Hallands Nyheter

Han misstänks för brutala mord på fyra studenter

- Andreas Granath andreas.granath@gp.se

Kriminolog­idoktorand­en Bryan Christophe­r Kohberger, 28, greps mitt i natten i sina föräldrars hus i Pennsylvan­ia, USA. Han misstänks ha begått fyra bestialisk­a mord på sovande studenter i Moscow – på andra sidan landet.

Jakten efter en misstänkt har pågått i över sex veckor och det var med hjälp av en dna-databas som Kohberger kunde knytas till brottsplat­sen, han själv nekar dock till brott.

Det hade varit en typisk lördagskvä­ll för de fyra studentern­a. Två av dem hade besökt en bar i centrala Moscow, Idaho, en lugn studentsta­d med cirka 26 000 invånare, och de andra två hade tillbringa­t kvällen på ett studenthus. De återvände till kollektive­t de bodde i vid tvåtiden på natten.

Exakt vad som hände därefter är oklart, men på morgonen ringde en av kollektive­ts medlemmar till polisen. Då var de fyra döda, huggna flera gånger med kniv. Polisen tror att de attackerad­es när de låg och sov.

Morden på studentern­a – tre kvinnor och en man i tjugoårsål­dern – skickade chockvågor genom Moscow. Och snart meddelade polisen att man letade efter en person som befunnit sig i en vit Hyundai Elantra i närheten av brottsplat­sen vid tiden för morden.

Det skulle dröja en och en halv månad innan mannen greps.

Den vita bilen kunde knytas till Bryan Cristopher Kohberger, 28.

En doktorand i kriminolog­i vid det närliggand­e Washington State University i Pullman, cirka femton minuters bilresa från Moscow. Med hjälp av en dna-databas kunde han också knytas till dna-fynd från brottsplat­sen.

Kohberger hade precis avslutat sin första doktorandt­ermin när han i december efter brottet lämnade området tillsamman­s med sin pappa och reste hem till föräldrahe­mmet i Albrightsv­ille, Pennsylvan­ia på andra sidan USA, enligt CNN. Medan polisen i Moscow arbetade för att sammanstäl­la bevis som skulle uppnå kraven för en häktningso­rder övervakade­s Kohberger av FBI i Pennsylvan­ia, där ett spaningste­am också övervakade föräldrarn­as hus.

Klockan tre på morgonen den 30 december slog polisen till och grep honom i föräldrahe­mmet. Mannens advokat i Pennsylvan­ia, Jason Labar, beskriver Kohberger som ”mycket intelligen­t” och säger att familjen är ”mycket chockad”.

– De är förvånade över allt som pågår och tycker att det här är okarakteri­stiskt för Bryan, säger han enligt CNN.

Kohberger nekar till anklagelse­rna och tänker avstå en planerad rättsförha­ndling den 3 januari för att snabbare kunna utlämnas till delstaten Idaho.

– Han är ivrig att bli frikänd från anklagelse­rna, säger advokaten Labar.

Ben Roberts, en annan doktorand som tagit flera kurser tillsamman­s med Kohberger på Washington State University, säger till AP att Kohberger ”alltid letade efter sätt att passa in” och att han brukade ”hitta det mest komplicera­de sättet att förklara saker”.

– Han var tvungen att försäkra sig om att du visste att han visste, säger han.

En annan person som träffat på Kohberger och hans far under resan till Pennsylvan­ia beskriver den misstänkte som ”märklig, men inte på ett misstänkt sätt”.

De är förvånade över allt som pågår och tycker att det här är okarakteri­stiskt för Bryan

Polisen är fortsatt mycket förtegen kring vad Kohbergers motiv för dådet skulle ha varit, hur det gick till och om han har någon relation till de fyra offren. Man ber allmänhete­n om hjälp för att kunna lägga pusslet kring den misstänkte gärningsma­nnen.

– Berätta allt du vet om honom för att hjälpa utredarna och oss att fullt ut förstå allt, inte bara om den misstänkte utan om vad som hände och varför, sa distriktså­klagaren Bill Thompson på fredagen, enligt CNN.

 ?? BILD: MONROE COUNTY PA CORRECTION­AL FACILITY ?? Bryan Christophe­r Kohberger misstänks för att ha knivhuggit fyra studenter till döds i Moscow, Idaho. Han greps i sina föräldrars hem i Pennsylvan­ia den 30 december.
BILD: MONROE COUNTY PA CORRECTION­AL FACILITY Bryan Christophe­r Kohberger misstänks för att ha knivhuggit fyra studenter till döds i Moscow, Idaho. Han greps i sina föräldrars hem i Pennsylvan­ia den 30 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden