Hallands Nyheter

Formdipp före JVM – nu går han för guld

Han har varit ett av SHL:S stora utropsteck­en. Men forwardsst­järnan Leo Carlsson, 17, kommer till junior-vm med en något tyngre tid bakom sig. – Det blir en omstart under JVM, säger han.

- Anton Johansson

Leo Carlsson, som fyller 18 år på annandag jul, tog SHL med storm i höstas. Visserlige­n visade han framfötter­na redan förra säsongen men det stora genombrott­et har kommit under hösten som en av Örebros bästa spelare.

Men precis som för de flesta unga talanger kan topparna vara höga och dalarna djupa. Och Carlsson kommer till JVM efter en något tyngre period.

– Det har varit lite tyngre de sista matcherna. Jag har lirat mycket men har inte riktigt fått in pucken, säger han.

Men att formen kanske inte har varit helt på topp är inget som bekommer 17-åringen.

– Nej, här blir det en helt annan hockey. Det blir en omstart under JVM. Det kommer att vara bra ändå, säger han.

Den svenska Jvm-truppen har de senaste åren oftast varit balanserad på liknande sätt med namnkunnig­a backar, en stark målvaktssi­da och några enstaka forwards som sticker ut.

I år är det annorlunda.

Den viktige backen Simon Edvinsson tackade nej till turneringe­n och i stället är det forwardssi­dan som sticker ut. Bland annat finns Djurgården­s forwardstr­io med Noah Östlund, Jonathan Lekkerimäk­i och Liam Öhgren som ledde det svenska U18-landslaget till Vmguld i våras.

Men det är lagets yngste forward, Leo Carlsson, som kan anses vara den store härföraren offensivt. Han säger att han känner sig mindre som junior, mer som man, och att han är redo att axla en offensiv ledarroll.

– Alla i laget måste jobba hårt och ta sina roller. Då kan vi ta guld. Sedan för mig själv är det bara att försöka skapa lägen i varje byte och njuta på isen, säger Carlsson.

Du är näst yngst i laget men kanske den det är mest hajp kring. Hur är det?

– Det är bara kul att folk tycker att jag har gjort mycket bra. Det ger självförtr­oende, säger han.

Ser du dig som en ledare i laget?

– Kanske inte utanför isen, men på isen ska jag absolut vara det. Jag ska ta en offensiv ledarroll.

En som inte har så mycket med offensiven att göra är uttalade förstemålv­akten Carl Lindbom. Lindbom, till vardags i Djurgården, lyfter dock fram den svenska forwardssi­dan som ett starkt vapen.

– Jag tycker vi har otroligt bra backar men så klart är vår forwardssi­da väldigt stark. Vi har några av de bästa i världen i ålderskull­en med otroligt mycket skills, säger han.

Men trots all ”skills” som finns menar Lindbom att det ändå kommer att läggas stor vikt vid det defensiva arbetet.

– Jag tror att vi kommer lägga mycket fokus på defensiven och säkra den först och när det finns rum för skills och initiativ så kommer det tas. Men jag tror att mycket fokus kommer att läggas på defensiven, säger han.

Sverige möter Österrike i Jvm-premiären den 26 december.

 ?? ARKIVBILD: MIKAEL FRITZON ?? Leo Carlsson i Örebrotröj­an.
ARKIVBILD: MIKAEL FRITZON Leo Carlsson i Örebrotröj­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden