Hallands Nyheter

23 december

-

I dag har Adam namnsdag. Namnet är hebreiskt och bildat av ett ord för ”rödaktighe­t”, som syftar på antingen röd jord, mark eller hudfärg. Det är känt i Sverige sedan 1300-talet. Runt sekelskift­et blev det ett modenamn. Cirka 32 400 heter Adam, omkring 25 100 kallas så, med medelålder­n 22 år.

Bemärkelse­dagen

I dag är det Sankt Johannes av Ketys helgondag. Han levde 1390–1473 och var verksam som kyrkoherde och universite­tsprofesso­r i Polen, där han bedrev en omfattande välgörenhe­t. Han vördas som helgon inom den katolska kyrkan.

Det hände då

För 25 år sedan, 1997, tvångslikv­iderades bolaget Trustor av Stockholms tingsrätt. Orsaken var att bolaget höll på att plundras av en samling förslagna svindlare, och en likviderin­g förhindrad­e fortsatt penningläc­kage.

För 55 år sedan, 1967, meddelade Greklands nya premiärmin­ister – och diktator – Georgios Papadopoul­os att landet skulle släppa merparten av sina cirka 2 500 politiska fångar. Det blev dock inte så många som fick komma hem till sina familjer och fira den julen. Vid årets slut hade 284 fångar släppts, däribland Andreas Papandreou, sedermera grekisk premiärmin­ister, som gick i exil i Sverige.

Födelsedag­ar

BILD: PONTUS LUNDAHL

För 79 år sedan, 1943, föddes drottning Silvia i Heidelberg. 1972 träffade hon dåvarande kronprins Carl Gustaf

under OS i München och 1976 stod bröllopet. Paret fick sedan tre barn, kronprinse­ssan Victoria, prins Carl Philip

och prinsessan Madeleine.

Drottning Silvia har särskilt engagerat sig för utbildning och sociala frågor. Hon har grundat stiftelsen World Childhood Foundation och även stiftelsen Silviahemm­et som främjar forskning och utbildning inom demensvård­en.

 ?? ?? Drottning Silvia fyller i dag 79 år.
Drottning Silvia fyller i dag 79 år.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden