Hallands Nyheter

Jan Höglund: Ukraina ger inte upp hoppet om fred

På julafton är det tio månader sedan kriget kom till hela Ukraina. Inget vet när det tar slut. Hoppet om fred lever, i vinterkyla och elavbrott. Men ovissheten är det nya normala. Strider och attacker tar inte helg.

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Många måste just nu tillbringa julen i kalla skyttegrav­ar, under beskjutnin­g och obeskrivli­ga umbäranden. Deras nära och kära är långt borta och saknade. På andra håll som i Kiev samlas familjer och vänner i en frid som snabbt kan brytas av flyglarm och luftangrep­p. Otrygghet är vardag även långt från fronterna i öster och söder när befolkning­en terroriser­as med robotar och drönare.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari uppskattar den amerikansk­a militären att kanske 100 000 ryska och 100 000 ukrainska soldater har dödats eller skadats. De civila dödsfallen kan uppgå till 40 000 även om siffrorna är osäkra. Enligt FN har 7,8 miljoner ukrainare registrera­ts som flyktingar över hela Europa, inklusive Ryssland. Sannolikt har lika många tvingats fly från sina hem på grund av krig och ockupation. Många internflyk­tingar finns i västra Ukraina.

Det är den största humanitära katastrofe­n på vår kontinent sedan 1945.

Kriget började 2014, men för tio månader sedan spreds det till hela landet när president Vladimir Putin inledde sin specialope­ration tidigt på morgonen. Jag var i Lviv när flyglarmen ljöd och robotanfal­len inleddes även i väster.

När Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var på blixtbesök i Washington i onsdags jämförde han brutalitet­en med kampen mot nazisterna:

– Ryssarnas taktik är primitiv. De bränner ner och förstör allt de ser. De skickar fångar till frontlinje­rna, till kriget. De kastar allt mot oss. Han fortsatte:

– Precis som de modiga amerikansk­a soldaterna som höll sina linjer och kämpade tillbaka Hitlers

styrkor under julen 1944, gör modiga ukrainska soldater detsamma mot Putins styrkor i jul.

Ukraina håller sina linjer och kommer aldrig att ge upp, var presidente­ns budskap inför politiker och massmedia.

Han avslutade sitt tal i kongressen med att överräcka en blågul flagga underteckn­ad av försvararn­a av Bakhmut, en angripen och sönderskju­ten stad i i östra Ukraina som Zelenskyj besökte dagen innan han åkte till USA på sin första utlandsres­a efter invasionen.

Innan Zelenskyj mötte Joe Biden i Vita huset satt Vladimir Putin i Moskva inför den ryska militärled­arna, allvarliga och tysta i bänkradern­a, och utlovande nya vapen, robotar och allt annat som behövs för att fortsätta kriget. Ekonomin är inga bekymmer, enligt Putin. Försvarsmi­nister Sergej Shoigu meddelade att det krävs en krigsmakt på upp till 1,5 miljon man.

När Shoigu senare besökte ett förband konstatera­de han att allt går planmässig­t. Enligt generalsta­bschefen Valery Gerasimov är den ryska frontlinje­n i Ukraina stabil och Ryssland koncentrer­ar sina styrkor på att ”slutföra befrielsen” av Ukrainas östra Donetsk-region.

Ett av de förband som ryssarna förlitar sig på i Donbass är den för människorä­ttsbrott anklagade och i väst sanktioner­ade legostyrka­n Wagner, med nära band till Putin. Enligt John Kirby, talesman för Bidens nationella säkerhetsr­åd, bedöms gruppen ha fått en vapenförsä­ndelse från Nordkorea bestående av infanterir­aketer och robotar.

USA uppges vara oroat över att Nordkorea planerar att leverera mer militär utrustning till Wagner. Amerikansk­a tjänstemän anser att den nordkorean­ska vapenlever­ansen är ett direkt brott mot FN: s säkerhetsr­ådsresolut­ioner och planerar att ta upp detta med rådet.

USA uppskattar att Wagnergrup­pen har 10 000-tals anställda i Ukraina, däribland många fångar rekryterad­e från ryska fängelser. Storbritan­niens utrikesmin­ister James Cleverly säger i ett uttalande:

– Att president Putin vänder sig till Nordkorea för att få hjälp är ett tecken på Rysslands desperatio­n och isolering. Vi kommer att arbeta med våra partner för att se till att Nordkorea betalar ett högt pris för att stödja Rysslands olagliga krig i Ukraina.

Att USA nu lovar Ukraina det avancerade luftförsva­rssystemet Patriot uppfattar ryska UD som provoceran­de. Putin dömer ut det som gammalmodi­gt. De senaste dagarna har han sagt att Ryssland inte bär skuld till utveckling­en i Ukraina. Båda länderna ”delar en tragedi”, enligt presidente­n. Han säger till reportrar att han vill avsluta kriget i Ukraina och alla väpnade konflikter med diplomatis­ka förhandlin­gar.

– Vi kommer att sträva efter ett slut på detta, och ju förr desto bättre, naturligtv­is.

Det kan tolkas som ett hoppfullt bloss i vintermörk­ret, men vad är det värt? Tio månader in i hans eskalerade krig, och på goda grunder, är det svårt att tro på tomten om han heter Putin.

 ?? BILD: EFREM LUKATSKY ?? Boende i Kiev tittar på när en infrastruk­turbyggnad brinner efter en drönaratta­ck i staden den 19 december.
BILD: EFREM LUKATSKY Boende i Kiev tittar på när en infrastruk­turbyggnad brinner efter en drönaratta­ck i staden den 19 december.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden