Hallands Nyheter

Ge gratis broddar till pensionäre­r

-

Apropå

artikeln ”Falkenberg­arna riktar hård kritik mot snöröjning­en”

Samhälle. Under förra mandatperi­oden, september 2019, skrev jag en motion som togs av Vänsterpar­tiet och som gick ut på att erbjuda pensionäre­r gratis broddar. Tyvärr avslogs motionen vilket jag tror att många politiker ångrar i dag. När jag skriver den här insändaren läste jag på nyheterna att Hallandstr­afiken ställer in all busstrafik. När jag gick till affären satte jag fast broddar på skorna och tur var det. Underkylt regn föll på gång- och cykelbanor och det var verkligen ”risk för eget liv ” att ta sig fram till affären.

I dag drar man sig för att gå ut på isiga gator och torg. Jag har själv varit på väg att falla många gånger.

Ett bra sätt att förhindra och förebygga fallskador, benbrott, armbrott, skallskado­r och onödigt lidande är att erbjuda pensionäre­r gratis broddar. I Göteborg erbjuder man gratis broddar till pensionäre­r vilket enligt forskare minskat fallskador med 36 procent. En allvarlig fallskada kan innebära en långvarig sjukhusvis­telse, sjukskrivn­ing och mycket höga sjukhuskos­tnader och onödig belastning för sjukvården som i dag går på knäna. Förslaget innebär en mindre kostnad på uppskattni­ngsvis 100 000 kronor.

Det är givetvis upp till var och en om man vill hämta ut sina broddar inför kommande vinter. Kostnaden för ett par broddar ligger på cirka 100 kronor. Det låter lite men med tanke på att allt har blivit dyrare; mat, el, kläder mm så är det svårt för många pensionäre­r att få hushållspe­ngarna att räcka till därför föreslår vi ”gratis” broddar. Jag vet att vissa politiker är allergiska mot ordet ”gratis” om ni hellre vill använda ordet avgiftsfri­tt så är det ok.

Nu förväntar jag mig att alla politiska partier lägger in ”gratis/avgiftsfri­a dubbar” i sina budgetar. Ett nyårslöfte, varför inte!

Kom nu inte dragandes med ”att det här är Region Hallands bord” för då vet vi att det inte blir av, tyvärr. Jag skriver det av erfarenhet som ”regionpoli­tiker” under många år.

Det är upp till var och en om man vill hämta ut sina broddar

Per Sjövall med hjärtat till vänster (i halsgropen)

 ?? BILD: OLE BERG-RUSTEN ?? Ett bra sätt att förhindra och förebygga fallskador, benbrott, armbrott, skallskado­r och onödigt lidande är att erbjuda pensionäre­r gratis broddar, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: OLE BERG-RUSTEN Ett bra sätt att förhindra och förebygga fallskador, benbrott, armbrott, skallskado­r och onödigt lidande är att erbjuda pensionäre­r gratis broddar, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden