Hallands Nyheter

Jesper Karlssons adressmiss – kan ha varit felaktigt folkbokför­d

- Kent Vikström kent.vikstrom@hn.se Karl Andersson karl.andersson@hn.se Vi har sökt Jesper Karlsson för en kommentar.

Landslagss­tjärnorna Jesper Karlsson, Dejan Kulusevski och Kosovare Asllani kan vara tre av drygt 40 fotbollspr­offs på både dam- och herrsidan som är felaktigt folkbokför­da.

Det rapportera­r Ekot. Något som falkenberg­aren Karlsson nu ska ha korrigerat.

Enligt Sveriges Radio Ekots granskning kan det vara så att många fotbollspr­offs är felaktigt folkbokför­da i Sverige, eftersom de bor och spelar utomlands. Ett par spelare ska enligt Ekot ha medgett att så också är fallet.

– Det finns en risk att många av dem är felaktigt folkbokför­da. Det är problemati­skt. Folkbokför­ingsregist­ret

ska spegla verklighet­en och har vi personer som är folkbokför­da i Sverige när de i själva verket lever och bor utomlands är det ett problem, säger Jens Lindqvist, verksamhet­sutvecklar­e på Skatteverk­et, till Ekot.

Bland spelarna som spelar utomlands men är folkbokför­da i Sverige nämns namn som Dejan Kulusevski, Kosovare Asllani och falkenberg­aren Jesper Karlsson.

Enligt Ekot ska Karlsson och Kulusevski ha anlitat samma advokat efter att granskning­en blev känd för att korrigera detta. Där ska advokaten ha bekräftat att spelarna är skrivna på fel adress på grund av att de flyttat utomlands.

Deras advokat uppges ha skrivit i två separata mejl till Ekot att ”Han (Kulusevski respektive Karlsson, reds. anm.) inte var medveten om att han var tvungen att anmäla detta till Skatteverk­et. Åtgärder kommer nu självklart att vidtas så att folkbokför­ingen stämmer överens med hans nuvarande boendesitu­ation”.

Den som flyttar utomlands måste enligt lag anmäla detta till Skatteverk­et.

– Om man har bott i Sverige och flyttar utomlands, utan att anmäla det till Skatteverk­et, riskerar man att göra sig skyldig till ett folkbokför­ingsbrott. Objektivt sett, säger John Nilsson som är vice chefsåklag­are i Uddevalla till Ekot.

Att vara folkbokför­d i Sverige kan ge fördelar som billigare vård. Kulusevski och Karlssons advokat meddelar dock att de under tiden de varit bosatt utomlands ”varken erhållit svensk offentlig sjukvård eller erhållit ersättning­ar från det svenska socialförs­äkringssys­temet.”

På tal om Karlsson och Kulusevski. Sedan onsdagen har de två landslagss­pelarna samma agentur, då Karlsson lämnat sitt svenska agentnätve­rk Nordic Sky till förmån för Kulusevski­s italienska

World Soccer Agency, grundat av Alessandro Lucci. I Luccis stall är merparten av spelarna italienare med italienska klubbadres­ser.

Det dröjde knappt ett dygn förrän det börjat rapportera­s om italienskt intresse, då källor till nyhetssajt­en Firenze Viola menar på att Karlsson är aktuell för Fiorentina. Intresset sägs inte vara konkret ännu, men då Serie A-tian är på jakt efter yttrar uppges Karlsson vara ett intressant namn.

"

Det finns en risk att många av dem är felaktigt folkbokför­da Jens Lindqvist

 ?? BILD: SIMON HASTEGÅRD ?? Dejan Kulusevski och Jesper Karlsson har anlitat samma advokat efter Ekots granskning.
BILD: SIMON HASTEGÅRD Dejan Kulusevski och Jesper Karlsson har anlitat samma advokat efter Ekots granskning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden