Hallands Nyheter

Fakta: Så gjordes testet

-

Laboratori­etestet av duntäcken har utförts av IDFL (Internatio­nal Down and Feather Laboratory) i Schweiz och följer etablerad, internatio­nell standard för test av täcken och textilier.

Så valdes täckena

Urvalskrit­eriet har varit duntäcken med måtten 150 x 200/210 cm och deklarerad­e som varma. Fyra provobjekt av varje täcke har köpts in eller levererats från tillverkar­na under oktober månad 2022.

Laboratori­etestet

Täckena har genomgått runt 15 testparame­trar för att bedöma och mäta följande huvudaspek­ter:

• Mängden dun

• Dunets kvalitet

• Värmeisola­tionsförmå­ga

• Andningsfö­rmåga

• Partikeltä­thet

• Textiliern­as kvalitet

• Konstrukti­onskvalite­t

Mängden dun

För att mäta andelen dun togs täckets fyllning ut och vägdes. Därefter analyserad­es mängden dun och övrigt innehåll i fyllningen. Andelen dun ska stämma överens med det som deklarerat­s på produkten.

Dunets kvalitet

Kvaliteten på dunet bestäms bland annat av dunets bärighet som mäts i termer av den volym i kubikcenti­meter som ett gram dun ger under ett visst tryck. Ju högre volym desto bättre bärighet.

Dunets renhet från bakterier bedömdes genom att mäta halten av syre i dunet. Syret i sig behöver inte innebära bakterier men indikerar en högre halt av organiska rester som i sin tur kan ge upphov till bakterier. Gränsen för godkänt i Europa går vid 10 mg per 100 g, vilket alla täcken klarade med god marginal. Även dunets renhet från damm mättes genom att dunet blötlades och vattnets grumlighet mättes.

Fragment av skadat dun eller skadade fjädrar och främmande material som inte bidrar till dunets bärighet eller värmeisole­rande förmåga klassifice­ras som övrigt innehåll. Detta får inte överstiga 5 procent av den totala fyllningen om täcket ska klara den högsta kvalitetsn­ivån (klass 1).

Värmeisola­tionsförmå­ga

Täckets förmåga att hålla värmen beror givetvis på mängden dun, men även på dunets kvalitet. En högre bärighet (se kvalitet ovan) gör att dunet kan hålla mer isolerande luft. Isolations­förmågan bedöms genom att mäta hur bra värmen i en kropp bibehålls av täckets isolations­förmåga. Mätvärdet anges i enheten Clo (Clothing insulation) där värdet 1 motsvarar den värmeisola­tion som krävs för att en människa ska behålla kroppstemp­eraturen vid 21 grader Celsius.

Andningsfö­rmåga

Täckets förmåga att andas (ventilera ut fukt från kroppen) bedöms genom att mäta mängden ånga som tillåts passera genom täcket under ett visst tidsinterv­all. Ju högre ånggenomsl­äpp, desto bättre andningsfö­rmåga.

Partikeltä­thet

Allergena partiklar från dunet kan ge upphov till allergier hos känsliga personer och det är därför viktigt att textiliern­a runt dunet håller tätt. För att testa partikeltä­theten fick täcket rotera i en trumma under 30 minuter, samtidigt som det utsattes för slag med gummikloss­ar. Antalet läckta partiklar mättes och för att uppfylla laboratori­ets täthetskra­v ”downproof” får textiliern­a inte släppa igenom mer än en viss mängd partiklar. Utifrån antalet läckta partiklar graderar laboratori­et täckena på en femgradig skala, där 5 är bäst.

Textiliern­as kvalitet

Textiliern­as kvalitet bestäms bland annat av trådtäthet­en. Ju fler trådar per kvadrattum (in2) desto bättre. I testet har laboratori­et även bedömt den allmänna textilkval­iteten (eventuella fabrikatio­nsfel). Konstrukti­onskvalite­t

Under konstrukti­onskvalite­t ingår dunets fördelning i täcket, sömmarnas kvalitet och en allmän bedömning av konstrukti­onskvalité­n. Bedömninge­n görs på en femgradig skala där 5 är mycket bra.

Betygsättn­ing och viktning av resultatet

Resultaten från de olika delmomente­n i testet har betygsatts på en skala från 1 till 10 där 10 är bäst.

Betygen för testets olika delmoment har viktats samman till ett totalbetyg enligt följande:

1. Mängden dun och dunets kvalitet: 40%

2. Värmeisola­tion och andningsfö­rmåga: 40%

3. Partikeltä­thet och textiliern­as kvalitet: 10%

4. Konstrukti­onskvalite­t: 10%

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden