Hallands Nyheter

Nu går Luuk och Lindström om Oldsberg

- Jan Andersson kulturnoje@hn.se

SVT:S flaggskepp ”På spåret” har en ny kapten. Efter fredagens sändning har programled­aren Kristian Luuk och hans parhäst Fredrik Lindström gjort 174 avsnitt – ett mer än legendaren Ingvar Oldsberg.

– Det känns overkligt och hedrande, säger Luuk.

I december 2009 sände Kristian Luuk och hans ständige bisittare Fredrik Lindström sitt allra första ”På spåret”.

Två år tidigare hade Luuk tagit klivet över från TV4 till SVT och gjort stor succé som programled­are för Melodifest­ivalen. Han var redan då en rutinerad tv-profil och blev den förste att ensam leda Melodifest­ivalen sedan Janne Jingryds dagar på 1990-talet. Innan dess hade Kristian Luuk under nio säsonger också kört sin egen talkshow ”Sen kväll med Luuk” i TV4.

Ändå kunde inget förbereda honom för den första inspelning­sdagen av ”På spåret” i Göteborg.

– Det var en sådan jäkla anspänning. Jag skulle bara gå fram till de tävlande, hälsa dem välkomna och småprata lite. Ändå var jag så nervös att jag skakade och blev tvungen att hålla mig i buren för att inte ... tja, svimma. Det var så mycket som vilade på våra axlar.

Kristian Luuk sticker inte under stol med att Ingvar Oldsbergs skugga hängde stor över programmet. Den älskade göteborgar­en hade då lett ”På spåret” i drygt 20 år, ända sedan 1987, och dessutom varit med om att skapa tittarsucc­én från Göteborg.

Reaktioner­na lät inte vänta på sig. I flera veckors tid fick de handskrivn­a hatbrev och helsidor i kvällspres­sen. Även trevliga läsarbrev uppmanade Luuk och Lindström att sluta.

Men långsamt vände det. De nya programled­arna växte in i sina roller och efter ett par turbulenta veckor hade även den kritiska tv-publiken svängt.

Nu är Kristian Luuk och Fredrik Lindström inne på sin 14:e säsong med ”På spåret”. På fredag 23 december passerar de rent av maestro Oldsberg i antal gjorda program, 174 mot 173.

– Det känns overkligt och hedrande. Och lätt chockerand­e. Jag hade faktiskt ingen aning om detta förrän vår producent Martin Sundborn berättade det för oss. Och ännu mer ironiskt blir det när jag tänker tillbaka på hur allt började.

Kristian Luuk hade som sagt lett Melodifest­ivalen 2007 och 2008, andra året tillsamman­s med Björn Gustafsson och Nour El Refai, när frågan kom från SVT om han ville ta över ”På spåret” efter Ingvar Oldsberg. Men det fanns ett problem som han till en början höll för sig själv.

– Jag hade aldrig sett programmet! Även om jag såklart kände till det så visste jag inte riktigt vad det gick ut på. SVT fick buda över ett par säsonger på dvd som jag och min dåvarande fru tittade på för att se om det var något för mig.

Det var det. Och när Kristian Luuk tackat ja till uppdraget kände både han och SVT att Kristians gode vän Fredrik Lindström vore den perfekta domaren och bisittaren.

– (skratt) Fredrik hade däremot sett programmet och var ett så stort fan att han först tackade nej till jobbet. Han ville inte förstöra spänningen utan fortsätta att titta på fredagarna.

Vän av ordning noterar säkert att Ingvar Oldsberg gjorde 21 säsonger av ”På spåret” medan Luuk och Lindström nu bara är inne på sitt 14:e år. Hur kan de då ha gjort fler avsnitt?

– Så tänkte jag också. Men vi har väldigt långa säsonger, oftast 13 avsnitt, medan Ingvar kunde göra kanske åtta avsnitt. Och vissa år sändes inte programmet alls.

Minns du varför du ville ta över ”På spåret”?

– Det var något helt nytt för mig och därför väldigt lockande. Dessutom tyckte jag om tävlingsmo­mentet, och det gör jag fortfarand­e. Det finns en framåtröre­lse i programmet, i alla ledtrådarn­a, och det händer alltid något.

Hur länge kommer du och Fredrik Lindström att fortsätta?

– Vi får se. Men ett par säsonger till blir det säkert, säger Kristian Luuk.

Fotnot: I fredagens avsnitt av ”På spåret” ställs Camilla Läckberg & Hasse Aro mot regerande mästarna Cecilia Düringer och Jonatan Unge. Husband är Mor som uppträder med gästartist­en Loreen.

ARKIVBILD: BO HÅKANSSON

 ?? ?? I december 2009 sände Kristian Luuk och Fredrik Lindström sitt allra första ”På spåret”.
I december 2009 sände Kristian Luuk och Fredrik Lindström sitt allra första ”På spåret”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden