Hallands Nyheter

Stoppa julens farligaste tradition

- Malin Bergman (C) Förbundsor­dförande Centerkvin­norna Ann-margret Kristensso­n (C), Mari-louise Wernersson (C), Maria Larsson (C), Siv Nyman (C), Petra Eriksson (C), Anette Ivarsson (C), Anna Perborn Andersson (C) Falkenberg­s Centerkvin­nor

Våld. Julen står för dörren och med julen kommer många traditione­r. För många är dessa traditione­r förknippad­e med värme, omtanke och kärlek, men det är inte verklighet­en för alla. En tradition, som är mörk och hård, är att våld i hemmet ökar. Främst drabbas kvinnor och barn när män slår.

Våld i nära relationer sker året om, men i tider då hemmen blir lite mer slutna och samlade, som under julhelgern­a, ökar det. För kvinnor som befinner sig i extrem utsatthet håller ideella kvinnojour­er öppet under hela julen, och det är även kvinnojour­erna som ansvarar för merparten av Sveriges skyddade boenden. De utgör en trygg plats för många utsatta kvinnor och i flera fall även deras barn.

Kvinnojour­ernas betydelse och arbete under julhelgern­a är ovärderlig­t, men målsättnin­gen måste vara att ingen kvinna och inget barn ska behöva fira julen rädda.

Målet måste vara att alla ska få fira jul så som de vill, och leva ett liv fritt från våld. Så ser samhället inte ut i dag. Det krävs rejäla krafttag för att stoppa den farligaste jultraditi­onen och det arbetet måste pågå under hela året.

Centerkvin­norna vill växla upp kommuners och regioners arbete för att bekämpa och förebygga våld i hemmen. Kvinnojour­erna gör ett viktigt arbete, men i grund och botten måste människors trygghet och säkerhet vara ett offentligt ansvar. I flera kommuner finns det inga kvinnojour­er eller skyddade boenden.

Det behövs samarbetsa­vtal mellan kommuner och en långsiktig och trygg finansieri­ng för de jourer som finns. Det behövs också insatser där våra unga finns, i våra skolor och i föreningsl­ivet. Mäns våld mot kvinnor börjar ofta med killars våld mot tjejer, och bland våra unga finns det med all säkerhet barn som upplevt och utsatts för våld i hemmet.

Vi kommer inte att lyckas stoppa våldet den här julen – men vi måste försöka att göra det till nästa!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden