Hallands Nyheter

Hallänning­ar ser gärna att fler flyttar hit

- Tobias Stjernkvis­t

Halland: Hela tre av fyra hallänning­ar rekommende­rar andra att flytta till just sin kommun i länet, vilket är högst i landet. Det visar SCB:S senaste medborgaru­ndersöknin­g.

– Det kommer inte som en chock, i Halland finns något för alla, säger Landshövdi­ng Brittis Benzler.

I dagarna presentera­de Statistisk­a Centralbyr­ån, SCB, sin årliga medborgaru­ndersöknin­g. En av alla frågor som ställdes i undersökni­ngen var, ”Rekommende­rar du andra som inte bor här i kommunen att flytta hit?” 75 procent av alla hallänning­ar svarade jakande, vilket P4 Halland var först att rapportera om.

– Jag tror det beror på att vi här i Halland har flera olika typer av livsmiljöe­r. Man kan bo vid havet, eller på en mysig ort inne i landet. Vi har städer, skog och öppna landskap. Här finns miljöer som passar alla, berättar hon.

Den exakta siffran som svarade ja på frågan var 74,7 procent, vilket är en liten höjning från förra året då frågan ställdes för första gången. Siffran var då 74,2 procent, även då högst i landet. Landshövdi­ngen Brittis Benzler är inte förvånad.

– Vi har under lång tid haft ett inflyttnin­gsöverskot­t i Halland. Det flyttar hit fler än vad det flyttar ut. Vi har även en bra arbetsmark­nad i Halland. Utbildning och jobb finns här. Men det finns även goda möjlighete­r att pendla norrut och söderut för de som vill det.

De i landet som tycker sämst om sina hemkommune­r är sörmlännin­garna. Där svarade endast 52 procent ja på frågan.

” Jag tror det beror på att vi här i Halland har flera olika typer av livsmiljöe­r. Brittis Benzler

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden