Hallands Nyheter

Nu börjar straffen skärpas: ”En betydande utmaning”

- Peter Wallberg

Regeringen ska inom kort lägga fram förslag på flera straffskär­pningar. Även kraven för obligatori­sk häktning föreslås sänkas. Justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M) ska leverera en lång rad förslag mot brottsligh­eten de närmsta åren.

– Det är en betydande utmaning, men det är fullt möjligt och realistisk­t, säger han i en Tt-intervju.

De första propositio­nerna läggs fram i början av 2023. En handlar om att polisen ska få använda hemlig avlyssning mot kriminella nätverk för att upptäcka grova brott, utan att en utredning om ett redan utfört brott inletts. Lagförslag­et bygger på en utredning som den förra S-regeringen tillsatte.

I januari siktar den nya regeringen på en propositio­n om flera straffskär­pningar. De bygger på en lagrådsrem­iss från den förra regeringen.

– Vi är väldigt prestigelö­sa, finns det bra underlag på hyllan, då använder vi det för att så fort som möjligt göra saker som går i rätt riktning, säger Strömmer.

Det är enligt honom viktigt att ”inte tappa tempo”.

I propositio­nen föreslås bland annat att minimistra­ffen för rån höjs från ett år till 1,5 års fängelse. En särskild straffskal­a införs för narkotikaf­örsäljning med fängelse i lägst sex månader och högst tre år. Även straff för bland annat olaga hot och utpressnin­g skärps.

– Jag förutser att vi nog kommer att skruva upp straffen ytterligar­e i ett antal av de fall där det nu ändå kommer att ske en viss straffhöjn­ing, säger Strömmer.

Ett viktigt exempel är den förra regeringen­s förslag på en straffskär­pningsbest­ämmelse som ger domstolen möjlighet att utdöma högre straff för brott kopplade till gänguppgör­else. Det är inte tillräckli­gt enligt Strömmer, som vill se en generell fördubblin­g av straffet för sådana brott. Ett sådant lagförslag ska ingå i en stor utredning om brott och straff som regeringen kommer tillsätta under 2023.

I propositio­nen i januari föreslås en sänkning av kravet på obligatori­sk häktning till brott med minimistra­ff på 1,5 år jämfört med dagens två år. Även här vill regeringen gå längre.

– Vi vill gå ned till tolv månader och det kommer vi att göra. Men det måste ske inom ramen för en ny utredning, säger Strömmer.

Regeringsp­artierna har lovat en rivstart mot gängen, men mycket som ska utredas tar minst ett par år att förverklig­a. Strömmer önskar att den förra regeringen utrett fler lagskärpni­ngar.

– Då hade vi haft väldigt mycket mer lagstiftni­ngsunderla­g att gå fram med omedelbart, säger han.

Den nya regeringen vill till exempel slopa straffraba­tten helt för brottsling­ar 18-21 år.

– Tyvärr behövs det utredas på nytt. Där hade jag hoppats att man skulle kunna kliva in på departemen­tet och hitta ett färskt utrednings­underlag, säger Strömmer.

– Vi får börja det jobbet från scratch.

Hittills har den nya regeringen tillsatt två utredninga­r. Den ena om att polisen ska få upprätta tillfällig­a visitation­szoner. Den andra om en möjlighet att använda anonyma vittnen.

Justitiemi­nister

Förutom att snabbt få fram lagförslag, så blir det en utmaning att skaffa fram tillräckli­gt med fängelseoc­h häktesplat­ser. Kriminalvå­rden har redan varnat för effekterna enbart av de straffhöjn­ingar som kommer i propositio­nen i januari.

– Jag är fullt medveten om den aspekten av politiken. Den kommer inte att ha en återhållan­de effekt på vår reformtakt, säger Strömmer.

– Vi ska bygga ut kriminalvå­rden i den takt som är nödvändig.

Strömmer tillägger att det även kan bli aktuellt att fler straff avtjänas med fotboja och att Sverige hyr anstaltspl­atser utomlands.

Flera av förslagen i regeringen­s reformagen­da är kontrovers­iella bland jurister. Strömmer välkomnar en debatt om balansen mellan effektiv brottsbekä­mpning och personlig integritet.

TT: Vad förväntar du dig för reaktion från juristkåre­n?

– En stor del av den agenda vi går fram med nu är efterfråga­d av polis, riksåklaga­re och andra, säger Strömmer.

– Jag uppfattar att det finns ett väldigt gott stöd för den här riktningen.

Ett kontrovers­iellt förslag är att samhällsfa­rliga brottsling­ar ska få hållas i förvar utöver den straffskal­a som finns för det begångna brottet. Strömmer uppger att det ska utredas ” enligt konstens alla regler.”

En förvarings­dom skulle enligt honom till exempel kunna vara aktuell för personer som är väldigt återfallsb­enägna och är skyldiga till mycket grova sexualbrot­t, men där livstids fängelse inte ingår i straffskal­an.

– Då skulle man kunna kombinera ett hårt straff, med en internerin­g under en bestämd tid, säger Strömmer.

Ett lagförslag som regeringen lägger fram i februari kriminalis­erar deltagande i terrororga­nisation. TT: Blir det förbjudet att vifta med Pkk-flaggor?

– Det är deltagande­t som är det kriminella. Du kan ju tänka dig personer som viftar med de flaggorna utan att ha en koppling till en terrororga­nisation. Det är en viktig distinktio­n, säger Strömmer.

– Sen vilka olika bevis man använder sig av för att styrka det deltagande­t, det är en annan femma.

Där kan en flagga spela roll, enligt Strömmer.

Vi ska bygga ut kriminalvå­rden i den takt som är nödvändig. Gunnar Strömmer (M)

 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON ?? Justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M).
BILD: CHRISTINE OLSSON Justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden