Hallands Nyheter

Jan Andersson: Kristian Luuk – en given arvtagare till Ingvar Oldsberg

-

Om Ingvar Oldsberg brukar sägas att han var Lennart Hylands arvtagare. Det stämmer säkert. Därefter har Ingvar Oldsberg format Kristian Luuk, som fört sitt arv vidare till David Hellenius. På samma sätt har Fredrik Skavlans trygghet i rutan inspirerat Carina Bergfeldt, som sin tur nu påverkar rookien Bianca Ingrosso. And on it goes … Våra programled­are har alltid lånat av och lutat sig mot varandra. Inget konstigt.

Det märkliga är att ”På spårets” programled­are – den saklige Kristian Luuk och hans muntre bisittare Fredrik Lindström – faktiskt nu går förbi Ingvar Oldsberg i antal gjorda avsnitt.

Det var ett besked så överraskan­de att jag var tvungen att sitta ner och andas en stund. Hur är det ens möjligt? Firma Luuk & Lindström tog ju över ”På spåret” i förrgår efter att Oldsberg lett programmet sedan 1987, en period så avlägsen att tv-branschen refererar till den som yngre krita.

”På spårets” noggranne producent Martin Sundborn hade såklart koll på att Luuk & Lindström den 23 december 2022 skulle gå förbi Ingvar Oldsberg i antal gjorda program, 174 mot 173. Jag vet inte vilket som är mest glädjande med det, programled­arnas uthållighe­t eller Sundborns sinne för statistik, stort känns det hur som helst.

Men att stödja sig på statistik är som att luta sig mot vatten. För även om Luuk & Lindström nu passerar Ingvar Oldsberg i gjorda avsnitt, leder Oldsberg fortfarand­e i antal genomföra säsonger. Han rattade programmet under 21 år, Luuk & Lindström är ”bara” inne på sitt 14:e, dock med betydligt fler avsnitt per säsong.

Så vem är störst? Det beror på om du frågar höjdhoppar­na Patrik Sjöberg (242 cm) eller Stefan Holm (Os-guld). Eller gör inte det förresten. Man kan faktiskt vara bäst på olika sätt.

Efter förrförra veckans avsnitt tittade jag på det allra första ”På spåret” från hösten 1987. Och det är samma program – samtidigt som det är ohyggligt annorlunda.

Husbandet ser ur som statister i ”Six feet under” och Ingvar Oldsberg känns som en bilförsälj­are när han visar upp sina knäpptysta värdinnor, Susanne och Annelie, vars främsta uppgift är att backa upp Ingvar och le tomt mot kameran.

Ja, det var länge sedan, men även senare säsonger på SVT Play känns så hopplöst daterade att en blind tågklarera­re i Hallsberg måste ha märkt av det nya spår som Kristian Luuk och Fredrik Lindström förde in programmet på.

Vår 22-årige son och hans flickvän missar numera aldrig ett avsnitt. Faktum är att hela hans studentkor­ridor i Lund stannar upp så fort vinjetten drar igång. Snacka om föryngring.

Att föryngra publiken och få fler kvinnliga tittare var de nya programled­arnas viktigaste uppdrag. Dessutom fick de gärna sno så många tittare som möjligt av TV 4:s då jämnstarka konkurrent ”Let’s dance”. Och säg såhär, det gjorde man.

Redan andra året med den trygga och självklara ledarduon seglade ”På spåret” ifrån ”Let’s dance” och blev mycket större. Tredje året bytte ”Let’s dance” sändningst­id.

Förra året bytte ”Let’s dance” sändningsd­ag. Nu är det ”Idol” och ”Talang” med kanske 700 000 tittare som TV 4 tvingas ställa mot ”På spårets” jättepubli­k på 2,8 miljoner. Så grattis Luuk och Lindström. Nu är ni störst. Grattis ”På spårets” alla tittare. Och grattis SVT. Kvar finns väl bara en fråga att ställa till TV 4, vart är ni på väg?

"

Redan andra året med den trygga och självklara ledarduon seglade ”På spåret” ifrån ”Let’s dance” och blev mycket större

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden