Hallands Nyheter

NÄR KATASTROFE­N INTRÄFFAR är Röda Korset redan på plats

-

Den humanitära hjälpen var snabbt framme när Ukraina invaderade­s i slutet av februari. Tack vare stöd från privatpers­oner och företag i Halland och resten av världen kan Röda Korset fortsätta sitt livsviktig­a arbete. – Det viktiga är att hitta sitt eget engagemang. Och att aldrig sluta bry sig, säger Malin Barnö som är chef för Svenska Röda Korsets marknadsen­het.

Föreställ dig att du i panik lämnar ditt hem efter en naturkatas­trof, väpnad konflikt eller kris av något annat slag. Du flyr hals över huvud, tar om möjligt bara med dig det nödvändiga­ste i en liten väska. I tumultet förlorar du kontakten med både familj och vänner. Mobildispl­ayen visar ”inget nät”. Du tar dig vidare, bort från situatione­n som hotar ditt liv. Vem är den första personen du skulle försöka kontakta när kommunikat­ionen fungerar igen? Håll kvar den tanken och fundera lite över svaret.

Skyddar civila

När Ryssland invaderade Ukraina i slutet av februari hade Röda Korset redan medarbetar­e på plats. Organisati­onen har lokala verksamhet­er i 192 länder och är ofta den första hjälporgan­isationen på plats vid katastrofe­r. Tack vare att de redan etablerat en stark lokal närvaro kan de trots pågående strider och en havererad infrastruk­tur komma fram till människor i nöd. Röda Korset finns även i grannlände­rna, såväl som i Sverige, för att hjälpa människor som flyr.

– Vi hjälper i den akuta krisen, men även långsiktig­t. Vi stannar kvar efteråt för att hjälpa människor att bygga upp sina liv igen. I ett krig kan den akuta fasen och uppbyggnad­sfasen pågå samtidigt, säger Malin Barnö, som är chef för Svenska Röda Korsets marknadsen­het.

Malin berättar att kriget i Ukraina är den händelse som skapat störst engagemang under det gångna året. Både privatpers­oner och företag har skänkt pengar eller stöttat Röda Korsets arbete på andra sätt.

– Det viktigaste är att man gör någonting. Vi är så tacksamma för att Stampen Media och andra företag engagerar sig i vår verksamhet, säger Malin Barnö.

Inför den här julen kommer Stampen Media att skänka hälften av intäkterna från de medverkand­e kundernas julhälsnin­gar till just Röda Korset.

– Tack vare våra kunders engagemang så kan vi tillsamman­s stötta Röda Korsets viktiga arbete. Vi

vet att det är en organisati­on som ser till att hjälpen kommer fram till människor i de områden där den behövs som mest, säger Anna Larsson som är försäljnin­gsdirektör för Stampens lokala mediehus.

Hon tillägger att Stampen Media valt just Röda Korset för att organisati­onen finns överallt i världen, och som tack vare sina miljontals volontärer kan agera snabbt.

Familjeåte­rförening

Utöver de akuta insatserna för att rädda liv arbetar Röda Korset också med att återförena familjer som skiljts åt av krig och katastrofe­r. Det kan till exempel handla om att ta fram satellitte­lefoner i områden där annan kommunikat­ion är utslagen. Har du funderat färdigt på vem du skulle ringa först? För att berätta att du lever och befinner dig i säkerhet.

– Det spelar ingen roll om du är sju år eller medelålder­s, det är nästan alltid till mamma som människor ringer först, säger Malin Barnö.

 ?? ?? En av Röda Korsets volontärer blåser bubblor för barnen på organisati­onens hjälpcente­r i Uzhhorod, Ukraina. Bilden är från i juni i år. När vinterkyla­n nu slår till blir tillvaron för människor i Ukraina ännu tuffare. Röda Korset finns på plats i 192 länder över hela världen. I år skänker Stampen Media hälften av alla intäkter från kundernas julhälsnin­gar till just Röda Korset. Tack vare gåvor kan organisati­onen fortsätta att rädda liv. Bild: Ukrainian Red Cross
En av Röda Korsets volontärer blåser bubblor för barnen på organisati­onens hjälpcente­r i Uzhhorod, Ukraina. Bilden är från i juni i år. När vinterkyla­n nu slår till blir tillvaron för människor i Ukraina ännu tuffare. Röda Korset finns på plats i 192 länder över hela världen. I år skänker Stampen Media hälften av alla intäkter från kundernas julhälsnin­gar till just Röda Korset. Tack vare gåvor kan organisati­onen fortsätta att rädda liv. Bild: Ukrainian Red Cross

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden