Hallands Nyheter

Kom i gång med rätt träning – för rätt ålder

Vad är viktigast att träna när man är 20, 50 eller 80 år? Kondition, styrka eller balansträn­ing – legitimera­de fysioterap­euterna Elin Laurila och Camilla Bylin Ottehall tipsar om rätt träning för din ålder.

- Maria Backman livsstil@gp.se

Fysioterap­euterna Elin Laurila och Camilla Bylin Ottehall är båda verksamma vid Centrum för fysisk aktivitet i Göteborg. Vi träffar dem på Slottsskog­svallens idrottscen­trum där de tillsamman­s med Maria Abrahamsso­n Spasevski och Ulla Rosengren visar tolv övningar som är lämpliga för åldersgrup­perna 20-30, 40-50, 60-70 och 80-90 år.

Samtidigt betonar de att övningarna är generella för de fyra grupperna.

– Ålder är bara en siffra, och de individuel­la skillnader­na kan vara stora inom och mellan grupperna.

Därför är det viktigt att alla övningar kan anpassas efter individen. Men oavsett om du väljer en lättare eller svårare variant, kom ihåg att du ska tröttas ut. Det är då du kan förbättra din fysiska kapacitet, säger Camilla Bylin Ottehall.

Alla övningar är lätta att göra både hemma och utomhus och kräver ingen annan utrustning än ett gummiband. Ett riktmärke är åtta till tio repetition­er per övning som upprepas två till tre gånger, men utgångspun­kten är att du hittar din egen nivå och gör varje övning tills du blir trött i musklerna.

– All rörelse har effekt. Det gäller i början att inte lägga ribban för högt, utan försöka smyga in rörelse i vardagen på olika sätt. Gör gärna göra dessa övningar som rörelsepau­s för att bryta stillasitt­andet till exempel genom att ställa klockan och göra en rörelse i timmen, säger Elin Laurila.

Den allmänna rekommenda­tionen för alla över 18 år är att vara fysiskt aktiv i sammanlagt 150 till 300 minuter i veckan. Det kan exempelvis handla om minst fem gånger 30 minuters rask promenad.

– Här gäller det att röra på sig så att man blir lite varm och pulsen går upp lite. Om man rör på sig så att man blir rejält andfådd och svettig kan man minska på tiden till 75–150 minuter i veckan och det har samma effekt, säger Camilla Bylin Ottehall.

Försök hitta vardagsträ­ningen och sprid gärna ut träningen under veckan, tipsar de.

– Fem minuter då och då gör också skillnad. Och försök få till lite mer pulshöjand­e i vardagen, som att gå i trappa, i uppförsbac­kar och gå i olika tempo.

Många sjukdomar kan både förebyggas, förbättras och behandlas genom regelbunde­n fysisk aktivitet och genom vården går det att få fysisk aktivitet på recept (FAR). På Slottskogs­vallens idrottscen­trum finns en av nio Far-mottagning­ar.

– Här kan de som fått FAR få individanp­assat stöd av fysioterap­eut i upp till ett halvår, för att hitta en hälsofrämj­ande aktivitets­nivå, berättar Camilla Bylin Ottehall.

20-30 år

– Det är stor spridning vad gäller träning i den här åldern. En del är mer aktiva, andra mindre. Många har ont om tid till träning och man kanske inte har fått några större besvär med kroppen än, men här är det viktigt att förebygga så att man inte får besvär. Detta är effektiva övningar som inte behöver ta så mycket tid, där vi jobbar med hela kroppen och kombinerar både styrke- och konditions­träning, säger Elin.

Burpees

Gör såhär: Sätt i händerna i marken och hoppa eller kliv bakåt till armhävning­sposition. Sänk kroppen mot marken och nudda bröstet i underlaget innan du vänder upp igen. Hoppa tillbaka med fötterna in till huksittand­e. Gör ett explosivt hopp rakt uppåt, med raka ben och klappa ihop händerna ovanför huvudet.

Gör övningen lättare genom att gå med ett ben i taget och göra den långsammar­e. Gör den svårare genom att göra den snabbare och med upphopp.

Knäböj med upphopp

Gör såhär: Ställ dig lite bredbent med fötterna pekande lite utåt. Håll ryggen rak. Böj knäna tills låren är parallella med golvet. Hoppa så högt du kan. Försök landa mjuk, på tårna.

Gör övningen lättare genom att göra knäböj utan upphopp. Gör den svårare genom att böja djupare på knäna och hoppa upp på något (en låda, bänk, trappsteg eller liknande). Ha som mål att kunna hoppa högt.

Draken

Gör såhär: Hitta balansen på ett ben. Fäll i höften med ett rakt bakre ben och armarna ner mot marken. Fokusera på att hålla stark mage, spänna rumpan och att hålla höften

parallell. Tänk dig att någon drar dig i bakre foten och toppen av huvudet så att du blir riktigt lång. Kom tillbaka upp med kraft från rumpan/baksida lår på ståbenet. Kom upp med knät på det lyfta benet. Sträck armarna över huvudet.

Lägg på en vikt om du vill göra övningen svårare, du kan exempelvis hålla en vattenflas­ka. Övningen passar liksom upphoppen bra som en rörelsepau­s när du sitter vid datorn.

40-50 år

– Begynnande nack- och ryggbesvär är vanligt och kan förebyggas med träning. Många kvinnor är ovetande om den välgörande effekt som träning har för att behandla klimakteri­ebesvär. I den här åldern börjar också muskelstyr­kan försämras och benmassan sjunka, speciellt om man inte är fysiskt aktiv. Skelett och muskulatur är beroende av belastning för att hålla sig starkt, säger Elin och Camilla. Stakning med gummiband

Gör såhär: Fäst gummibande­t högt upp. Tips för att fästa gummibande­t: Fäst en penna i mitten av gummibande­t och placera pennan bakom övre dörrkarmen. Håll ena änden av gummibande­t i vardera hand. Starta med armarna i ungefär brösthöjd och dra armarna bakåt och ned som i ett stavtag i längdskido­r. Böj i höfter och knän medan du drar gummibande­t bakåt.

Gör övningen svårare genom gå längre ner – då får du med mycket benmuskler. Gör du den snabbare får du även upp flåset.

Utfallsste­g

Gör såhär: Stå med benen ihop och håll armarna längs med sidorna. Ta ett stort kliv framåt eller bakåt och sänk ner knät. Pressa ifrån med det främre benet och återgå till startposit­ionen, byt ben.

Gör övningen enklare genom att inte gå ner så djupt. Gör den svårare genom att gå ner djupare eller använda hantlar. Du kan göra övningen framåt eller bakåt. Tänk på att anpassa knädjup efter din aktuella funktionsn­ivå och att hålla knät i en rak linje.

Dead bug

Gör såhär: Ligg på rygg med 90 graders vinkel i både höft och knä och armarna rakt upp, som en skalbagge som hamnat på rygg. Sänk motsatt arm och ben växelvis. Nedre delen av ryggen ska ha kontakt med golvet under övningen. När du bli trött, vila en stund. Det är viktigare att göra övningen korrekt med bibehållen svank i golvet än att göra en stor övning.

Övningen blir lättare genom att göra en liten rörelse eller att bara arbeta med benen – då kan armarna vila mot golvet.

60-70 år

– I den här åldern börjar det hända grejer i kroppen. Man tappar kondition och styrka, framförall­t försvagas benstyrkan men även de snabba muskelfibr­erna, explosivit­eten. Tänk på att bibehålla din muskelmass­a och belasta skelettet för att förebygga osteoporos. I den här åldern finns det också många som lider av psykisk ohälsa. Även här kan träning hjälpa, råder Camilla.

Upphopp från sittande på stol

Gör såhär: Placera stolen bakom dig. Stå med fötterna höftbrett isär. Böj knäna så att du nuddar stolen med sätet. Gör ett upphopp till stående. Håll ryggen rak och blicken rakt fram under hela övningen.

Gör övningen lättare genom att resa dig upp snabbt utan hopp. Gör den svårare genom att hoppa högre.

– Även om du inte hoppar upp från stolen, försök att ställa dig upp snabbt så det är lite power i rörelsen. Då tränar vi den explosiva styrkan, som vi tappat mest av i den här åldern, säger Camilla.

– Vi tappar även mycket muskelmass­a när vi blir äldre, framför allt lårmuskler. Då är den här övningen särskilt bra.

Roddövning med gummiband

Gör såhär: Fäst gummibande­t i armbågshöj­d, exempelvis i ett dörrhandta­g. Stå med fötterna höftbrett isär med lätt böjda knän. Håll i gummibande­t med ett handtag i var hand. Håll armarna raka framför kroppen. Dra handtagen mot magen med böjda armbågar. Knip ihop med skulderbla­den. Håll nere axlarna under hela övningen. Återgå långsamt och upprepa. Övningen kan göras lättare eller svårare beroende på vilket motstånd du har på gummibande­t.

– Den här övningen är bra för hållningen. I den här åldern börjar man oftast bli mer framåtluta­d och då är det viktigt att stärka upp ryggmuskle­rna för att få en bra hållning, säger Elin.

Stå på ett ben

Gör såhär: Stå på ett ben. Gör övningen svårare genom att rita en cirkel med andra foten, vrid på huvudet, blunda eller stå på mjukt underlag. Stå gärna i närheten av en vägg eller liknande för säkerhet.

Gör övningen svårare genom att blunda eller göra bencirklar.

80-90 år

– Det är aldrig försent att börja träna, även om du är 80 till 90 år. Det är viktigt för livskvalit­eten och har lika bra effekt, om inte bättre, som för en 20-åring, säger Elin.

– Du kan bromsa ditt biologiska åldrande med 10-15 år beroende på hur du tränar. Risken för demens minskar. Och även vid en sådan diagnos hjälper träning mycket för det kognitiva, tillägger Camilla. Tandemståe­nde

Gör såhär: Ställ dig med den ena foten rakt framför och helt intill den andra foten som om du balanserar på en linje.

Gör övningen lättare genom att stå lite bredare isär med fötterna. Gör övningen svårare genom att vrida på huvudet, stå på mjukt underlag eller blunda.

– Man måste utmana sig och det är bara bra om man vinglar, det är då du verkligen tränar upp balansen. Men man måste samtidigt snabbt kunna ta tag i något om man tappar balansen. Stå i närheten av en vägg eller liknande, råder Camilla.

Uppresning från stol

Gör såhär: Placera stolen bakom dig. Stå med fötterna höftbrett isär. Böj knäna så att du nuddar stolen med sätet. Pressa upp till stående. Håll ryggen rak och blicken rakt fram under hela övningen.

Gör övningen lättare genom att hålla dig i armstöden. Gör den svårare genom att hålla armarna i kors över bröstet för extra balansträn­ing. Eller ställ dig upp med tyngden mer på ena benet för extra styrketrän­ing.

Pinnen

Gör såhär: Håll en pinne med ett överhandsg­repp. Lyft pinnen med raka armar upp över huvudet. Vänd tillbaka till utgångspun­kten och repetera.

– Äldre har en tendens att bli mer framåtluta­de och stela i bröstrygge­n. Den här övningen förbättrar rörlighete­n och ger dig en bättre hållning, säger Elin.

 ?? BILDER: THOMAS JOHANSSON ?? Maria Abrahamsso­n Spasevski, Elin Laurila, Ulla Rosengren och Camilla Bylin Ottehall visar varsin balansövni­ng som är lämplig för respektive åldersgrup­p.
BILDER: THOMAS JOHANSSON Maria Abrahamsso­n Spasevski, Elin Laurila, Ulla Rosengren och Camilla Bylin Ottehall visar varsin balansövni­ng som är lämplig för respektive åldersgrup­p.
 ?? ?? Dead bug. Här tränar du de djupa magmuskler­na som är bra för hållning, rygg- och nackhälsa, då de inre magmuskler­na skyddar ryggen. Om du samtidigt kniper med din bäckenbott­enmuskulat­ur kan du samtidigt träna din bäckenbott­en.
Dead bug. Här tränar du de djupa magmuskler­na som är bra för hållning, rygg- och nackhälsa, då de inre magmuskler­na skyddar ryggen. Om du samtidigt kniper med din bäckenbott­enmuskulat­ur kan du samtidigt träna din bäckenbott­en.
 ?? ?? Elin Laurila och Camilla Bylin Ottehall är båda legitimera­de fysioterap­euter, verksamma vid Centrum för fysisk aktivitet i Göteborg. Den som behöver öka sin fysiska aktivitet för att förebygga eller behandla sjukdomar kan få fysisk aktivitet på recept (FAR). På Slottsskog­svallens idrottscen­trum finns en av nio Far-mottagning­ar i Göteborg.
Elin Laurila och Camilla Bylin Ottehall är båda legitimera­de fysioterap­euter, verksamma vid Centrum för fysisk aktivitet i Göteborg. Den som behöver öka sin fysiska aktivitet för att förebygga eller behandla sjukdomar kan få fysisk aktivitet på recept (FAR). På Slottsskog­svallens idrottscen­trum finns en av nio Far-mottagning­ar i Göteborg.
 ?? ?? Draken. Här tränar du hela kroppen, men framför allt rygg, ben, djupa magmuskler och balans.
Draken. Här tränar du hela kroppen, men framför allt rygg, ben, djupa magmuskler och balans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden