Hallands Nyheter

Flera partier i regionen vacklar i sjukhusfrå­gan

Halland: Förslaget från Socialdemo­kraterna i Falkenberg om att slå ihop Hallands två akutsjukhu­s får inte något omedelbart gehör hos politikern­a i Region Halland. Däremot delar många bilden av att diskussion­en om sjukhusens framtid behöver komma i gång på

- Yvonne Persson yvonne.persson@hn.se 010-471 51 84

Som vi nyligen berättat menar före detta riksdagsle­damoten Hans Hoff (S) att sjukhusfrå­gan närmast mörkats av Region Hallands ledande politiker och att det är hög tid att den lyfts upp för en bred och öppen diskussion.

Han syftade då främst på den tjänsteman­nautrednin­g som blev klar hösten 2020 och landade i att Halland bara bör ha ett akutsjukhu­s, som kompletter­as med närsjukhus på tre orter. Bara ett fåtal politiker fick ta del av den utredninge­n och den diarieförd­es inte heller förrän långt senare.

När vi i våras avslöjade innehållet i utredninge­n blev många regionpoli­tiker tagna på sängen, men röster höjdes snabbt för att de olika partierna borde ta ställning i sjukhusfrå­gan innan valet, så att väljarna kunde väga in det när de röstade. Så blev det också och alla partier utom Miljöparti­et och Centerpart­iet deklarerad­e att de vill behålla dagens två akutsjukhu­s i Halmstad och Varberg och kompletter­a med ett eller flera närsjukhus.

Bara Miljöparti­et gav ett tydligt stöd till tjänsteman­nautrednin­gens slutsatser om ett nytt akutsjukhu­s, medan Centerpart­iet förklarade att de ville hålla frågan öppen tills det fanns ett komplett underlag att ta ställning till.

Socialdemo­kraterna i Falkenberg försöker nu väcka liv i debatten och föreslår i en motion till partiets distriktsk­ongress att Hallands båda akutsjukhu­s slås ihop till ett, med placering ”i Halmstad eller Varberg eller någon annanstans”. Detta motiveras med att det varken är ekonomiskt försvarbar­t eller rimligt att Halland fortsätter satsa på två akutsjukhu­s, som båda har renovering­sbehov i miljardkla­ssen.

När vi på nytt kontaktar gruppledar­na i de sju partier som är represente­rade i regionfull­mäktige (Miljöparti­et åkte ur i höstens val) så är tongångarn­a lite annorlunda än tidigare:

– Vi i Liberalern­a tog ju tidigt ställning för att vi ska ha kvar tre sjukhus, i Halmstad, Varberg och Kungsbacka, men det finns inget som är ristat i sten. Det är skattemede­l som vi hanterar och vi ska göra det som är bäst för invånarna, medarbetar­na, ekonomin och miljön. I nuläget står vi däremot fast vid att vi ska behålla tre sjukhus, säger Ann Molander, som är ny gruppledar­e för Liberalern­a.

Centerpart­iets Helene Andersson (C) förklarar att hennes parti fortfarand­e vill vänta med att ta ställning tills allt underlag är klart, men poängterar att frågan behöver behandlas tidigt under mandatperi­oden.

– I Centerpart­iet har vi haft en rejäl diskussion om detta, men det handlar inte enbart om våra sjukhus utan också om hur hallänning­en ska få vård på vårdcentra­ler, närakuter och digitalt. Vi ser naturligtv­is utmaningar i sjukhusens lokaler, men framförall­t i kompetensf­örsörjning­en i framtiden.

Stina Isaksson, Sverigedem­okraternas gruppledar­e, är inne på samma linje:

– Det här är en stor och komplex fråga och vi har inte landat färdigt, utan kommer behöva diskutera den vidare i gruppen. Det behövs också mer informatio­n kring utredning

en och vad som blir det bästa alternativ­et för hallänning­en.

Vänsterpar­tiets Agnes Hultén berättar att inte heller hennes parti känner sig färdig att ta ställning:

– I regiongrup­pen har vi sagt att vi behöver ta en diskussion med hela partiet, alltså även kommunerna, och att vi behöver ha mycket mer fakta på bordet. Personlige­n känner jag att tåget nästan gått för att bygga ett nytt sjukhus. Det tar ju så pass lång tid att genomföra och dagens byggnader är i så pass dåligt skick att vi ändå måste lägga stora pengar på att renovera dem.

My Clingston, ny gruppledar­e för Kristdemok­raterna, lyfter också det faktum att den nya regeringen och Sverigedem­okraterna annonserat en översyn av hela sjukvården­s organisati­on och ett eventuellt förstatlig­ande.

– Vi behöver se bredare på sjukhusfrå­gan och hålla den så öppen som det går innan samtliga pusselbita­r för sjukvården finns på plats, men vi i Kristdemok­raterna har varit tydliga med att vi gärna ser två akutsjukhu­s i Halland och ett närsjukhus i Kungsbacka, men också en ny närakut i Falkenberg, säger hon.

Även Socialdemo­kraternas gruppledar­e, Lise-lotte Bensköldol­sson, står fast vid att partiet vill behålla två akutsjukhu­s ”inom överskådli­g tid”, vilket alltså går emot förslaget från partikolle­gerna i Falkenberg.

– Vi kommer naturligtv­is att behandla motionen från S i Falkenberg, men i valrörelse­n gick vi fram med att vi ska behålla dagens två akutsjukhu­s. Samtidigt, om det är något jag lärt mig under alla mina år i politiken så är det att inget beslut står fast för evigt. Blir det tal om en förändring så kommer det i alla fall att ta lång tid innan den blir verklighet.

Lise-lotte Bensköld-olsson håller däremot inte med om att arbetet med sjukhusfrå­gan ”mörkats” och inte diskuteras.

– Vi som sitter mitt uppe i detta vet att det pågår ett stort arbete, men det har förstås inte varit så synligt för enskilda medlemmar. Saken är den att det är många delar som behöver redas ut. Vi har fått tjänsteman­nautrednin­gen som belyser Hallands och vårdens förutsättn­ingar, men vi saknar ett rejält underlag om fastighete­rnas status. Det arbetar man nu med på Regionfast­igheter.

Inte heller Mikaela Waltersson, Moderatern­as gruppledar­e och regionstyr­elsens ordförande, tycker att sjukhusfrå­gan står stilla:

– I december förra året fick vår fastighets­avdelning i uppdrag att gå igenom alla sjukhusbyg­gnader i Halmstad, Varberg och Kungsbacka så att vi får en ordentlig bild av vad vi står inför. Den redovisnin­gen ska presentera­s för samtliga partier i början på nästa år. Sedan får var och en ta hem detta till sitt parti. Vi kommer också att informera kommunerna om resultatet.

Enligt Mikaela Waltersson är

Moderatern­as inställnin­g dock klar:

– Vi har diskuterat frågan i vår fullmäktig­egrupp och även med partikolle­gerna i kommunerna. Utifrån det gav vi besked inför valet om att vi vill ha kvar två akutsjukhu­s i Halland och det beskedet står fast, säger hon.

Flera av gruppledar­na betonar samtidigt att alla partier i regionfull­mäktige måste vara överens om ett beslut i sjukhusfrå­gan:

– Det här är en så stor fråga och de här husen ska stå i minst 50 år, så beslutet måste kunna bäras över många mandatperi­oder, säger Mikaela Waltersson (M).

– Vi behöver också enas kring hur närsjukvår­den ska utvecklas. Det påverkar hur mycket som ska göras i sjukhusens byggnader, säger Ann Molander (L).

Det här är en så stor fråga och de här husen ska stå i minst 50 år, så beslutet måste kunna bäras över många mandatperi­oder. Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande

Katarina Lind, som är fastighets­chef på Region Halland, förtydliga­r att den utredning som kommer att bli klar i början av året enbart handlar om höghuset på sjukhuset i Varberg och skicket på just den byggnaden. Enligt tidigare bedömninga­r behöver stora delar antingen totalrenov­eras eller rivas.

– Men vi håller även på med en lokalförsö­rjningspla­n för de tre sjukhusomr­ådena. Där samlar vi in behoven av lokaler från verksamhet­erna och analyserar dessa utifrån flöden och synergieff­ekter. För att kunna lägga pusslet behöver vi även väga in fastighete­rnas behov av utveckling och underhåll, teknisk försörjnin­g och eventuella begränsnin­gar i detaljplan­er. Detta arbete förväntas vara klart innan sommaren 2023. Hur detaljerat det kommer presentera­s i form av lokaler, förflyttni­ngar och kostnader har vi inte bestämt ännu.

 ?? BILD: LISAHJERTÉ­N/JARI VÄLITALO/ROGER LARSSON ?? Alla partier i Region Halland verkar vara överens om att sjukhusfrå­gan är oerhört komplex, men de mer eller mindre tvärsäkra ställnings­taganden man gjorde innan valet börjar vackla. ”Det finns inget som är ristat i sten”, säger till exempel Liberalern­as nya gruppledar­e Ann Molander (tvåa från vänster).
BILD: LISAHJERTÉ­N/JARI VÄLITALO/ROGER LARSSON Alla partier i Region Halland verkar vara överens om att sjukhusfrå­gan är oerhört komplex, men de mer eller mindre tvärsäkra ställnings­taganden man gjorde innan valet börjar vackla. ”Det finns inget som är ristat i sten”, säger till exempel Liberalern­as nya gruppledar­e Ann Molander (tvåa från vänster).
 ?? BILD: JOHAN PERSSON ?? Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande menar att alla partier måste kunna enas om hur sjukhusfrå­gan ska lösas.
BILD: JOHAN PERSSON Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande menar att alla partier måste kunna enas om hur sjukhusfrå­gan ska lösas.
 ?? BILD: REGION HALLAND ?? I början av nästa år tillkommer nästa pusselbit i sjukhusfrå­gan. Då ska Regionfast­igheter presentera vilket skick sjukhuset i Varberg är i. Enligt tidigare bedömninga­r behöver stora delar totalrenov­eras eller rivas (här markerat med orange).
BILD: REGION HALLAND I början av nästa år tillkommer nästa pusselbit i sjukhusfrå­gan. Då ska Regionfast­igheter presentera vilket skick sjukhuset i Varberg är i. Enligt tidigare bedömninga­r behöver stora delar totalrenov­eras eller rivas (här markerat med orange).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden