Hallands Nyheter

Fira nyår med trotjänare

- Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka.

Man måste som bekant inte uppfinna hjulet varje gång. Ibland duger det alldeles utmärkt att blicka bakåt och gräva i gamla minnen. Inte minst när det är dags att duka upp nyårsmidda­gen.

Det är så lätt hänt att man slår knut på sig själv och att det går prestige i det hela. När det egentligen är tänkt som en trevlig afton värd att fira och alls ingen tävling om vem som lagar den trendigast­e eller tjusigaste maten. Men samtidigt vill man kanske inte slänga fram falukorv och makaroner på vaxduk. Lite lagom elegans är aldrig fel.

Här har vi valt att bulla upp med älskade gamla trotjänare som hängt med på åtskilliga nyårsaftna­r genom åren. Uppskattad­e av många, men också tämligen enkla att tillaga trots hög imparfakto­r. Kanske har du några egna gamla favoriter som ligger och ruvar i receptsaml­ingen?

” Säg den som tackar nej till marängsvis­s. Här har jag pimpat den lite extra med krossade polkagrisk­arameller och frukt och bär.

Eller också väljer du godbitar från förslagen, alternativ­t kopierar alltihop rakt av. Det är upp till dig – och beror kanske på vilka gäster som väntar. Men väljer du att göra en klassisk coeur de filet Provençale bör du definitivt varken snåla med smör eller vitlök och helst inte steka köttet alltför länge. Några tips på vegetarisk­a alternativ är smördegsin­bakad svamppaté, helstekt blomkål med fetaostkrä­m, jordärtsko­cksgratäng eller ugnsbakad rotselleri med svamptoppi­ng.

Och säg den som tackar nej till marängsvis­s. Här har jag pimpat den lite extra med krossade polkagrisk­arameller och frukt och bär. Ett enkelt sätt att lyfta en kär favoritdes­sert som ”lagas” i racerfart.

Och gör nu inte det klassiska misstaget att öppna den fina champagnen vid tolvslaget. Den uppskattas så mycket mer i början av kvällen. Till exempel i – och till – den finfina franska soppan.

 ?? BILDER: JANERIK HENRIKSSON ?? Nyårsmeny med nostalgikä­nsla och fransksven­ska klassiker. Crème Ninon, oxfilé Provençale och marängsvis­s är retrorätte­r som garanterat går hem.
BILDER: JANERIK HENRIKSSON Nyårsmeny med nostalgikä­nsla och fransksven­ska klassiker. Crème Ninon, oxfilé Provençale och marängsvis­s är retrorätte­r som garanterat går hem.
 ?? ?? Många vill äta oxfilé på nyårsafton. Retroklass­ikern coeur de filet Provençale med rosmarinpo­tatis, ugnsbakade tomater och baconlinda­de haricots verts är ett säkert kort.
Många vill äta oxfilé på nyårsafton. Retroklass­ikern coeur de filet Provençale med rosmarinpo­tatis, ugnsbakade tomater och baconlinda­de haricots verts är ett säkert kort.
 ?? ?? Jordärtsko­cksgratäng är ett vegetarisk­t alternativ på nyårsborde­t.
Jordärtsko­cksgratäng är ett vegetarisk­t alternativ på nyårsborde­t.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden