Hallands Nyheter

Turkiet: Små framsteg – men mer behövs

- Anja Haglund

Turkiet fortsätter att blockera den svenska Natoansöka­n. Den turkiske utrikesmin­istern framhåller efter ett möte med utrikesmin­ister Tobias Billström (M) att Sverige måste vidta fler åtgärder, och upprepar krav på svenska utlämninga­r.

Sveriges och Turkiets respektive utrikesmin­istrar möttes på torsdagen i Ankara.

Mötet har beskrivits som en ”kontrollst­ation” i den process där Turkiet så småningom förväntas godkänna Sveriges Natoansöka­n. Syftet är att stämma av hur det går att genomföra villkoren i det trilateral­a avtalet.

Tobias Billström underströk på en gemensam pressträff efter mötet att Sverige går Turkiet till mötes.

– Mitt budskap är tydligt – Sverige håller sina löften. Vi tar överenskom­melsen på allvar, säger Billström.

Hans turkiske motpart Mevlüt Cavusoglu anser att små framsteg gjorts. Han pekar bland annat på den svenska regeringen­s avståndsta­gande från de kurdiska grupperna YPG och PYD, och på att en påstått Pkk-kopplad man nyligen utvisades till Turkiet. Men det är inte tillräckli­gt, enligt Cavusoglu.

– Det finns ingen konkret utveckling när det gäller utlämning av terroristr­elaterade brottsling­ar och frysta terroristt­illgångar, säger Cavusoglu enligt den statliga turkiska nyhetsbyrå­n.

Turkiet har vid upprepade tillfällen krävt att Sverige genomför utlämninga­r för att få Nato-ansökan godkänd. SR Ekot rapportera­r att det rör sig om totalt 42 personer som i turkiska medier pekats ut som terroriste­r.

Så sent som i måndags nekade Högsta domstolen Turkiets begäran om utlämning av exiljourna­listen Bülent Kenes – ett av flera krav som landet ställt för ett godkännand­e. Cavusoglu har kallat detta för en ”mycket negativ” utveckling.

Enligt Cavusoglu fortsätter Sverige också att vara ett ”centrum” för medlemmar av Gülenrörel­sen, som är terrorstäm­plad i Turkiet. Den turkiska försvarsin­dustrin ska inte heller ha fått importera vissa produkter från Sverige.

Tobias Billström tar dock fasta på det ”tydliga beröm” han anser att den turkiske utrikesmin­istern gav Sverige.

– Mitt intryck är att vi har passerat en viktig kontrollst­ation. Vi kan se hur bägge sidor närmar sig varandra, säger Billström till TT.

Utrikesmin­istern framhåller att Sverige vidtagit åtgärder ”på varje paragraf” i trepartsav­talet, och kommer att fortsätta på den vägen. Bland annat är nya lagar, som gör det brottsligt att stödja eller främja terrorism, på gång.

Under resan, som var Billströms första till Ankara, besökte han även det turkiska parlamente­t, där frågan om godkännand­e av den svenska Natoansöka­n till slut kommer att hamna.

– Vad parlamenta­rikerna tycker är inte oviktigt. Mitt intryck är att man erkänner att vi har tagit tydliga steg framåt. Man är glad att vi i dag i Sverige talar öppet om de problem med terrorism som Turkiet faktiskt har haft.

– PKK är inget stort hot mot Sverige, men ett stort hot mot Turkiet och det tar vi på stort allvar, säger han.

Turkiet och Ungern är de enda Natoländer som ännu inte har ratificera­t den svenska respektive finska ansökan. Medan Ungern har sagt sig vara redo att säga ja tidigt nästa år har Turkiet inte givit några utfästelse­r.

 ?? BILD: ALI UNAL ?? Sveriges utrikesmin­ister Tobias Billström tillsamman­s med sin turkiske kollega Mevlüt Cavusoglu efter deras möte i Ankara på torsdagen.
BILD: ALI UNAL Sveriges utrikesmin­ister Tobias Billström tillsamman­s med sin turkiske kollega Mevlüt Cavusoglu efter deras möte i Ankara på torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden