Hallands Nyheter

Ljusning för tusentals lurade svenskar

- Simon Uggla

En dom i Högsta domstolen i somras gör det lättare att få pengar tillbaka efter bankbedräg­erier. Nu meddelar en storbank att man även kommer att göra en ny bedömning av tidigare drabbade.

– Andra banker borde följa efter, säger Jan Bertoft på Sveriges Konsumente­r.

Varje år luras tusentals svenskar på sina besparinga­r av bankbedrag­are. Bara det senaste året har över 17 000 fall som rör över 400 miljoner kronor polisanmäl­ts.

Ett vanligt tillvägagå­ngssätt är att bedragarna ringer upp offren, som i regel är gamla, och utger sig för att vara banktjänst­emän. Offret luras att lämna ut koder till bankdosor och bank-id – och får sina konton tömda.

Huvudregel­n är att banken ersätter den som råkar ut för en obehörig transaktio­n. Har transaktio­nen skett till följd av ”grov oaktsamhet” får denne själv stå för kostnaden upp till 12 000 kronor.

Den som, genom likgiltigh­et inför bedrägerir­isken, anses ha agerat ”särskilt klandervär­t” får i sin tur bära hela ansvaret för de förlorade pengarna, oavsett hur mycket man blivit av med.

Detta har enligt Konsumento­mbudsmanne­n (KO) lett till att många som blivit av med sina livs besparinga­r inte fått en krona tillbaka.

I juni kom ett beslut från Högsta domstolen som ger offer för bankbedräg­erier bättre möjlighete­r att få pengar tillbaka från banken. Enligt domen ska ett offers agerande enbart anses särskilt klandervär­t om denne varit medveten om risken för bedrägeri, och trots det lämnat ut uppgifter till bedragaren.

Svenska Konsumente­r och flera medlemsorg­anisatione­r har sedan i somras legat på för att bankerna ska ompröva och reglera även tidigare fall där offer för bankbedräg­erier, enligt dåvarande praxis, nekats ersättning.

I början av december vände man sig i ett öppet brev till tolv storbanker. Nu meddelar Handelsban­ken, som första bank, att man hörsammar uppmaninge­n.

”Vi kommer att gå igenom tidigare nekade kravärende­n och bedöma ersättning­sfrågan i enlighet med ny praxis. Processen beräknas pågå under åtminstone ett halvår”, skriver Viktoria Aastrup, Handelsban­kens chef för extern kommunikat­ion, i ett mejl till TT.

Beslutet välkomnas av Sveriges Konsumente­rs generalsek­reterare Jan Bertoft som uppmanar andra banker att ta efter.

– Det här är mycket viktig ny praxis som är livsavgöra­nde för många människor. Men det blir en orättvisa för dem som fått sina ärenden prövade före Hd-domen. Det är en så pass livsavgöra­nde fråga att det måste vara samma regler, säger han.

Branschorg­anisatione­n Svensk Bankföreni­ng konstatera­r att fler, men inte alla, nu kommer att få rätt till ersättning. Enligt föreningen är det upp till bankerna själva att ta ställning till retroaktiv prövning.

 ?? BILD: ANDREAS HILLERGREN ?? Drabbade av bankbedräg­erier har större chans att få pengar tillbaka genom ersättning från banken efter ett utslag i Högsta domstolen i somras. Arkivbild.
BILD: ANDREAS HILLERGREN Drabbade av bankbedräg­erier har större chans att få pengar tillbaka genom ersättning från banken efter ett utslag i Högsta domstolen i somras. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden