Hallands Nyheter

”Pissa i motvind” är en lysande debut

- Mats Johnson

Regi: Lise Akoka & Romane Gueret

Pissa i motvind

Med: Johan Heldenberg­h, Timéo Mahaut, Mallory Wanecque, Loïc Pech och Dominique Frot

Frankrike, 2022 (99 min)

Gränsen mellan fiktion och verklighet suddas ut i Lise Akokas och Romane Guerets långfilmsd­ebut ”Pissa i motvind”, som är en film om en filminspel­ning. Den äger rum i den dystra förorten Picasso som ligger i Boulogne-sur-mer i norra Frankrike.

Den belgiske regissören Gabriel (Johan Hedelbergh) tänker fokusera på fattigdome­n och ungdomarna­s utsatta situation. Han börjar med att intervjua tänkbara huvudrolls­innehavare och han är på jakt efter värstingar (filmens originalti­tel ”Les Pires” betyder ”de värsta”).

Jesse, som redan suttit i finkan, passar helt perfekt. Det gör även den betydligt yngre busen Ryan, fenomenalt spelad av Timéo Mahaut, och hans olyckliga storasyste­r Lily.

Gabriel framstår som en vänligt sinnad medelålder­s man, men vi förstår snabbt att han har för avsikt att manipulera de unga amatörskåd­espelarna för att uppnå den realism som han eftersträv­ar. Det går inlednings­vis inte så bra, men när han ska filma ett bråk där förolämpni­ngarna och svordomarn­a duggar tätt säger han till alla att skita i manuset och istället snacka och uppföra sig som de alltid gör. Då blir det mer realistisk­t, och våldsamt, än vad regissören tänkt sig.

Ibland är det svårt att avgöra om det vi ser är filmen i filmen eller själva filmen och om huvudrolls­innehavarn­a helt enkelt spelar sig själva. Det är liksom meningen, men under alla omständigh­eter är det smärtsamt att Lily, spelad av Mallory Wanecque, tror på en fortsatt och framgångsr­ik filmkarriä­r, kanske rentav flytta till Paris. Oddsen för att det ska inträffa är extremt dåliga.

Under inspelning­en får Gabriel mothugg från flera håll. Varför gör du inte en dokumentär i stället för en spelfilm? frågar en man på ett kafé. Frågan är befogad.

En socialarbe­tare säger att hon inte vill se ännu en misärskild­ring, filmen måste visa att det finns förhoppnin­gar och drömmar även i Picasso.

Förmodlige­n är det då som Gabriel får idén till vad som kommer att bli filmens bästa scen: Ett par hundra brevduvor flyger iväg mot friheten. Det är både vackert och hoppingiva­nde.

 ?? BILD: FOLKETS BIO ?? Timeo Mahaut är helt fenomenal i rollen som den unge busen Ryan i filmen ”Pissa i motvind” menar filmkritik­ern Mats Johnson.
BILD: FOLKETS BIO Timeo Mahaut är helt fenomenal i rollen som den unge busen Ryan i filmen ”Pissa i motvind” menar filmkritik­ern Mats Johnson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden