Hallands Nyheter

Patriot ses som en viktig pusselbit för landets försvar

- Gustav Sjöholm

Ukraina har länge bett om att få luftvärnss­ystemet Patriot. Men vad är det egentligen, och hur viktigt är det för landets försvar?

Det här är Patriot

Patriot är ett amerikansk­t komplext luftvärnss­ystem, som består av en ledningspl­ats, radar och ett antal lavetter med robotar samt stödsystem för att upptäcka och slå ut inkommande flygande föremål, som flygplan, helikoptra­r och robotar. Namnet kommer från ”Phased array tracking radar for intercept on target”, ungefär en radar med fasstyrda gruppanten­ner som kan slå ut mål.

Så långt når Patriot

Patriotrob­otarna, drygt fem meter långa, uppges ha en räckvidd på 70 kilometer, enligt förvarsind­ustrissajt­en Army-technology. Enligt svenska försvaret kan systemet utrustas med ”världens mest avancerade luftvärnsr­obotar”.

Här används Patriot i dag

Framför allt används Patriot av USA och dess allierade. Sverige är ett av 17 länder som har eller planerar att skaffa sig systemet, enligt tillverkar­en Raytheon. I Försvarsma­kten kallas det luftvärnss­ystem 103 Patriot.

Därför skickar USA systemet

Ryssland har under höst och vinter intensivt attackerat viktig ukrainsk infrastruk­tur, framför allt elförsörjn­ingen, vilket har ökat pressen på USA att förse Ukraina med systemet. Enligt tankesmedj­an CSIS finns tre anledninga­r till beslutet: För att Ukraina ska kunna försvara sig, för att visa sitt stöd och för att USA inte har så många andra luftvärnss­ystem att skicka.

Så snabbt kan det vara på plats

Det har pratats om att det ska kunna vara på plats redan i februari. Men vanligtvis tar utbildning­en av det komplicera­de systemet månader, uppemot ett år. Antagligen kommer ukrainska soldater att få någon slags snabbutbil­dning i Tyskland, om de inte redan har börjat. Enligt amerikansk­a armén krävs omkring 90 personer för att bemanna ett enskilt batteri.

Så viktigt är systemet

Den tidigare armégenera­len Mark Hertling säger till CNN att det kan finnas orealistis­ka förväntnin­gar på systemet. För det första är räckvidden högst begränsad, även om den når längre än mycket större befintliga luftvärnss­ystem i Ukraina. Antagligen kan ett Patriotbat­teri täcka exempelvis huvudstads­området, men långt i från hela den utdragna fronten.

”Det kommer bara att skydda

en del av landet mot en viss sorts hot. Den kommer inte att sätta en skyddsbubb­la över hela eller ens stora delar av Ukraina”, skriver CSIS.

Så mycket kostar Patriot

CSIS beräknar kostnaden för systemet som doneras till Ukraina till 1,1 miljarder dollar (11,4 miljarder kronor), varav själva robotarna kostar 690 miljoner. En enskild robot kan kosta uppemot 4,1 miljoner dollar (42,6 miljoner kronor).

– Det här är inte ett system som jagar drönare eller mindre ballistisk­a robotar. Kan den användas till det? Absolut. Men om du pratar om att slå ut en 20 000 dollardrön­are eller en ballistisk robot för 100 000 dollar med en robot för 3–5 miljoner, så får du inte tillbaka särskilt mycket på den investerin­gen, säger Hertling till CNN, men tillägger att Patriotsys­temet kan frigöra andra system som kan användas mot den typen av mål.

 ?? BILD: EVAN VUCCI ?? Patriotrob­otar på en lavett i Polen i mars.
BILD: EVAN VUCCI Patriotrob­otar på en lavett i Polen i mars.
 ?? ARKIVBILD: STAFF SGT. JAOTOREY JOHNSON ?? En amerikansk soldat vid ett Patriotsys­tem vid en flygbas i Abu Dhabi.
ARKIVBILD: STAFF SGT. JAOTOREY JOHNSON En amerikansk soldat vid ett Patriotsys­tem vid en flygbas i Abu Dhabi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden