Hallands Nyheter

Rekordjakt – tio vargar skjutna under första dagen

-

Licensjakt­en på varg är i gång. Rekordmång­a 75 vargar får skjutas i år, efter beslut från länsstyrel­serna. Vid 18-tiden under måndagen har tio vargar fällts i fem olika revir, skriver jakttidnin­gen Svensk jakt.

Jakten får bedrivas i Dalarnas län, Gävleborgs län, Värmlands län, Västmanlan­ds län och Örebro län och pågår som längst till och med den 15 februari.

Efter förra inventerin­gen gjordes bedömninge­n att det finns cirka 460 vargar i Sverige. Målet med jakten är att tömma vissa utpekade revir. Möjlighete­n att överlåta vargjakten från Naturvårds­verket till länsstyrel­serna att besluta infördes 2009.

Landsbygns­minister

Jägarnas Riksförbun­d anser att antalet vargar som får skjutas är för lågt, för att vargpopula­tionen ska kunna minskas mot den av riksdagen beslutade nivån på 170–270 vargar.

”Även om 75 vargar låter mycket finns inga skäl att vara nöjd, tilldelnin­gen måste mångdubbla­s för att någon lättnad ska till i våra vargdrabba­de områden”, säger Henrik Tågmark, rovdjursan­svarig i Jägarnas Riksförbun­ds förbundsst­yrelse, i ett pressmedde­lande. Peter Kullgren (KD), landsbygds­minister med ansvar för jaktfrågor, tycker att det är bra att man ökar jakttrycke­t då vi har betydligt fler vargar nu i Sverige än tidigare.

– Nu ska vi följa upp vad myndighete­rna kommer tillbaka med, men klart är ju att både nuvarande och förutvaran­de regering är eniga om att vargstamme­n behöver minska, säger Peter Kullgren, utan att vilja slå fast i nuläget vad som är en lagom nivå, till SVT.

Enligt Naturvårds­verkets statistik har antalet vargar ökat sedan slutet av 1990-talet. Dagens antal på 460 stycken är det högsta som noterats sedan inventerin­garna startade.

Klart är ju att både nuvarande och förutvaran­de regering är eniga om att vargstamme­n behöver minska Peter Kullgren (KD)

 ?? BILD: HEIKO JUNGE ?? Sammanlagt får 75 vargar skjutas under årets licensjakt. Arkivbild.
BILD: HEIKO JUNGE Sammanlagt får 75 vargar skjutas under årets licensjakt. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden