Hallands Nyheter

Borta med vinden

- på ”Ett robust samhälle?” Per Eriksson

Energi. Johan Risholm fortsätter sin kamp mot kärnkraft och för vindkraft. Han är ju miljöparti­st. I en insändare i juni påstod han, felaktigt, att Sverige var beroende av ryskt kärnbränsl­e. Nu tycks han hävda att den havsbasera­de vindkrafte­n ger oss jämn och hög energi 91 procent av tiden, vilket naturligtv­is är fel eftersom det beror på hur mycket det blåser. Sedan hans parti gått i spetsen för att avveckla hälften av Sveriges reaktorer konstatera­r han triumferan­de att översyn och reparation av en av sex återståend­e reaktorer får stora konsekvens­er för elförsörjn­ingen.

Ja, det ligger liksom i sakens natur att ju färre reaktorer man har i drift, desto större blir konsekvens­erna när en eller två av dem tillfällig­t tas ur drift. Med Ringhals 1 och 2 i drift hade elpriserna dessutom varit 30-45 procent lägre enligt en utredning av Energifors­k. I dag är det sannolikt för sent att återstarta dem, men det hade det inte varit för tre år sedan när tvåan just stängts och ettan hade ett års drift kvar. Tyvärr röstade riksdagen ned förslaget om förlängnin­g med en rösts marginal i januari 2020. Reaktorern­a hade då gått med stora överskott i ett par år. Hade inte Miljöparti­et dessutom arbetat för att stoppa Ringhals 5 och 6 hade de stått klara om bara två år och ersatt Ringhals 1 och 2. ”Det var marknaden, inte politiken som stängde verken” brukar det heta. Vad sägs om politiska beslut som höjde den speciella effektskat­ten på kärnkraft med 85 procent (Göran Persson), därefter 24 procent (Reinfeldt) och slutligen 17 procent ( Löfvén).

Miljöparti­et gick till val 2014 på att stänga fyra reaktorer, man bytte in kärnkrafts­kritiska ledamöter i Vattenfall­s styrelse. Men plötsligt insåg politiker från flera läger att vårt tidigare så stabila energisyst­em höll på att haverera och en halvhjärta­d kompromiss har räddat de återståend­e reaktorern­a för en tid. Men tiden men billig stabil el är förbi.

 ?? BILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? Hade inte Miljöparti­et arbetat för att stoppa Ringhals 5 och 6 hade de stått klara om bara två år och ersatt Ringhals 1 och 2, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL Hade inte Miljöparti­et arbetat för att stoppa Ringhals 5 och 6 hade de stått klara om bara två år och ersatt Ringhals 1 och 2, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden