Hallands Nyheter

Sillar, rödbetssal­lad, Janssons frestelse – alla tips till julbordet

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

- Mejla till mat@gp.se eller skriv till konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg

Dan före dan före dan före dopparedan. Vad händer då undrar ni kanske?

Om man är en glad matlagare med gott om tid kan man förbereda en del av det man önskar på julbordet. Med det sagt är jag en stark beivrare av att alltid laga så mycket man hinner och mäktar med. Men om man har tillfälle, penningar och lust kan man nu laga en del av det som skall upp på julbordet redan idag. Jansons frestelse kan lagas och kylas ned, krämiga sillar kan läggas in, rödbetssal­lad och sillsallad kan göras, hovmästars­åsen vispas ihop, köttbullar­na kan rullas och stekas. Det mesta kan faktiskt göras nu – oftast är det kylskåpspl­atsen som sätter krokben. Men när det är kallt ute, max 2-4 grader kan man använda sig av kylväskor och ställa ut maten på balkonger och uteplatser. Lägg gärna en termometer i anslutning så att du har koll på hur kallt det verkligen är och var uppmärksam på att det inte fryser.

I USA har man den 22 december varje år en ”National Cookie Exchange Day”, en väldigt gullig tradition som vi kanske kan anamma även i Sverige. Man ger juldekorer­ade kakor och kakburkar till nära och kära. I Italien, som många vet ligger mig nära om hjärtat, har den traditione­n funnits länge utan att ha en speciell dag. Den kända kakan panettone delas glatt ut i konstfulla paket kors och tvärs i bekantskap­skretsen. Jag brukar hålla mig till att dela ut inköpt panettone men blev lite sugen på att skapa pyssel med familjen och dekorera kakor att dela ut.

På Gotland bakar min gamla mamma vansinnigt goda rån, så kallade go’rån, med vänner veckorna före jul – hon skapar både platta rån och rullrån. De är vansinnigt uppskattad­e av familjen på julbordet. Vi brukar spritsa i vispad grädde blandat med hjortron eller lingonsylt i rullarna, eller toppa med en klick grädde på de som är platta (man kan ju aldrig få nog av god grädde) och avslutning­svis strössla med rostade mandelflar­n.

Och det passade ju ypperligt väl att Maryam undrade om rån just idag. Kanske hinner ni alla sätta en smet idag och grädda några imorgon. Om inte, kan ni njuta av detta recept i vinter för att skämma bort er själva lite extra.

God Jul alla fina läsare! P.S. vi hinner ju med en spalt till innan nyårsafton, skicka gärna in något ni önskar i spalten till Sylvesterm­iddagen.

Hej Alexandra Zazzi,

Jag undrar om du har något bra recept på rån? Mina svärföräld­rar är från Skåne och jag skulle vilja överraska på julbordet. Måste man förresten köpa in ett speciellt järn eller kan man använda något annat? Hälsningar om goda helger från Maryam.

Hej Maryam,

Tack för den här frågan, denna högtidskak­a bakas ju i olika varianter över hela Sverige. Här är det receptet jag brukar hålla mig till. Smeten ska egentligen vila ett dygn, men det går bra att sätta den på morgonen och göra rånen till kvällen. När det gäller järn måste man egentligen ha rånjärn för att få den rätta sortens rån att rulla eller göra platta, med det sagt kan man även använda våffeljärn, rånen blir ”våffliga” och hjärtforma­de som är väldigt goda men svåra att forma.

Här är receptet jag brukar använda. Lycka till!

Alexandra Zazzis recept på rån: Go’rån

2,5 dl strösocker

9 dl fint vetemjöl 1 tsk fint vaniljsock­er 250 g smör

3 äggulor

1,5 dl vispgrädde Valfritt: krydda med 1 tsk kardemumma eller annan spännande krydda

Gör gärna så här:

1. Blanda de torra ingrediens­erna i en bunke.

2. Skira smöret, låt svalna något och blanda med grädden.

3. Blanda samman samtliga ingrediens­er till en följsam smet.

4. Låt vila i kylskåp ett dygn, täck smeten med plast direkt på ytan.

5. Vid tillagning, vispa om i smeten och hetta upp järnet. Beroende på storlek på järnet lägger man i 1-2 msk smet. Testa dig fram.

6. När det har fått fin gyllene färg lossnar rånet från järnet.

7. Forma till rullar eller koner direkt när rånet fortfarand­e är varmt. Det hårdnar fort. Låt svalna på galler.

8. Förvara rånen i lufttäta burkar i rumstemper­atur.

 ?? ?? BILD: FREDRIK SANDBERG/TT
BILD: FREDRIK SANDBERG/TT
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden