Hallands Nyheter

Tusentals köade för att ta farväl av Pelé

Under ett dygn får brasiliana­rna ta ett sista farväl av Pelé vid likvakan på fotbollsar­enan i hemstaden Santos.

-

På måndagsför­middagen, brasilians­k tid, inleddes den 24 timmar långa likvakan för fotbollsle­gendaren, som avled i torsdags vid 82 års ålder. Den öppna kistan står i mittcirkel­n på fotbollsar­enan i Santos, Vila Belmiro, där Pelé firat många triumfer under sin karriär.

Tusentals brasiliana­re köade för att hedra och ta ett sista farväl av fotbollsku­ngen, som avled på ett sjukhus i São Paulo efter att lång tids cancersjuk­dom. Bland de första som hedrade Pelé fanns Internatio­nella fotbollsfö­rbundets ordförande Gianni Infantino och Sydamerika­s fotbollsor­dförande Alejandro Dominguez.

På läktarna, som tar 16 000 åskådare, finns tre flaggor. Den ena med en bild av Pelé i sin berömda tröja med nummer 10 på ryggen, den andra med texten ”Länge leve kungen” och den tredje med texten ”Pelé 82 år”.

På tisdagen kommer kistan att föras i procession genom Santos gator och passera förbi Pelés 100-åriga mammas hem. Enligt medier i Brasilien är modern, Celeste, dement och har inte förstått att hennes berömda son har gått bort.

– Hon är inte medveten om det,

sade Pelés syster Maria Lucia do Nascimento i fredags enligt AFP.

Pelé kommer sedan att begravas i ett särskilt mausoleum, med endast familjen på plats, på begravning­splatsen Necrópole Ecumênica i Santos.

Pelé har fortfarand­e ett hus i staden där han levde i större delen av sitt liv. De sista åren bodde han i Guarujá.

Pelé, född Edson Arantes do Nascimento, anses vara en av världens genom tiderna bäste fotbollssp­elare med tre Vm-guld. Han gjorde 1 283 mål under sin 21-åriga karriär, de flesta när han spelade med Santos.

Mängder med blommor har placerats utanför Vila Belmiro och hela Santos pryds av anslag med hyllningar av ”Fotbollsku­ngen”.

 ?? BILD: MATIAS DELACROIX ?? Många brasiliana­re ville ta ett sista farväl av ”fotbollsku­ngen” Pelé på fotbollsar­enan i Santos.
BILD: MATIAS DELACROIX Många brasiliana­re ville ta ett sista farväl av ”fotbollsku­ngen” Pelé på fotbollsar­enan i Santos.
 ?? BILD: ANDRE PENNER ?? Marcia Aoki, änkan till Pelé, håller rosenkrans­en över fotbollsgi­ganten under likvakan.
BILD: ANDRE PENNER Marcia Aoki, änkan till Pelé, håller rosenkrans­en över fotbollsgi­ganten under likvakan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden