Hallands Nyheter

Kayakomat etablerar sig på Skrea strand – ”en fantastisk plats”

- Martin Örtegren martin.ortegren@hn.se 010-471 52 45

Skrea: Kayakomat, som hyr ut kajaker och sup:ar, expanderar. Till sommaren kommer företaget att öppna en station i Falkenberg.

– Det var en av våra drömplatse­r, säger Richard Öhman, delägare av Kayakomat.

Sedan tidigare har Kayakomat sex stationer i Halland. Två i Halmstad, två i Varberg, en i Kungsbacka och en i Laholm. Till sommaren öppnar företaget ytterligar­e en station i länet, närmare bestämt på Skrea strand i Falkenberg.

– Det är en fantastisk plats för att ägna sig åt paddling. Falkenberg är en grym ort med mycket kul, liv och rörelse. Det var en av våra drömplatse­r, säger delägaren Richard Öhman.

Kayakomats affärsidé är att hyra ut kajaker och sup:ar (stand up paddle) från obemannade stationer. Ett koncept som visat sig vara framgångsr­ikt.

– Vi började 2006 med uthyrning från bemannade stationer på 15 platser. 2020 började vi med obemannade stationer och folk bejakade det, säger Öhman.

I nuläget har företaget 106 stationer i Europa, däribland Schweiz, Spanien och Tyskland, men även tre stycken i Kanada. I Sverige finns 84 stationer i skrivande stund. Enligt Öhman var det 30 000 personer under 2022 som hyrde utrustning av företaget. Stationen i Falkenberg kommer att bli standard sett till storleken.

– Normalt sett brukar det innebära tolv stycken kajaker och sup:ar. Men vi har stationer där det finns en ännu större efterfråga­n. Då ställer vi dit fler.

Enligt dokument i ansökan till Falkenberg­s kommun ska stationen ligga strax söder om det lilla utegym som ligger nära Ocean Hotel.

När planerar ni att öppna i Falkenberg?

– Vi har inte bestämt invignings­datum, men vi kanske har en officiell invigning 1 maj och öppnar två veckor innan för att trimma det hela.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Richard Öhman, delägare av Kayakomat, är belåten över att nästa år öppna en uthyrnings­station i Falkenberg.
BILD: PRIVAT Richard Öhman, delägare av Kayakomat, är belåten över att nästa år öppna en uthyrnings­station i Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden