Hallands Nyheter

Polisen lägger ner utredning mot smittad som gick till jobbet

- Cecilia Welin cecilia.welin@hn.se 010-471 51 66

Halland: I fjol höstas polisanmäl­de kommunen en anställd inom hemtjänste­n i Halmstad som gick till jobbet smittad med covid. Men utredninge­n har lagts ner, enligt Marie Nilvé, tillförord­nad gruppchef på lokalpolis­område Halmstad.

Det var i mitten av augusti i fjol som den anställda kände sig lite dålig inför ett arbetspass och därför tog ett covidtest. Hen ringde också en kollega och berättade om testet och blev då uppmanad att kontakta sin enhetschef.

Men medarbetar­en följde inte rådet utan valde att gå till jobbet i stället. Fem kunder hann träffa den anställda innan dennes tillstånd försämrade­s och hen skickades hem med uppmaninge­n att göra ett covidtest.

Dagen efter fick den anställda bekräftat att hen var covidsmitt­ad. Enligt dåvarande myndighets­chef Gabriela Arvidsson påbörjades en smittspårn­ing som visade sig omfatta 39 personer, såväl personal som kunder. Det visade sig också att en av de fem kunder som den anställda varit hemma hos också hade smittats av covid-19.

I samtal nekade den anställda till att ha gått till jobbet utan att invänta svar på covidteste­t och försvarade sig också med att skyddsutru­stning hade använts.

Kommunen valde att anmäla händelsen till Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo. Personen i fråga fick lämna sin tjänst och blev också polisanmäl­d av sin arbetsgiva­re.

” Motivering­en är att det inte fanns anledning att fullfölja förundersö­kningen då det inte förväntas kunna leda till att misstänkt kan lagföras och dömas.

Maria Nilvé

Gabriela Arvidsson förklarade i tidningen Hallandspo­sten att syftet med polisanmäl­an var att ta reda på om det förekommit något av brottslig karaktär då covid-19 vid den här tidpunkten klassades som en samhällsfa­rlig sjukdom och den anställda genom sitt agerande hade riskerat fler personers hälsa.

Ärendet har utretts av polisen i Halmstad, som dock valt att lägga ner utredninge­n.

– Motivering­en är att det inte fanns anledning att fullfölja förundersö­kningen då det inte förväntas kunna leda till att misstänkt kan lagföras och dömas, förklarar Marie Nilvé.

När det gäller anmälan till Ivo meddelade myndighete­n tidigare i år att ärendet avslutats. Ivo konstatera­r att kommunen har fullgjort sin skyldighet genom att anmäla och vidta åtgärder och att inga ytterligar­e åtgärder därför kommer att vidtas.

Media har under coronapand­emin rapportera­t om flera liknande händelser runt om i landet. Bland annat åtalades en kvinna inom hemtjänste­n i Blekinge för framkallan­de av fara för annan. Även hon hade gått till jobbet efter ett covidtest utan att vänta på svar. Tingsrätte­n valde dock att fria kvinnan eftersom kriteriern­a för brottet inte ansågs uppfyllda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden