Hallands Nyheter

Hög klass på specialeff­ekterna men en något splittrad berättelse

- Mats Johnson

Regi: Victor Danell (Crazy Pictures)

UFO Sweden

Med: Inez Dahl Torhaug, Jesper Barkselius, Sara Shirpey, Isabelle Kyed, Eva Melander och Oscar Töringe Sverige, 2002 (115 min)

Crazy Pictures är duktiga på action, men det är lite si och så med dialogen, agerandet och själva manuset skrev jag i recensione­n när katastroff­ilmen ”Den blomsterti­d nu kommer” hade premiär 2018.

Det är samma visa en gång till när det Norrköping­sbaserade filmkollek­tivet ger sig ut i ”Twilight Zone”-land med ”UFO Sweden”, som är ”weird” eller, för att ta till ett svenskt ord, svåridenti­fierbar. Ibland är filmen en barnvänlig komedi, ibland högeffekti­v action och, då och då, science fiction. Oavsett låter replikerna ofta helt förfärliga.

En prolog från Norrköping 1988. Uno (Oscar Töringe), som är besatt av märkliga fenomen och övertygad om det varit något skumt med väderleksp­rognoserna i flera decennier, sitter i bilen utanför SMHI och väntar på någon.

Ett snabbt hopp framåt, till 1996. Unos dotter Denise, bra spelad av Inez Dahl Torhaug, är en rebellisk fosterhems­placerad tonåring. Hon har inte haft det lätt ”med ingen mamma och en foliehatt till pappa”, som den unga tuffa kvinnliga polisen Tomi (Sara Shirpey) uttrycker saken. Till råga på allt är pappan spårlöst försvunnen och förmodat död.

Plötsligt börjar det hända saker. Ett strömavbro­tt föranleder kaos när trafikljus­en slutar att fungera. En förarlös Saab kraschar genom taket rätt in i en lada. Det är något med bilen, som tycks ha dumpit ner från ett rött sken på himlavalve­t, som gör Denise övertygad om att hennes pappa lever, att han har blivit kidnappad av utomjordin­gar.

Vem kan tro på något sådant? Denise

går till UFO Sweden, en organisati­on som finns på riktigt under namnet Ufo-sverige, och deras fallfärdig­a kontor. Föreningen­s medlemmar är regelrätta nördar (en av dem heter Karl-tefat), men sunt skeptiskt inställda när folk ringer och hävdar att de sett ett ufo.

Det har gjorts hiskeligt många filmer om utomjordin­gar som går till attack, men ”UFO Sweden” är inte den typen av film. Det finns något där ute, men inga gröna monster är i sikte.

På nätet kan man lätt hitta en skickligt gjord trailer som ger sken av att detta är en oavbrutet fartfylld film. Det stämmer inte. Filmen är som ett ”Arkiv X”-avsnitt utdraget till två småsega timmar, men det tar sig rejält på slutet, då specialeff­ekterna håller Hollywoodk­lass.

Alltså är det helt i sin ordning att Crazy Pictures blivit Guldbaggen­ominerade i kategorin bästa visuella effekter.

BILD: SF STUDIOS

 ?? ?? När en röd Saab mystiskt kraschar rakt genom taket på en lada börjar fosterhems­placerade Denise (Inez Dahl Torhaug) tro att hennes försvunna pappa fortfarand­e är i livet. Snart har hon engagerat den lokala ufo-föreningen i sitt sökande.
När en röd Saab mystiskt kraschar rakt genom taket på en lada börjar fosterhems­placerade Denise (Inez Dahl Torhaug) tro att hennes försvunna pappa fortfarand­e är i livet. Snart har hon engagerat den lokala ufo-föreningen i sitt sökande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden