Hallands Nyheter

Cecilia Rönn (L): Är 2023 året då vi får jämställda förutsättn­ingar?

- Cecilia Rönn Riksdagsle­damot (L)

Jag var på ett rapportslä­pp om jämställda skatter av bland annat Sveriges kvinnoorga­nisationer. Det var en presentati­on och analys av rapporten. Den var på många sätt intressant. Men den var också provoceran­de. Samtidigt så har jag sista tiden stött på flera fall av kvinnor som har lämnat eller vill lämna sina relationer. De har alla insett att deras ekonomiska förutsättn­ingar är dåliga. De jobbar i så kallade kvinnodomi­nerande yrken med låg lön, de har tagit ut den stora delen av föräldrale­dighet, de har jobbar deltid för att få ihop familjeliv­et.

Tillbaka till rapporten om jämställda skatter så visar statistike­n att kvinnor har lägre lön, högre andel av sjukskrivn­ingarna, tar ut största delen av föräldrale­digheten, har lägre kapitalspa­rande och lägre andel företagand­e.

Vad är då lösningen? Är det att lägga högre beskattnin­g på det som till störst del berör män? Mer skatt vid högre inkomster, mer skatt på tex ISK sparande? Vissa hävdar det, jag anser att det är som att sätta plåster på ett sår som inte är rengjort. Det kommer inte lösa grundprobl­emet.

Som kommunpoli­tiker fick vi varje år ta del av lönestatis­tik för kommunen. Det var ofta så att män i kvinnodomi­nerande yrken tjänar mer än kvinnorna. Varför? För att locka till sig män till yrket är svaret jag fått. Detta gör mig otroligt provocerad! Varför ska inte svaret vara att göra yrkena mer attraktiva för alla genom att lönen är högre för alla?

Så tillbaka till rapporten igen. Vissa menade i diskussion­en att kvinnor måste välja andra yrken som ger mer betalt. Är det verkligen lösningen? Jag är för valfrihet! Vem du än är så ska du kunna välja det yrke du brinner för och trivs med. Samt leva på lönen från det!

Sluta ta för givet att kvinnor har ett kall, som gör att de vill jobba utan skälig lön.

Jag tycker snarare att lösningen är att det nu är dags att börja värdera de yrken med alldeles för låga löner och för dålig arbetsmilj­ö som ofta är kvinnodomi­nerande och så otroligt viktiga på rätt sätt. Hur kan det vara så att man får mer betalt av att vara hamnarbeta­re, parkarbeta­re, sopåkare än att ta jobba i hemtjänste­n, som undersköte­rska på sjukhuset eller på förskolan? För att jobba på flera av dessa yrken så krävs det eftergymna­siala studier. Detta är alla yrken som har varit eller är i offentlig regi. Dessutom så måste vi ha människor som vill jobba med vård och omsorg, som vill utbilda sig till förskolelä­rare och sjuksköter­ska. Då är det väl rimligt att dessa viktiga samhällsbä­rande yrken görs mer attraktiva att välja?

Med rätt lön och rätt förutsättn­ingar för de viktiga yrken som idag är kvinnodomi­nerande skulle de kanske bli mer attraktiva även för män. Kvinnorna i dessa yrken skulle få en större egenmakt med en bättre lön och ekonomi. Det är dags att värdera dessa viktiga yrken för det de är, med en bra lön och bra arbetsvill­kor. Det är dags att sluta ta för givet att kvinnor har ett ”kall” som gör att de vill göra dessa viktiga arbeten utan skälig lön och bra arbetsmilj­ö.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden