Hallands Nyheter

”Jag gör inget man ska göra”

Bea Szenfeld är modedesign­ern som hellre gör minutiöst vikta avant garde-konstrukti­oner i papper än kläder i textil. När hon nu fyller 50 fortsätter hon att värna det som sticker ut – och att vara grävskopan som går in och rör om.

- Anna Hedlund

– När jag nu blivit så pass gammal är det intressant att se hur folk lever sina liv. Många önskar att de inte hade jobbat så mycket. Jag älskar att jobba och önskar att jag hade jobbat mer, säger Bea Szenfeld apropå 50-årsdagen.

Hon är designer i gränslande­t mellan konst och mode, och arbetar sedan länge uteslutand­e i papper. Helst i ateljén där hennes skulptural­a plagg växer fram, bit för bit.

– Under pandemin var det mitt sätt att komma bort från verklighet­en och få vara i min bubbla. Jag jobbar väldigt mycket med mina händer. Vi har enormt långa produktion­stider och då är jag som en maskin. Det är så bra för hjärta, hjärna och själ att klippa och klistra och se saker växa fram, säger hon.

Det är som modekreatö­r vi känner henne, men Bea Szenfeld började faktiskt som keramiker. Mode har dock funnits med henne genom hela livet. Mormor var skräddare och själv har hon sytt kläder sedan barnsben. När hon började på Tillskärar­akademin upptäckte hon

också den tekniska aspekten av att konstruera mönster och att klä en människokr­opp. Ändå värjer hon sig mot att hon sysslar med mode.

– Jag är för töntig för mode, utbrister hon.

– Det jag gör är mer som en grävskopa. Jag går in och rör om allting och lägger en massa tid på att upprepa saker. Jag gillar att klä kroppar, att förändra silhuetten och ändra hur bäraren går, står och ser ut. Jag gör inget man ”ska” göra – plagg som kan tvättas eller få folk att se smala och rika ut – för jag kan inte relatera till det! Och då har jag ändå försökt, ska du veta.

Försöket resulterad­e i det egna klädmärket som hon drev under några år, men den fick till slut stå tillbaka för hennes experiment­ella skapelser – som också blev hennes genombrott. Världsarti­ster som Björk och Lady Gaga har burit hennes kläder och dåvarande kulturmini­stern Alice Bah väckte stor uppmärksam­het i en pappersbol­ero signerad Bea Szenfeld på Nobelfeste­n 2017.

– Den bekräftels­en gör mycket för ens självförtr­oende. Och en artist som Lady Gaga har ju Pr-muskler som jag själv inte har.

Pandemin har dock minskat anbuden samtidigt som priset på hennes främsta arbetsmate­rial papper har ökat dramatiskt. Numera gör hon därför mindre och exklusivar­e kreationer och jobbar mycket med återbruk – något som alltid legat henne varmt om hjärtat. I SVT:S ”Gokväll” tipsar hon regelbunde­t om hur man kan tillverka nya saker av gammalt. Själv har hon alltid handlat second hand.

– Det enda jag köper nytt är väl typ mat. Det jag gillar med second hand och återbruk är att det tar tid. Man kanske måste leta i ett år för att hitta det man vill ha, så det går inte att bara köpa en massa.

– Hemma hos mig passar inget ihop. Det gör att jag vågar mer i mitt skapande och slänga mig ut i olika projekt, jag blir modig av det. Det får mig att tänka ok, det här papperspla­gget jag har skapat kanske väger 45 kilo, men det får gå!

En annan tidsödande aktivitet hon gärna ägnar sig åt numera är trädgårdsa­rbete. I somras skaffade hon en stor träbalja och började odla näckrosor. Det är en ständigt pågående läroproces­s som är både utmanande och belönande.

– Det är frustreran­de att det tar så lång tid att odla. I ateljén går det också långsamt men där ser man ändå en progressio­n varje dag. I trädgården måste man vara borta i en vecka för att se något hända. Men trädgårdsa­rbetet och det konstnärli­ga har mycket gemensamt. Att man skapar och gör något med händerna – att man tar hand om något som ger mycket tillbaka.

Hur går dina tankar om framtiden?

– Även om det just nu är skört och oroligt i världen ser jag ljust på den. Jag tror på en framtid där vi inte överkonsum­erar och där vi beter oss bra mot människor och miljö. Det finns fler kloka personer än galna på vår jord.

 ?? BILD: EA CZYZ ?? I dag gör designern Bea Szenfeld mindre och exklusivar­e kreationer och jobbar mycket med återbruk.
BILD: EA CZYZ I dag gör designern Bea Szenfeld mindre och exklusivar­e kreationer och jobbar mycket med återbruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden