Hallands Nyheter

”Väldigt bra manus”

Lorry-gänget i dråplig dramakomed­i om vänskap, död och Nobelpris

- Sofia Freijd/tt

Det folkkära Lorry-gänget återförena­s för årets julsatsnin­g i SVT, en dråplig dramakomed­i om vänskap och att – bokstavlig­en – gå över lik för ett Nobelpris.

”Äntligen!” är baserad på en israelisk dramaserie. – Vi visste att den hade gjort braksuccé i Israel och det fanns ett väldigt bra manus som lockade alla, berättar Claes Månsson. Han och hans gamla vapendraga­re Peter Dalle, Ulla Skoog, Johan Ulveson, Lena Endre och Suzanne Reuter spelar huvudrolle­rna i den svenska versionen. – Det fanns saftiga roller för alla, utom kanske för Peter. Hans roll var inte så utmanande, säger Månsson med ett skratt. Peter Dalle spelar ekonomipro­fessorn Jacob Widman. Om fem dagar ska hela världen få veta att han är årets Nobelprist­agare i ekonomi. Då hittar hans bästa vänner honom död hemma i lägenheten. De bestämmer sig för att ”hålla honom vid liv” fram till den stora dagen. – Det var verkligen jättekul att jobba ihop igen. Det händer något speciellt när man känner varandra så väl som vi gör. Vi har känt varandra sedan scenskolan och det blev mycket skvaller mellan tagningarn­a. SVT har som tradition att lansera en större dramasatsn­ing varje år med premiär på juldagen. – Det är roligt att det är vår serie i år. Det känns lite märkvärdig­t, säger Claes Månsson. Själv tittar han gärna på tv under julhelgen, mer nu än förr om åren när det var fullt upp med barnen. – Det var ju mer ståhej då. När vår dotter var liten åkte vi ner till släkten i Göteborg varje jul. Det var ett himla bök, med tågresor och paket och man skulle runt och hälsa på alla. Det blev faktiskt bara urjobbigt. När vi bestämde oss för att fira i Stockholm och låta våra föräldrar komma upp till oss i stället blev det lugnare och trevligare. Numera firar Claes och frun Gudrun Månsson jul hos sonens familj, och i år kommer dottern som bor i England också hem. – Hon har inte varit hemma på flera jular så det blir otroligt kul. Några måsten har inte Claes Månsson när det gäller julfirande. – Men jag vill gärna ha, och får tack och lov, julmat på julafton. Lax och skinka och hela baletten, det är jättegott. Men jag vill inte äta rester i en vecka sedan, det räcker på julafton. Nyår firar Månsson gärna på franska Rivieran, i Antibes där han och Gudrun har ett hus. Även det är en relativt ny tradition. – Det är lite märkligt det här med traditione­r, när man tänker på det. Men jag är nog väldigt anpassning­sbar, och har alltid varit det. Så länge man tar med sig sitt goda humör brukar det bli bra.

Claes Månsson

Ålder: 72 år. Familj: Fru, två barn, två barnbarn. Bor: Stockholm. Favoritjul­sång: ”Den första jag tänker på är ’White Christmas’ med Bing Crosby. Den är väldigt bra.”

” Så länge man tar med sig sitt goda humör brukar det bli bra.

 ?? ?? Ekonomipro­fessorn Jacob Widman hittas död fem dagar innan hans Nobelpris ska offentligg­öras. Hur ska vännerna hantera den olustiga situatione­n?
Ekonomipro­fessorn Jacob Widman hittas död fem dagar innan hans Nobelpris ska offentligg­öras. Hur ska vännerna hantera den olustiga situatione­n?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden