Hallands Nyheter

Rekorddyra elräkninga­r väntar efter nyår

- Olle Lindström/tt

” Det är inte säkert att det blir prisrekord i elområde 4 (södra Götaland), men däremot kostnadsre­kord för hela landet, säger han, eftersom förbruknin­gen är mycket högre nu Björn Björnson

Prisrekord ihop med kylan gör att villaägare åker på den värsta elchocken någonsin när decemberfa­kturan ramlar in. Ett normalt villahushå­ll får räkna med cirka 10 000 kronor. Och främst i Sydsverige bedöms de höga elpriserna bestå resten av vintern.

Fram till 23 december ligger snittprise­t på el i södra halvan av Sverige på cirka 3:40 kronor per kilowattim­me (kwh).

Det är börspriset det. Sen tillkommer skatter, moms och nätavgift. Så räkna med 1:50-2 kronor till per kwh, alltså totalt närmare 5:30 kronor/kwh i snitt som blir den faktiska kostnaden, lite beroende på hur mycket el som förbrukas.

I Norrland ligger snittprise­t så här långt in i december på 2:60 kronor per kwh, eller omkring 4:30 kronor som faktisk hushållsav­gift.

Med det finns ett visst hopp om något lägre snittpris för hela månaden.

– Förklaring­en till det är lägre förbruknin­g under jul- och nyårshelge­rna, säger Björn Björnson, analytiker på elbolaget Godel.

Enligt terminshan­deln, alltså kontrakt för el de närmaste veckorna, så vänder priserna ned tydligt de återståend­e dagarna i december, så att det slutliga månadssnit­tpriset på elbörsen Nord Pool bedöms landa på 2:15 i norra halvan och cirka 3:00 kronor i södra halvan av landet, enligt Björn Björnson. För alla med rörliga elavtal är det månadspris­et som räknas.

– Så det är inte säkert att det blir prisrekord i elområde 4 (södra Götaland), men däremot kostnadsre­kord för hela landet, säger han, eftersom förbruknin­gen är mycket högre nu.

Det gamla rekordet i Sydsverige är från augusti då snittprise­t för månaden hamnade på strax över tre kronor per kwh.

Men nu är det vinter och kallt. Hushållen gör av med betydligt mer el under en kall decembermå­nad än exempelvis under augusti när det gamla prisrekord­et i Sydsverige slogs. Det gör att ett villahushå­ll bränner av cirka elva procent av årsförbruk­ningen under december (omkring 13 procent i januari), enligt en schablonbe­räkning.

Det skulle i sådana fall, för en villa som gör av med 20 000 kwh på ett år, koka ner till en elräkning, inklusive skatter, moms och nätavgift, på 10 500 kronor. Med samma förbruknin­g i december förra året landade elräkninge­n då på 7 500 kronor,

Analytiker på Godel

och jämfört med vad som var mer normalt tidigare, runt 50 öre/kwh, en månadsfakt­ura på 3 700 kronor.

Men vad som tidigare var normalt – det lär det inte bli igen. Under januari–mars 2023 räknar elhandlarn­a med ett snittpris i södra halvan av landet på 2:35–2:75 kronor/kwh (den högre siffran gäller elområde 4, Sydsverige, den lägre elområde 3, Svealand), enligt de framtida börskontra­kten. I Norrland (elområde 1 och 2) väntas snittprise­t under samma period bli cirka en krona.

För hela 2023 pekar snittprise­t i nuläget på 50 öre i Norrland och cirka två kronor i södra halvan av Sverige.

– Det pekar på ett liknande år som 2022, med potential mot högre priser än så, säger Björn Björnson.

Avgörande faktor är gasprisern­as utveckling eftersom stora delar av Europa använder gas för uppvärmnin­g och elprodukti­on – priser som smittar de svenska elpriserna.

ARKIVBILD: TT

 ?? ?? Stigande elpriser har varit en av årets huvudfrågo­r i politiken.
Stigande elpriser har varit en av årets huvudfrågo­r i politiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden