Hallands Nyheter

Gymägare har fått tredubblad­e elräkninga­r

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se 010-471 52 66

Halland: Lotta Peltoarvo på Strandhäls­an i Falkenberg känner sig snarare uppgiven än arg och förvånad över regeringen­s uteblivna elstöd.

– Det känns så nonchalant. Får de ordning elprodukti­onen överhuvudt­aget, undrar hon.

Beskedet om att elstödet skjuts på en obestämd framtid var den minst välkomna julklapp Hallands företagare kunde få.

Det förslag som fanns har dragits tillbaka eftersom det anses bryta mot EU:S regler för statsstöd. Förslaget ska göras om. Svenska Kraftnät får nu i uppdrag att ta fram en ny ansökan som ska vara klar senast 4 januari.

Enligt energi- och näringsmin­ister Ebba Bush jobbar man nu med att ta fram två elstöd. Ett till de företag som drabbats av höga elkostnade­r och ett till elintensiv­a företag.

Lotta Petoarvo är dels ordförande för Näringsliv­et Falkenberg, dels ägare till Strandhäls­an i Falkenberg som har både gymdel, en varm pool och en bubbelpool. Poolerna och huset värms upp med fjärrvärme. Ventilatio­n, pumpar och bastu går på el.

– Vår elkostnad har tredubblat­s det senaste året. I augusti var den uppe i över 100 000 kronor. Nu senast på 80 000, men jag räknar med över 100 000 kronor för januariräk­ningen, berättar hon.

– Vi försöker spara. Bastun är stängd den här veckan och rengöring av poolen görs mitt i natten, säger hon.

Hon hade gärna sett ett elstöd på plats, men ännu hellre en långsiktig energipoli­tik.

– Vi måste kunna kräva mer av politikern­a. Det handlar inte bara om att vinna val. Nu har vi monterat ner kärnkrafte­n och det kommer att ta många år att bygga upp den igen, kritiserar hon.

Arbetsgiva­rorganisat­ionerna Företagarn­a och Svenskt Näringsliv är också negativa över regeringen­s besked.

– Jättebekla­gligt, säger Kristian Ryberg, regionchef för Svenskt Näringsliv i Halland. Men situatione­n handlar inte bara om elpriset. Företagen lever i en ovisshet vad gäller både inflation, räntor och prisstegri­ngar på varor.

Har inte många företag bundna elavtal?

– Det ser ganska olika ut. Många har avtal som löpt ut och inte kunnat binda det på nytt eftersom priset är så högt. För elintensiv­a företag blir skillnader­na väldigt stora.

Lilla Träslövs finbageri i Varberg är ett positivt exempel. Bagerier är elkrävande verksamhet­er, liksom restaurang­er. Lilla Träslövs band sitt elavtal i tid. När HN gör besök dagen före julafton är det fullt med folk i lokalen på Kyrkogatan.

– Värsta dagen på hela året, skrattar delägaren Eva-marie Tillerås och tillägger:

– Vårt elavtal löper i tre år till. Vi hann binda precis före krisen. Men vi försöker spara el ändå. Vi tänker på att den ska räcka till alla.

 ?? BILD: OLA FOLKESSON ?? Lotta Peltoarvo på Strandhäls­an i Falkenberg.
BILD: OLA FOLKESSON Lotta Peltoarvo på Strandhäls­an i Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden