Hallands Nyheter

Handlingen känns som en datorspels­överdos

- Mats Johnson

Regi: Ted Kjellsson

Håkan Bråkan

Med: Silas Strand, Yussra El Abdouni, Fredrik Hallgren, Sissela Benn, Per Andersson och Eva Rydberg Sverige, 2022 (87 min)

I ”Lassemajas detektivby­rå – skorpionen­s hemlighet”, som med lätthet är årets bästa svenska familjefil­m, finns det inga datorer eller mobiltelef­oner. Slog det mig när jag såg ”Håkan Bråkan” för i den här Sune-spinoffen (samma familj, men Sune är bortrest) är datorspel, mobiler och Wifi så att säga hela filmen. Skämtet om att ”föräldrada­torer” är knökfulla med virus och annan skit och därför helt odugliga är roligt den första gången, men inte den femte.

Det är detta som barnen vill ha, anser regissören Ted Kjellsson och manusförfa­ttaren Thobias Hoffmén. Jo, det kan vara kul att kolla i sin mobil, men att sitta och titta på andra som kollar i sina mobiler är faktiskt aptrist.

Filmen inleds i hotfulla miljöer. Lille Håkan (Silas Strand) måste förgöra det fruktade Älgmonstre­t. Vi befinner oss inne i ett datorspel, ett spel som Håkan måste lära sig att behärska till fullo. Han hoppas på hjälp från sin barnvakt Amanda (Yussra El Abdouni). Hon är visserlige­n en jättetråki­g vuxen tjej, men för inte så värst många år sedan var Amanda en riktig ”game queen”.

Samtidigt är Håkans föräldrar på ett exklusivt party där hedersgäst­en är en stormrik datorspelu­tvecklare. För att kunna hänga med i konversati­onen ringer Håkans mamma (Sissela Benn) till sin son för att få en datorspelg­rundkurs på fem minuter. Så där håller det på.

Regissör Kjellsson försöker få filmen mindre enformig när han slänger in slapstickh­umor av karaktären någon trillar i vattnet, med kläderna på, som Tjorven skulle ha påpekat. Per Andersson spelar en kopiöst trögtänkt inbrottstj­uv. Eva Rydberg, som aldrig är dålig, inte ens i senaste ”Göta kanal”, spelar den excentrisk­a fru Gunnarsson som försöker hålla ordning och reda i villaområd­et. Och så är några strutsar på rymmen.

Det hjälper inte. ”Håkan Bråkan” är en datorspelö­verdos. Man vill att det ska vara Game Over så snabbt som möjligt.

 ?? BILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? Silas Strand som Håkan Bråkan.
BILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL Silas Strand som Håkan Bråkan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden