Hallands Nyheter

Stående ovationer för Zelenskyj i USA:S kongress

-

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fick en lång stående ovation från USA:S kongress när han sent på onsdagen lokal tid ställde sig i talarstole­n.

– Mot alla odds och trots allt elände – Ukraina lever och mår bra, sade en tydligt rörd Zelenskyj.

Rysslands president Vladimir Putin försöker förringa Zelenskyjs besök.

President Zelenskyjs tal och uppgifter om leverans av luftvärnss­ystemet Patriot möttes av väntade reaktioner i Kreml.

Ryske presidente­n Putin sade att rysk militär kommer att hitta ”ett motgift” mot luftvärnss­ystemet Patriot.

– Detta förlänger bara kriget, sade Putin till reportrar i Moskva enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Putin hävdade också att Ryssland är villigt att ”avsluta konflikten i Ukraina” så snart som möjligt, rapportera­r ryska nyhetsbyrå­n Interfax utan att gå in i detalj på eventuella ryska åtaganden.

I sitt tal påpekade Ukraina att USA:S stöd är nödvändigt för att Ukraina ska vinna kriget sade Zelenskyj till amerikaner­na, men påpekade att mer behövs.

– Vi har artilleri, ja tack så mycket. Är det tillräckli­gt? Nej, inte riktigt, sade Zelenskyj, som höll sitt anförande på engelska.

Presidente­n beskrev för de amerikansk­a folkvalda hur ukrainarna trots kriget håller modet uppe och hur en seger över Ryssland inte bara handlar om Ukrainas överlevnad utan även är viktig för USA och resten av världen.

– Det kommer att definiera vilken värld våra barn och barnbarn får leva i. Det kommer att avgöra vilken slags demokrati som både ukrainare och amerikaner får leva i, sade han.

Den ukrainske presidente­n är på sin första utlandsres­a sedan krigsstart­en i februari. Tidigare under onsdagen träffade han USA:S president Joe Biden i ett nära tre timmar långt möte.

Inför Zelenskyjs ankomst tillkännag­avs ett nytt amerikansk­t stödpaket som bland annat innehåller luftvärnss­ystemet Patriot.

Inför den amerikansk­a kongressen bedyrade den ukrainske presidente­n att USA:S stöd kommer att tas om hand på ”ett ansvarsful­lt sätt”, apropå landets korruption­styngda historia.

Zelenskyj gjorde ingen hemlighet av att en av huvudanled­ningarna till hans Washington­resa just är att säkra fortsatt amerikansk­t stöd.

– Ni kan skynda på vår seger, sade han.

Zelenskyj, som vanligt iklädd militärgrö­na lediga kläder, sparade inte på krutet och jämförde ukrainska soldater med de amerikaner som stred både under andra världskrig­et och i Nordamerik­anska

frihetskri­get på 1700-talet. Han jämförde också ryssarnas framfart i Ukraina med Hitlertysk­lands agerande.

Avslutning­svis lämnade Zelenskyj över en ukrainsk flagga från slagfältet, nära staden Bachmut, till representa­nthusets talman Nancy Pelosi som tillsamman­s med vicepresid­enten Kamala Harris satt bakom Zelenskyj under talet.

– Alla ukrainare har samma julönskan – seger, bara seger, sade Zelenskyj som efter talet igen fick stående ovationer.

"

Alla ukrainare har samma julönskan – seger, bara seger. Volodymyr Zelenskyj

Ukrainas president

 ?? BILD: CAROLYN KASTER ?? Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj möttes av stående ovationer i USA:S representa­nthus.
BILD: CAROLYN KASTER Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj möttes av stående ovationer i USA:S representa­nthus.
 ?? BILD: CAROLYN KASTER ?? Zelenskyj lämnade över en ukrainsk flagga från slagfältet till vicepresid­ent Kamala Harris och representa­nthusets talman Nancy Pelosi.
BILD: CAROLYN KASTER Zelenskyj lämnade över en ukrainsk flagga från slagfältet till vicepresid­ent Kamala Harris och representa­nthusets talman Nancy Pelosi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden