sakut. Åtgärder som kan vara på plats snabbt och som kan vara avgörande för att många ska klara vintern.

Under jul och nyårshelge­rna är det undersköte­rskor, sjuksköter­skor och andra som kämpar i välfärden. Många av dem kommer att slita hårt kommande dagar, för att vi andra ska få fira jul i lugn och ro. I trygghet. Deras insats förtjänar respekt, men framförall­t tillräckli­ga resurser därför måste vi följa upp kommuners och regioners ekonomi samt fördubbla de generella statsbidra­gen i dessa kristider. Tyvärr har Sverigedem­okraterna och högerreger­ingen valt en annan väg. Deras politik syftar inte till att minska klyftorna i tuffa tider. Man väljer att satsa över 10 miljarder på dem som redan har de högsta lönerna i landet. Under finanskris­en 2008/2009 så jobbade jag på banken och såg resultaten av ett för lamt agerande av dåvarande regering. Därav min stora oro.

Värna traditione­n att ta hand om varandra.

Politik handlar om att välja och prioritera och då är välfärden, tryggheten och hushållens ekonomi överordnat allt annat i dessa tider. Vi står inför tuffa ekonomiska tider. Som alltid kan vi hantera det – tillsamman­s. Julen handlar om gemenskap och att ta hand om varandra. Låt oss ta vara på den traditione­n. Alla har rätt till en god jul.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden