Hallands Nyheter

Orolighete­r efter dödskjutni­ng i Paris

-

Orolighete­r har brutit ut i Paris efter att minst tre personer dödats och flera skadats under en skjutning vid ett kurdiskt kulturcent­er och en frisörsalo­ng i de centrala delarna av staden.

Frankrikes inrikesmin­ister säger att mannen som är misstänkt för dådet ”tydligt riktade sig mot utlänninga­r”.

Enligt vittnesupp­gifter avlossades sju eller åtta skott på eller vid gatan, som ligger i Paris tionde arrondisse­ment, nära tågstation­en Gare de l’est.

Ett vittne berättar att han såg en äldre man gå in i det kurdiska kulturcent­ret och börja skjuta där. Därpå rapportera­s mannen ha gått vidare till en intilligga­nde frisörsalo­ng.

Den misstänkte skytten, en man som uppges vara 69 år, greps sedan av polis på frisörsalo­ngen.

– Folk hade panik och skrek till polisen och pekade mot salongen: ”Han är där inne, han är där inne, gå in”, säger ett vittne till AFP.

Efter händelsen har upprörda människor gått ut på gatorna. Enligt nyhetsbyrå­n AP befinner sig människor med kurdisk bakgrund vid platsen för dådet, och de protestera­r mot förtrycket i Turkiet. Polis rapportera­s ha avfyrat tårgas mot den alltmer uppretade folksamlin­gen.

Den misstänkte uppges vara en fransk medborgare som har begått våldsbrott tidigare. I december förra året gick han till attack mot minst två personer på en migrantanl­äggning med kniv. Han anklagades då bland annat för väpnat våld med rasistiskt motiv och släpptes ur fängsligt förvar för bara några dagar sedan.

Enligt åklagaren Laure Beccuau kommer frågan om fredagens attack

BILD: LEWIS JOLY har rasistiskt motiv ”utgöra en del av våra utredninga­r som börjar nu”. Enligt inrikesmin­ister Gérald Darmanin riktade sig mannen ”tydligt mot utlänninga­r”, men det inte är säkert att mannen försökte döda specifikt kurder.

Frankrikes president Emmanuel Macron benämner händelsen som en ”avskyvärd attack” riktad mot ”kurder i Frankrike”.

Även landets premiärmin­ister Élisabeth Borne kallar skjutninge­n för en ”avskyvärd attack” och riktar sitt ”fulla stöd till offren och deras nära och kära”.

Utöver de tre bekräftat döda har flera personer skadats. Även den misstänkte mannen har skadats.

Polisen uppmanade allmänhete­n att hålla sig borta från området medan blåljusarb­etet pågick.

GRAFIK: ANNA-LENA LINDQVIST

 ?? ?? Blåljusper­sonal i arbete på Rue d'enghien i Paris, där en man öppnade eld och dödade tre personer på fredagen.
Blåljusper­sonal i arbete på Rue d'enghien i Paris, där en man öppnade eld och dödade tre personer på fredagen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden