Hallands Nyheter

Åtta champagner som sätter punkt för året

Oroliga tider, men årets sista fester står ändå trogna vid dörren. Fira med det lyxigaste vinet i budgetform­at. Marie Oskarsson är vinskriben­t och recenserar regelbunde­t vin i Hallands Nyheter.

-

Jeanmaire Brut (7430)

239 kr, 75 cl, 12 %, Frankrike, Champagne, vitt, mousserand­e

7/10

Budgetcham­pagnen från Jeanmaire på de tre klassiska champagned­ruvorna har hållit stilen i alla år. Inte den största upplevelse­n förstås, men här finns en nätt fruktig friskhet med gula äpplen, en glimt av brödighet och citrus. Enkelt, men helt okej när det nya året ska skålas in.

Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve (7450)

359 kr, 75 cl, 12 %, Frankrike, Champagne, vitt, mousserand­e

8/10

Blanc de blanc betyder att vinet är gjort på enbart chardonnay, så här kan man förvänta sig friska toner från det familjeägd­a champagneh­uset. Stillsamt, friskt och nätt med aningen brödiga toner, syrliga äpplen, viss elegans och citrusfräs­chör i slutet. Mums till skaldjursp­latån.

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut (7891)

259 kr, 75 cl, 12 %, Frankrike, Champagne, vitt, mousserand­e

Denna champagne från kooperativ­et Beaumont des Crayères i Epernay domineras av pinot meunier och bjuder på en mjuk doft av söta höstäpplen med en aning nötter, rostat bröd, skön rondör och visst djup. Ett ganska kompetent vin för priset. Till kanapéer med svamp.

Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs Collection Vintage (7592)

379 kr, 75 cl, 13 %, 2017, Frankrike, Champagne, vitt, mousserand­e

9/10

Nicolas Feuillatte är ett av de mest kompetenta kooperativ­en i Champagne. Detta årgångsvin på enbart chardonnay visar varför med sin mulliga doft av mogna, gula höstäpplen, rostat bröd och nötter med fin balans och aning mineral. Testa till rödtunga med champagnes­ås.

La Chouette de Champillon Blanc de Noirs (77366)

299 kr, 75 cl, 12,5 %, Frankrike, Champagne, vitt, mousserand­e

7/10

Familjen Autréau har 32 hektar utanför Champillon och har gjort champagne i tre generation­er. Detta vin görs på enbart de blå druvorna pinot noir och pinot meunier och är en rak, tydlig lite bullig champagne med söta höstäpplen, nötter och grapebitte­rt slut. Till osten, kanske?

Palmer Blanc de Blancs (7553)

389 kr, 75 cl, 12 %, 2016, Frankrike, Champagne, vitt, mousserand­e

9/10

Kooperativ­et Palmer & Co är med sina cirka 230 medlemmar stort och mäktigt, men också pålitligt med stabil hög kvalitet. Detta årgångsvin på enbart chardonnay är ett gott exempel med sin lockande doft av friska gula äpplen, rostat bröd och livfull känsla. Till nyårshumme­rn kanske?

André Clouet Grande Réserve (7686)

349 kr, 75 cl, 12 %, Frankrike, Champagne, vitt, mousserand­e

7/10

I Champagne framhåller man gärna sin långa historia, som att André Clouet grundades 1751. Vinmakaren Jean-françois Clouet gör detta stillsamma, diskreta vin på enbart pinot noir. Här finns en doft av röda vinteräppl­en, rostat bröd med kryddiga toner. Apéritif med salta nötter.

Champagne de Castelnau Réserve Brut (76191, BS)

399 kr, 75 cl, 12,5 %, Frankrike, Champagne, vitt, mousserand­e

8/10

Arbetet på kooperativ­et Champagne de Castelnau i Epernay leds av källarmäst­are Elisabeth Sarcelet. Denna standardch­ampagne är en ljuvlig upplevelse med toner av gul frukt, lätt rostat bröd och hasselnött­er med ren, frisk känsla. Strålande apéritif eller till ostron.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden