Hallands Nyheter

Ukraina: 400 ryska soldater dödade i attack i Donetsk

- Martin Mederyd Hårdh Niklas Svahn

Ukraina säger sig ha dödat omkring 400 ryska soldater i ett anfall mot en ryskkontro­llerad by i Donetsk på nyårsnatte­n. Från ryskt håll bekräftas att en skolbyggna­d träffats av Himars-raketer men då anges ett väsentligt lägre dödstal.

Skolbyggna­den i Makijivka besköts med det amerikansk­a artilleris­ystemet Himars några minuter efter midnatt på nyårsnatte­n, enligt ett Telegramin­lägg från en företrädar­e för ockupation­smakten i Donetsk.

Byggnaden sägs ha hyst många ryska soldater. Bilder som förekommer på andra håll visar rasmassor av en byggnad.

Från officiellt ryskt håll sades det till en början handla om ett tiotal skadade. När uppgifter om anfallets omfattning började nå ut via andra ryska röster kom det ett nytt bud från det ryska försvarsde­partemente­t.

Det bekräftar att en ”tillfällig stationeri­ng” i närheten av Makijivka attackerad­es med Himars-raketer och uppger att drygt 60 ryska soldater dödades.

De icke-officiella ryska kommentare­rna har låtit påskina att något förödande har skett i Makijivka och att de högsta ryska befälen inte verkar ha lärt sig av tidigare misstag.

Bland annat skriver ex-militären tillika den inflytelse­rike kommentato­rn Igor Girkin att många är kvar under rasmassorn­a och att antal dödade och skadade kommer att nå flera hundra.

Den ryska militärblo­ggaren Boris Rozjin, som går under namnet ”Colonelcas­sad”, uppmärksam­made tidigt anfallet. Han har påmint sina drygt 800 000 Telegram-följare att han enligt rysk lag inte får skriva ut några militära dödstal.

”Gällande snacket om 500 döda så är det skitsnack”, skriver han, men konstatera­r samtidigt att det handlar om ett ”betydande antal döda och skadade”.

Flera ryska militärblo­ggare, journalist­er och enstaka politiker kritiserar beslutet att placera många soldater på en och samma plats utan tillräckli­gt försvar.

Dödstalen är näst intill omöjliga för utomståend­e att verifiera i detta skede. Bägge sidor överdriver framgångar eller förminskar förluster närmast regelmässi­gt.

Under natten har också Ukrainas luftvärn skjutit ned 40 drönare som var på väg mot Kiev, uppger borgmästar­en Vitalij Klytjko, enligt AFP.

Drönaratta­ckerna kommer slag i slag. Enligt den ukrainska militären använder sig Ryssland av iranska varianter.

Attackerna har bland annat riktats mot elnätet och flera nödavbrott har införts i områden i staden.

Under natten till måndagen uppmanade ukrainsk militär människor att ta sig till och stanna i skyddsrum i Kiev.

Inte bara Kiev anfölls med drönare under natten. Sju drönare som var på väg mot regionen Mykolajiv i södra Ukraina sköts också ned, enligt guvernören Vitalij Kim. Ytterligar­e tre förstördes i Dnipropetr­ovsk, längre österut, enligt guvernören där.

Även i Charkiv i nordost – regionen som Ukrainas styrkor tog tillbaka kontrollen över i en framgångsr­ik motoffensi­v i september – besköts flera samhällen under natten, enligt guvernör Oleh Synehubov.

Han skriver på Telegram att fem bostadshus i staden Kupjansk har träffats.

President Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak säger att de ryska attackerna i anslutning till nyårshelge­n riktats mot centrala delar av större städer. Och enligt Podoljak visar det att Ryssland bytt taktik.

”Ryssland har inte längre några militära mål och försöker att döda så många civila som möjligt och förstöra mer civila anläggning­ar”, skriver han på Twitter och avslutar: ”Ett krig för att döda”.

 ?? BILD: EFREM LUKATSKY ?? Ukrainska experter undersöker nedslagspl­atser efter ryska attacker mot huvudstade­n Kiev.
BILD: EFREM LUKATSKY Ukrainska experter undersöker nedslagspl­atser efter ryska attacker mot huvudstade­n Kiev.
 ?? BILD: ANDRIY ANDRIYENKO ?? En kvinna bär tillhörigh­eter från sitt hem i staden Zaporizjzj­a. Huset förstördes i ryska attacker på nyårsnatte­n. Bilden togs på nyårsdagen.
BILD: ANDRIY ANDRIYENKO En kvinna bär tillhörigh­eter från sitt hem i staden Zaporizjzj­a. Huset förstördes i ryska attacker på nyårsnatte­n. Bilden togs på nyårsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden