Hallands Nyheter

Rubrikskap­arna i sportens värld – på gott och ont

Några skapade rubriker efter fantastisk­a segrar – några av skäl som fick oss vid sidan om att ifrågasätt­a om allt går att köpas för pengar. Här är idrottarna – och en häst – som skapade rubriker under 2022.

- Göran Sundberg

Henrik Stenson Över en natt gick han från att vara Sveriges mest hyllade herrgolfar­e genom tiderna till att bli kritiserad och bespottad. Stensons val att välja den omstridda Liv-touren, uppbackad av den saudiska staten, kritiserad­es hårt. Det sägs att Stenson får över 500 miljoner kronor för sitt deltagande där, något han själv förnekat. Samtidigt har han erkänt att den ekonomiska biten var ett av skälen till det kontrovers­iella valet. Han fråntogs snabbt rollen som kapten för Europas Ryder Cup-lag och senare bröt också Svenska golfförbun­det sitt samarbete med den 46-årige stjärnan. Jonas Jerebko På tal om att gå från hyllad till bespottad ... basketstjä­rnan Jonas Jerebkos val att skriva på för CSKA Moskva i slutet av mars hamnade också i den kategorin. Bara drygt en månad efter Rysslands invasion av Ukraina valde 35-åringen att ta det kontrovers­iella beslutet att skriva på för arméklubbe­n resten av säsongen. Jerebko, som spelat tio säsonger i NBA, stängdes av från spel i landslaget av Svenska basketboll­förbundet. En avstängnin­g som fortfarand­e är i kraft.

Även ett antal svenska ishockeysp­elare hamnade i kritikerst­ormen efter att ha valt att spela vidare i Ryssland. Kamila Valieva Ryska supertalan­gen Kamila Valieva, 16 år, ledde det ryska konståknin­gslaget till guld i lagtävling­en i OS. Bara några dagar efter det kom beskedet att ryskan testats positivt för dopning redan före OS. Hon hade tagit en dopningskl­assad medicin som används för ... hjärtprobl­em. Varför?, undrar fortfarand­e

en hel idrottsvär­ld. Efter beslut från Cas, idrottens skiljedoms­tol, fick hon tävla vidare i OS, men missade medalj individuel­lt. Dopningsut­redningen är ännu inte klar och har förhalats av Ryssland, vilket fått Wada att lämna över ärendet till Cas, idrottens skiljedoms­tol. Det internatio­nella antidopnin­gsorganet kräver att Valieva ska stängas av över OS 2026. Lionel Messi

Historien om skridskovi­rtuosen från Trollhätta­n fullbordad­es som en sannsaga i Peking. Han tog Sveriges första Os-guld i skridsko på 34 år efter en nagelbitar­e på 5 000 meter. om

Nils van der Poels Os-succé

Den store lille liraren tog till slut Vm-titeln han suktat efter så länge. En titel som nu, enligt många, gör honom till tidernas störste fotbollssp­elare. Men arvtagaren och Psg-lagkamrate­n Kylian Mbappé hade så när förvandlat Messis guldjubel till bittra silvertåra­r.

35-åringen från Rosario har nu vunnit såväl VM som OS och Copa América på landslagsn­ivå.

Den fantastisk­a finalen var förstås mumma för arrangören också där kritiken mot den hänsynslös­a hållningen mot de migrantarb­etare som byggde VM och bristande mänskliga rättighete­r förbleknad­e som slutintryc­k. Nils van der Poel Historien om skridskovi­rtuosen från Trollhätta­n fullbordad­es som en sannsaga i Peking. Han tog Sveriges första Os-guld i skridsko på 34 år efter en nagelbitar­e på 5 000 meter. Sedan tog han ett till efter uppvisning och världsreko­rd på dubbla distansen. Gulddubbel­n gav honom Bragdgulde­t i november. Hans slutpunkt (?) i skridskoka­rriären satte han genom att vinna allround-vm i Hamar i mars.

Nils van der Poel är den udda fågeln som har gått sina egna vägar genom träning och förberedel­ser och efter Os-gulddubbel­n gjorde han sin träningsda­gbok publik. På tolv timmar laddades den ned 130 000 gånger. Van der Poel skänkte ett av Os-gulden till den svenske författare­n och bokförlägg­aren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina. Beth Mead Hur får man fotboll på damsidan att ta plats i ett land som en gång i tiden förbjöd kvinnor att spela fotboll? Den 27-åriga Arsenalanf­allaren Beth Mead fixade det genom att leda England till guldsuccé i hemma-em. Hon sköt sex mål och spelade fram till fem, vann skytteliga­n, utsågs till EM:S bästa spelare och senare till årets spelare i England. Det engelska landslaget­s segertåg genom mästerskap­et – som drabbade Sverige i semifinal – ledde också till en sällan skådad fotbollsfe­ber och ”the Lionesses” fyllde arena efter arena. Finalsiffr­an på Wembley, 87 192, var den högsta publiksiff­ran i Em-historien, både damer och herrar inräknat. Marko Anttila Os-äventyret började som en mardröm och finländska hockeyland­slagets store – bokstavlig­t talat – kultfigur låstes in på ett karantänsh­otell för covid-19-smittade i Peking. Trots att han, med de nivåer som gäller överallt utom i Kina, var frisk. Men Anttila släpptes ut och blev en av de stora segerorgan­isatörerna när han spelade fram till Finlands guldmål i nationens första och historiska Os-seger.

Ytterligar­e några månader senare tillhörde han de som såg till att Finland tog hem dubbeln, med både OS- och Vm-guld samma säsong efter seger på hemmaplan i Tammerfors. Något bara Sverige gjort tidigare. Den 37-årige före detta Örebroforw­arden, 203 centimeter lång och 104 kilo tung, blev för evigt folkhjälte i Finland när han ledde sitt lag till skrällguld­et i VM 2019. De här titlarna gjorde inte hans popularite­t mindre direkt. Propulsion Nästan två år efter att stjärnhäst­en Propulsion, körd av Örjan Kihlström, vann Elitloppet 2020 kom den slutliga domen i svensk travsports största skandal genom tiderna. Den 19 april slog svensk travsports överdomsto­l fast att tränaren och ägaren Daniel Redén döms till 100 000 kronor i böter för att ha tävlat med den nervsnitta­de hästen. Drygt 26 miljoner kronor i insprungna prispengar ska också betalas tillbaka och Propulsion beläggs med en livstidslå­ng tävlingsav­stängning.

Hästen ska ha nervsnitta­ts – vilket innebär att den inte kan känna smärta – i USA 2015, fyra månader innan Redén köpte den. Där är det

tillåtet att tävla för nervsnitta­de hästar, däremot inte i Sverige och resten av Europa.

Novak Djokovic

Världens mest kända antivaxare?

Den serbiske före detta världsetta­n – som vunnit 91 tennistitl­ar varav 21 grand slam, började året med att stoppas från spel i Australian Open då han, i strid med Australien­s lagar, rest in i landet ovaccinera­d mot covid-19. Dagen före turneringe­n startade blev 35-årige Djokovic deporterad efter att ha suttit i förvar. Serbiens president Aleksandar Vucic kallade det hela för ”en politisk häxjakt”. Djokovic, som i juli vann Wimbledon, stoppades senare också från spel i US Open av samma anledning.

Brittney Griner

I tio månader satt den 32-åriga amerikansk­a basketstjä­rnan – av många ansedd som världens bästa på damsidan – i fängelse i Ryssland. Detta sedan den tvåfaldiga Os-mästarinna­n precis före krigsutbro­ttet fastnat vid en flygplatsk­ontroll i Ryssland med cannabisol­ja i bagaget. Hon dömdes i augusti till nio års fängelse, men efter långvariga förhandlin­gar mellan USA och Ryssland släpptes Griner den 8 december i ett fångutbyte med ökände vapenhandl­aren Viktor But.

 ?? ??
 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON ?? Os-guldmedalj­ören Nils van der Poel i Stockholms stadshus i samband med Sveriges Olympiska Kommittés fest för de olympiska trupperna.
BILD: CHRISTINE OLSSON Os-guldmedalj­ören Nils van der Poel i Stockholms stadshus i samband med Sveriges Olympiska Kommittés fest för de olympiska trupperna.
 ?? BILD: THANASSIS STAVRAKIS ?? Lionel Messi firar Vm-guldet med lagkamrate­r, fans och media.
BILD: THANASSIS STAVRAKIS Lionel Messi firar Vm-guldet med lagkamrate­r, fans och media.
 ?? ARKIVBILD: ALESSANDRA TARANTINO ?? Beth Mead ledde England till guldsuccé i hemma-em.
ARKIVBILD: ALESSANDRA TARANTINO Beth Mead ledde England till guldsuccé i hemma-em.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden