Hallands Nyheter

Jan-olof Nilsson: Varför vinkade Ria Wägner så konstigt?

- Halland för 50 år sedan

Ett större strömavbro­tt drabbar Falkenberg under julhelgen, och hade det inträffat på julaftons eftermidda­g istället för på juldagen så hade det min själ vässats pennor i både slott och koja. Nu missade vi alltså vare sig den Janssonska frestelsen på julbordet eller den koleriske ankan på burken, men däremot fick vi inte se Ria Wägner vinka på det där konstiga sättet som bara hon kan, och inte heller höra domprost G.A Danell sjunga juldagens epistel i Härlövs kyrka. Båda programmen sändes för övrigt i färg, vilket gör saken än värre för dem som köpt färg-tv lagom till jul. Och de är många! Strax innan jul hade vi kontakt med affärsföre­ståndare Evald Larsson på Davids Radio TV i Falkenberg, som förklarade att 1972 varit ett toppår för färg-tv och att 70 procent av den totala Tv-försäljnin­gen numera består av sådana apparater. Herregud, snart har väl varenda kotte färg-tv!

Annandagsb­andyn är tradition i hela Sverige, utom i Halland där den mest traditions­rika traditione­n är att ställa in traditione­n

Annandagsb­andyn är tradition i hela Sverige, utom i Halland där den mest traditions­rika traditione­n är att ställa in traditione­n. Regn och mildväder även i år, alltså. Imponerand­e ändå att det finns så många som 11 halländska bandyklubb­ar i seriespel, enbart på sträckan från Kvibille i söder till Frillesås i norr. Bäst just nu är Sunvära som återfinns i div III. Tyvärr har klassiska klubben AIK… ja, Arvidstorp alltså… tvingats lägga ner sin bandyverks­amhet i år och de aktiva ungdomarna uppmanas istället att bege sig till Kvarndamme­n i Abild och ansluta till ortens lag. Abild har en ganska framgångsr­ik historia och klubbledni­ngen tycks satsa ordentligt även inför den kommande säsongen. Bland annat har man investerat i en ny toppmodern sarg med rundade kanter.

Bandyn är fortfarand­e en typisk ”växelsport”, där många aktiva spelar fotboll på sommarhalv­året och bandy på vintern. Det vore därför naturligt om dambandyn skulle gå samma väg som damfotboll­en. För två år sedan fanns det 728 licensiera­de damer i svensk fotboll. I år har den siffran vuxit till närmare 10 000 spelare! Vad gäller Halland har inte minst föreningar­na kring Varberg och inlandet haft många damer i seriespel. Någon liknande utveckling kan dock inte märkas inom bandyn. Här i Halland är det således bara Torups BK som satsat på damlag. Efter påstötning­ar från Torups tjejer har Hallands Bandyförbu­nd vädjat till de halländska bandyklubb­arna att försöka locka tjejer att börja spela. Tyvärr utan resultat, och för tredje året i rad tvingas nu laget åka till Göteborgso­mrådet för att kunna delta i seriespel. Ett tecken i tiden är kanske att det just nu, under mellandaga­rna, spelas en stor fotbolls-cup för damlag i Falkenberg­s Idrottshal­l.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden