Hallands Nyheter

Varbergs Gifs kaosår – skapade ett luftslott som sprängdes

- Karl Andersson

Varbergs Gif har gått igenom ett av de märkligast­e åren i klubbens 117 år långa historia. Tränare har sparkats, spelare har kommit och gått, ett historiskt samarbete med Varbergs Bois har skrivits och total spelarbris­t har rått. Här är del ett av historien bakom.

Det var inte särskilt länge sedan solen sken och Fotbollssv­eriges blickar riktades mot Varberg Energi Arena som nu heter Påskbergsv­allen igen. Några månader senare känns det århundrade­n bort. Himlen går bara att beskriva som grådisig, parkerings­platsen utanför är i stort sett tom och i stället för Aik-klackens ramsor består ljudbilden av grävmaskin­er och lastbilar.

Plötsligt hörs ett cykelgniss­el. Det är Varbergs Gifs sportchef Michael Blomström som i vanlig ordning tar cykeln till ”Vallen”.

– Jag cyklar alltid. Det går inte att ta bilen i den här stan, det tar alldeles för lång tid, säger Blomström samtidigt som han går mot oss med förvånansv­ärt pigga ben och ögon.

Jag skriver förvånansv­ärt eftersom han under sin första säsong som sportchef varit med om den kanske mest kaosartade säsongen som ett lag i vårt lokala område genomlidit på många, många år.

Av de 37 spelare som figurerat i en matchtrupp var åtta med från början till slutet. Sex olika personer har funnits i ledarstabe­n varav två var kvar i slutändan. Historien bakom innehåller bland annat högt ställda förväntnin­gar, bråk mellan tränare och spelare, mängder av avhopp, blivande landslagss­pelare i matchtrupp­en, ett historiskt samarbete som förmodlige­n räddade klubben och stora bekymmer att ens få ihop ett lag till de avslutande matcherna.

Michael Blomström skrattar till när allt detta kommer på tal:

– Det har varit ett jävla skitår. Sedan jag kom in i april har jag behövt släcka bränder hela tiden, men jag är övertygad om att vi gjorde vad vi var tvungna att göra för att rädda Varbergs Gif.

Redan tidigt under vintern 2021/2022 började Varbergs Gif se intressant ut inför kommande säsong. Målsprutan Ardian Berisha, som med tolv mål varit fundamenta­l i att klubben klarade nytt division 2-kontrakt föregående säsong, stannade kvar efter att ha tackat nej till ett proffserbj­udande från polska andradivis­ionen.

Förmodlige­n underlätta­des hans beslut av att Gif tidigt plockade in en hel del spelare med rutin från spel högre upp. Liam Munther och Hampus Danielsson hade båda fått känna på spel i Allsvenska­n med Bois, men det stora affischnam­net var Kalle Söderström med mängder av rutin från spel i Sveriges två högsta divisioner. Dessutom värvades ett helt gäng spelare in från Vinbergs IF, som föregående säsong fallit på målsnöret i tvåans nedflyttni­ngsstrid, däribland 17-målsskytte­n Gjenis Zeqiri.

Kort och gott, en hajp började byggas kring vad Gif skulle kunna åstadkomma under den kommande säsongen.

– Det var inte bara jag som kände så. Det var många spelare i truppen, och med värvningar­na av Gjenis, Kalle och flera andra blev alla taggade för vi visste att truppen hade spetsats, berättar Ardian Berisha.

Samtidigt gick inte lagkaptene­n Jesper Åberg i samma optimistis­ka tankar.

– Nej, det måste jag faktiskt säga att jag trodde att det skulle bli svårt. Jag tycker att det pratades lite för mycket om att vi skulle vara ett topplag. Jag vet att det inte funkar så, man måste ha en stabil grund, en trupp som jobbar tillsamman­s och en tränare som utvecklar laget. Det är en helhet som vi inte hade.

Det skulle visa sig att det inte var första gången som det inte rådde samsyn mellan två aktörer i Varbergs Gif anno 2022…

Men vem skulle leda laget? Simon Frankfeldt och Fisnik Kameraj hade lämnat efter hösten. Ordförande­n Thomas Rolfes och vice ordförande­n/sportansva­rig Anders Källman sonderade tränarterr­ängen, fick fem-sex negativa besked och landade till slut i… att Källman själv skulle ta över laget. Han hade aldrig tidigare tränat ett seniorlag.

” Det har varit ett jävla skitår. Sedan jag kom in i april har jag behövt släcka bränder hela tiden.

Michael Blomström, sportchef i Varbergs Gif

– Utifrån denna händelseut­veckling så togs beslutet av den dåvarande styrelsen att tillsätta mig som huvudträna­re för säsong 2022. Dåvarande styrelse ansåg att vi inte kunde vänta längre på att få ett ja från en tränare. Man såg en väldig stor risk att spelare skulle lämna om de inte fick klarhet i tränarfråg­an och att truppen skulle bli väldigt tunn, säger Anders Källman.

Med sig i ledartrojk­an fick han assisteran­de tränarna Per Carlstein och Jonathan Sylwan (tidigare Berntsson). Tanken var att den sistnämnde skulle bli huvudträna­re på sikt.

– När det även blev klart att ”Jonte” och ”Perra” skulle ansluta till tränarteam­et så kändes det toppen och vi var verkligen motiverade till detta uppdrag. En linje från föreningen­s sida då det blev klart med Jonte var att jag skulle verka som interimträ­nare på huvudposte­n under 2022 för att sedan under 2023 växla in Jonte som huvudträna­re. Detta stöttade jag till 100 procent och det kändes väldigt positivt.

Trion identifier­ade snabbt att laget släppt in alldeles för många mål den föregående säsongen, närmare bestämt 72 stycken, och att vägen till bättring gick genom en klassisk, hård försäsong.

– Vi hade en tydlig plan över hur vi ville bygga upp säsongen. Spelarna i den dåvarande truppen behövde generellt förbättra sin fysik för att kunna genomföra division två-fotboll på ett bra sätt under en hel säsong. Detta deklarerad­e vi tidigt för spelartrup­pen och planerade in tuff crossfit-träning under fyra-fem veckor av försäsonge­n, berättar Källman och lägger till:

– Det blir problemati­skt om man i en match behöver starta med tre-fyra spelare vars fysik ligger under genomsnitt­et, för det märks på den här nivån.

Han tillhörde inte skaran som trodde på en toppstrid.

– Utifrån såg det väl ut som att man satsade hårt med flera meriterade nyförvärv, men vi i tränarteam­et ville skapa en solid grund. Vi ville bli ett stabilt division två-lag under 2022 som vi sedan kunde bygga vidare på under kommande säsonger. Visst kunde vi känna när säsongen startade att vi med lite flyt kunde hamna på den övre halvan, men nu fick vi i stället en tuff försäsong med många jobbiga skador och sjukdomar på flera tongivande spelare.

Att döma av säsongssta­rten lyckades man råda bot på de defensiva problemen. På de fyra första matcherna vann man tre matcher och höll tre nollor. Efter derbyseger­n mot Ullared (1–0) i den andra omgången sa matchhjält­en Lucas Henriksson att laget kände sig ”riktigt bra”. Liknande ordalag använde Adam Berg efter segern med samma resultat i den fjärde omgången mot Höganäs.

Det är mitten av april och från utsidan ser Gif ut att må kanon. En dryg vecka senare har projektet kapsejsat framför ögonen på hela varbergsfo­tbollen.

Det är i stort sett samma elva som imponerat under säsongsinl­edningen som står för en oväntad plattmatch hemma mot Sävedalen och förlorar med 0–4. Anders Källman svarar inte efter matchen. I stället är det Jonathan Sylwan som uttalar sig i HN. Han säger inget särskilt uppseendev­äckande utan konstatera­r att det var ”årets sämsta match”.

Två dagar senare sitter Hn-reportern Mattias Nilsson på redaktione­n när telefonen ringer och han ser att det står Anders Källman på displayen. När Mattias 20 minuter senare lägger på luren vet han om att han har fått 2022 års mest spektakulä­ra intervju i knät. Tränaren lägger alla korten och några till på bordet:

• Han har fått sparken av styrelsen.

• Sex spelare i truppen har hotat med utpressnin­g mot styrelsen att lämna föreningen om det inte blir en förändring på huvudträna­rposten. Dessa har påstått att de inte utvecklas som fotbollssp­elare under nuvarande ledare och att träningarn­a håller pojklagsni­vå. Källman säger att spelarna är ”egoistiska”, ”karaktärsl­ösa” och att de ”troligtvis inte kommer spela högre upp än division två”.

• Han anklagar styrelsen för att vara ryggradslö­s (”Gif väljer att skita ner sig genom att göra på det här sättet, att ge med sig för en form av utpressnin­g från spelare”) och ålderdomli­g (”Styrelsen är för ålderdomli­g och det behövs mer fotbollsku­nskap för att det ska bli bättring”).

Och sist men inte minst droppar han ner den största bomben – han misstänker att spelarna lade sig för att han skulle få sparken.

Artikeln blir en av vårens mest lästa sportartik­lar på hn.se och får lagkaptene­n Jesper Åberg att ta till en kraftfull dementi innehållan­des orden ”det är horribelt att uttrycka sig så” dagen efter. Han säger även att hela truppen är bakom avskedning­en.

Med några månaders distans ångrar Anders Källman några av sakerna han sa, men menar samtidigt att man måste förstå varför han sa det.

– Utifrån sett förstår jag att det kan se hårt ut, eftersom man inte vet vad som ligger bakom. Det är en helt annan sak när man förstår innebörden av hur det ska fungera i en division två-klubb och hur förutsättn­ingarna ser ut, säger han och fortsätter:

– Jag var upprörd och tog i lite extra. Självklart trodde jag aldrig att spelarna lade sig. Däremot tror jag att det påverkade dem, eftersom de ringde styrelsen samma kväll. Jag har svårt att tro att diskussion­en om att ringa styrelsen dök upp direkt efter matchen.

Hur som kom beskedet som en chock utifrån, då Gif inlett säsongen med nio poäng på de fem första matcherna. Källman påstår att han fortfarand­e inte förstår varför spelarna reagerade som de gjorde.

– Den enda förklaring jag fick från den nytillträd­de sportchefe­n (Michael Blomström) var att det var juniorträn­ingar och att de inte utvecklade­s. Vi hade startat godkänt resultatmä­ssigt, enligt de som kan Gifs historia var det den bästa starten i modern tid, då är det klart att det kom överraskan­de att styrelsen ville avsluta mitt uppdrag.

Förklaring­en med juniorträn­ingarna står flera av spelarna bakom än i dag. Ardian Berisha och Gjenis Zeqiri berättar att truppen hade stora problem med tränaren redan från början och att det ”snackades efter varje träning”.

Enligt Mostafa Kebbi, ett av nyförvärve­n från Vinberg, låg en del av missnöjet i den mängd fysträning som ledarstabe­n förordade.

– Han är ingen fotbollstr­änare. Jag vet inte vem som tog in honom i klubben eller vad han gjorde där. Det är som att ta vem som helst och sätta honom som tränare för ett division två-lag. Vi tränade fotboll varje måndag, sedan crossfit tisdag

och torsdag. Det var vår försäsong, det kändes som att vi inte fick någon fotbollstr­äning alls. Inför första träningsma­tchen hade vi knappt tränat fotboll, berättar Mostafa Kebbi och fortsätter:

– Man kunde fråga honom om hur han ville att vi skulle spela, om man skulle sätta press i det läget och så vidare, men man fick inget svar. Han brukade säga ”bra fråga, jag ska tänka på det”, men man fick aldrig något svar från honom. Det är ingen bra tränare.

Berisha berättar att spelarna kunde stå och slå passningar på fem meter mellan varandra då Källman ansåg att de inte klarade av det på match. Kalle Söderström fyller i att det fanns en osäkerhet kring hur laget skulle spela.

Men trots allt detta tog alltså laget nio poäng under Källmans fem matcher – en prestation som inte ska tillskriva­s tränaren om man får tro delar av spelargrup­pen.

– Det var en del frågetecke­n rent taktiskt som vi aldrig riktigt rätade ut. Vi kom ändå in med bra inställnin­g och tog två raka segrar på vilja och inställnin­g. Då såg det hyfsat ut. Sedan när motgångarn­a kom var det lite svårare eftersom vi inte hade något att falla tillbaka på, säger Söderström.

Berisha går steget längre i sin kritik. – I början av säsongen är alla spelare motiverade, så vinsterna vi tog kom efter förändring­ar vi spelare själva pratat ihop oss om under matcherna. Vi visste när matcherna drog i gång att vi måste ändra på hans upplägg och skita i det han sade.

Anders Källman säger sig aldrig ha uppfattat något större missnöje i truppen.

– Att spelare uttrycker åsikter är varken märkligt eller konstigt. Jag gick inte in i detta uppdrag med tron att jag under säsongen skulle ha 25 supernöjda spelare. Jag och det övriga tränarteam­et tog fram en rimlig kravbild av vad vi förväntade oss av en division två-trupp. Förklaring­en och argumentat­ionen till varför jag behövde lämna var väldigt vag och luddig. Nu i efterhand vad jag har förstått så har det framkommit att spelarna var osäkra på hur de skulle agera på planen, vilket förvånar mig

Hur ser du på att spelarna inte förstod hur du ville att ni skulle spela?

– Jag tycker att vi hade en tydlig bild av hur vi skulle spela 3-5-2. Sedan kan det givetvis uppstå situatione­r på planen där en spelare kan känna sig osäker, då försöker vi tränare alltid lösa det med spelaren. Detta är en ständig process som pågår hela tiden. Grundidén till hur vi ville spela 3-5-2 fanns alltid där, sedan behöver man alltid skruva på olika saker.

Bakom kulisserna hände en hel del i Gif-organisati­onen. Ordförande­n Thomas Rolfes avgick och lämnade ordförande­klubban till Lasse Jonsson efter årsmötet i mars. Månaden senare tillsätts Michael Blomström som sportchef för Gif. Han märker på en gång att en katastrof lurar runt hörnet.

– Det är flera spelare som vill sluta på grund av att det är för dåliga träningar. Jag får direkt ett krav på mig att flytta på tränaren, annars kommer sex spelare att sluta. I det läget hade den förra styrelsen byggt en för liten trupp, så hade jag låtit sex spelare sluta hade vi inte haft ett lag, säger Blomström.

När försäsonge­n drog i gång var nämligen truppen drygt 20 spelare stark. Fyra långtidssk­ador senare, däribland på tilltänkte lagkaptene­n Isac Johansson, var plötsligt situatione­n prekär när sex spelare hotade med att sluta.

– Hade jag inte sparkat Anders hade vi behövt lämna WO resten av säsongen och bli nedflyttad­e. Det handlade inte om att han förlorade sin sista match, vilket många tror, utan det handlade om att vi inte hade haft ett lag annars. Jag hade inget val, säger Blomström och får understöd av ordförande­n Lasse Jonsson.

– Jag kan inte ångra det. Det var spelarna som ville ha bort honom, inte Gif. Vi hade inte haft någon trupp kvar annars.

Gif-ledningen menar att de inte hade något val, att klubben hade behövt lämna WO och därmed tvångsdegr­aderats om de inte hade agerat på tränarfron­ten. En som inte håller med är Anders Källman.

– Frågan är varför de inte försökte ta en dialog med mig? De kunde styrt upp ett möte där vi pratade igenom vad spelarna sagt och tittat på möjliga lösningar, om det fanns något att göra eller om det bara fanns ett alternativ. Utfallet hade kanske blivit likadant ändå men det hade varit mer proffsigt. I en organisati­on bör man höra med båda parter för att få en så objektiv bild som möjligt över situatione­n. Det slutade ändå spelare på löpande band efter jag lämnade och man kan undra varför?

Blomström medger att det var ett jobbigt beslut att ta, säger att Källman är ”en fantastisk människa” och att han försökte hitta en lösning där en tränare ytterligar­e skulle komma in och fungera som stöd till Källman i ledarstabe­n. Förslaget sköts dock ner av spelargrup­pen, som stod enad bakom beslutet enligt spelarna vi talat med.

Samtidigt håller Blomström med om att träningarn­a var för dåliga.

– Anders har inte kvalitéern­a för att träna ett division två-lag, säger Blomström och utvecklar:

– Jag kollade på några träningar och kunde väl hålla med dem om att det inte var seniormäss­iga träningar, utan det var lite pojklag över det. Spelarna sa att det de gjorde på träningarn­a var samma saker som när de var tolv år. De sa att de inte utvecklade­s ett skit och undrade varför de hade skrivit på för Gif.

Ett drygt halvår har passerat sedan Anders Källmans första uppdrag som seniorträn­are. I nuläget verkar det också bli hans sista.

– Jag tappade nog lite lusten för fotbollen generellt.

” Hade jag inte sparkat Anders hade vi behövt lämna WO resten av säsongen och bli nedflyttad­e. Michael Blomström

 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM ?? Michael Blomström fick en, minst sagt, intensiv start på sin uppgift som sportchef i Varbergs Gif.
BILD: ANNIKA KARLBOM Michael Blomström fick en, minst sagt, intensiv start på sin uppgift som sportchef i Varbergs Gif.
 ?? BILD: ROBERT BOMAN/ARKIV ?? Varbergs Gif tågar in till derbyt mot Ullared i den andra omgången av årets division två Västra Götaland. Inte visste spelarna då vilket kaosartat år de hade framför sig.
BILD: ROBERT BOMAN/ARKIV Varbergs Gif tågar in till derbyt mot Ullared i den andra omgången av årets division två Västra Götaland. Inte visste spelarna då vilket kaosartat år de hade framför sig.
 ?? ?? Ardian Berisha briljerade i Gif-tröjan under hösten 2021.
Ardian Berisha briljerade i Gif-tröjan under hösten 2021.
 ?? BILD: HN/ARKIV ?? Anders Källman kommer ursprungli­gen från Stockholm och tränade under en period av den aktiva karriären med AIK:S A-lag.
BILD: HN/ARKIV Anders Källman kommer ursprungli­gen från Stockholm och tränade under en period av den aktiva karriären med AIK:S A-lag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden