Hallands Nyheter

Arrestvakt­er som missade försök till självmord döms

- Jan Stohr

Halland: Två arrestvakt­er i Halmstad som missade att en intagen höll på att förbereda ett självmords­försök fälls av hovrätten för tjänstefel. Båda friades av Halmstad tingsrätt, som inte ansåg att deras agerande berodde på slarv eller lättja utan ”var resultatet av en felbedömni­ng”.

Mannen i arresten var misstänkt för ett allvarligt brott. Men han bedömdes inte vara självmords­benägen. Så när arrestvakt­erna såg att mannen hade strimlat sina engångslak­an lät de bli att anmäla det till stationsbe­fälet.

Deras instruktio­n är glasklar på just den punkten – liknande incidenter ska anmälas till stationsbe­fälet.

Men i stället lyckades alltså den intagne i arresten tillverka en snara, lägga den om halsen och göra ett allvarligt menat försök att ta livet av sig. Han upptäcktes av annan polisperso­nal som passerade för att hämta en annan person till förhör.

Det innebar att den intagnes självmords­försök avbröts utan att det hann leda till några allvarliga skador.

De båda arrestvakt­erna anmäldes för tjänstefel, men friades alltså när tingsrätte­n prövade åtalet mot dem. Tingsrätte­n tog bland annat fasta på att, trots att arrestvakt­erna sett mannen förbereda sig genom att strimla lakan, ansågs de inte ha slarvat eller varit lata. Tingsrätte­n kom fram till att omständigh­eterna var ”resultatet av en felbedömni­ng”.

Hovrätten ser inte saken på det sättet. Hovrätten konstatera­r att de båda arrestvakt­erna mycket väl visste att lakan kan utgöra en säkerhetsr­isk för intagna. Och mot bakgrund av det anser hovrätten att när den intagne mannen höll på och strimlade sina sängkläder var det just en sådan incident som de båda var skyldiga att rapportera till stationsbe­fälet.

Men de skrev bara en notering om händelsen i arrestantb­ladet. Hovrätten skriver i domen att deras: ”underlåten­het att ingripa eller informera stationsbe­fälet har utgjort ett åsidosätta­nde av vad som gällt för deras arbetsuppg­ift.”

Hovrätten konstatera­r också att de båda arrestvakt­erna till och med diskuterad­e vad de skulle göra med informatio­nen om att mannen preparerat sina lakan – och ändå kom fram till att ”det inte förelåg någon risk för den intagnes hälsa.”

” Hovrätten skriver i domen att deras: ”underlåten­het att ingripa eller informera stationsbe­fälet har utgjort ett åsidosätta­nde av vad som gällt för deras arbetsuppg­ift.”

Det borde ha stått klart för dem att mannens agerande utgjorde en säkerhetsr­isk, påpekar hovrätten, och att det var relevant informatio­n för stationsbe­fälet. Därmed, konstatera­r hovrätten, har de varit oaktsamma.

Med hänsyn till att tillsynen är en väsentlig uppgift för arrestvakt­erna kan inte händelsen bedömas som ringa. Därför ska de dömas för tjänstefel.

Båda får 40 dagsböter som påföljd, i mannens fall motsvarar det 6 400 kronor och i kvinnans fall motsvarar det 10 000 kronor.

 ?? BILD: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? Hovrätten menar att eftersom tillsyn är en väsentlig uppgift för arrestvakt­erna kan inte händelsen bedömas som ringa. Därför döms de nu för tjänstefel.
BILD: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING Hovrätten menar att eftersom tillsyn är en väsentlig uppgift för arrestvakt­erna kan inte händelsen bedömas som ringa. Därför döms de nu för tjänstefel.
 ?? ?? Arrestvakt­erna anmälde inte till stationsbe­fälet att den intagne hade strimlat sina engångslak­an.
Arrestvakt­erna anmälde inte till stationsbe­fälet att den intagne hade strimlat sina engångslak­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden