Hallands Nyheter

Vilmer Rönnberg ny mittback i Varbergs Bois

Han har gått nästan hela hösten och väntat. Men nu har 20-årige Vilmer Rönnberg äntligen skrivit på för Varbergs Bois. – Jag ska försöka vinna alla fystester till och börja med och sedan visa upp mig på träningarn­a, säger han.

- Mikael Martinsson

Redan i höstas avslöjades det att mittbacken Rönnberg var på väg till Varbergs Bois.

– Jag har försökt vara så profession­ell som jag kunnat. Första kontakten togs i somras och sedan gick det snabbt innan det blev konkret. Såklart har jag gått runt och tänkt mycket men det gäller att vara så profession­ell som möjligt.

Han har inte talat alls med Bois tränare Jocke Persson. Agenten Amadou Samake har skött all kommunikat­ion.

– Men jag vet exakt vad han vill ha ut av mig och hur han vill att jag ska spela.

Under året har 193 centimeter långe Vilmer Rönnberg tränat med Hammarby några gånger i veckan och spelat i Hammarby TFF i Ettan Norra där det blev 16 matcher, nio från start.

– Jag har spelat med Montader Majed sedan i somras och han har talat gott om Varberg och Jocke Persson och hur de spelar.

Det är en vänsterfot­ad mittback som Varberg knyter till sig.

– Jag började som forward och gick sedan ner på mittfältet i Enskede. Jag är ganska bolltrygg från den tiden. När jag var 17 flyttade jag till Hammarby och deras U17-lag och U19. Där har jag utvecklats ännu mer taktiskt och fysiskt. Det är de senaste säsongerna jag varit mittback, berättar han.

Men någon fortsättni­ng i Hammarby blev det inte.

– Jag känner att jag har större chans att spela och utvecklas här. Spelsättet här gynnar mig. Sedan det blev klart i somras att jag skulle gå hit har jag kollat varenda match.

Rönnberg flyttar ner till Varberg med flickvänne­n Ella. Han lämnar därmed föräldrahe­mmet i Enskede.

– Ella ska börjar plugga till sjuksköter­ska och det blir bra. Lite nervöst är det med flytten men samti

Det är fotboll jag vill jobba med och då får man göra uppoffring­ar Vilmer Rönnberg

digt är det här vad jag vill. Det är fotboll jag vill jobba med och då får man göra uppoffring­ar.

Den föregående säsongen var något i hästväg när det kommer till mittbackss­kador i Varbergs Bois. Hampus Zackrisson missade stora delar av säsongen på grund av en knäskada, Oliver Stanisic åkte på en hjärnskakn­ing som höll honom borta från spel under stora delar av hösten och därtill hade Anton Liljenbäck, Joakim Lindner och Jon Birkfeldt perioder av skadebekym­mer.

Med det som bakgrund har Joakim Persson velat bredda mittbacksu­ppsättning­en till säsongen 2023.

– Ska vi ha säsongen som gick som riktlinje får vi värva tre till va? Att vi har konkurrens tycker jag inte är konstigt, framförall­t behöver vi kanske föryngra oss på den positionen, berättade Bois-tränaren när 19-årige Leo Frigell Jansson presentera­des för en dryg vecka sedan.

Mycket riktigt står det nu klart att ytterligar­e en mittback ansluter, och det är dessutom en spelare som sänker medelålder­n i de bakre leden.

Enligt sportchefe­n Thomas Askebrand påminner Rönnberg en hel del om Gustaf Lagerbielk­e, Elfsborgss­pelaren som gjorde succé på lån i Degerfors under den föregående säsongen.

– Det är en ung och lovande mittback med en oerhört skicklig passningsf­ot. Han är bra på att skära linjer och påminner en del om Gustaf Lagerbielk­e i passningss­pelet.

Kontraktet är skrivet till 2026 och tanken är att Rönnberg ska blomma ut på sikt.

– Han kommer in i en trupp med rutinerade mittbackar omkring sig, så han kommer säkerligen få hjälp utav dom att acklimatis­era sig till Allsvenska­n. Rom byggdes inte på en dag, har vi bara tålamod kommer han växa in i det hela och göra bra ifrån sig, siar Askebrand.

 ?? ?? Vilmer Rönnberg ny mittback i Varbergs Bois
Vilmer Rönnberg ny mittback i Varbergs Bois
 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM ??
BILD: ANNIKA KARLBOM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden