Hallands Nyheter

Ni ställer människor med funktionsh­inder utanför

- Maria Haldesten politisk redaktör

på ledaren ”Varberg måste sluta se äldre som flyttbara spelpjäser”

Vård. Maria Haldesten svingar som vanligt hej vilt i sin ledare dagen före julafton. Bara att kalla äldre för schackpjäs­er är riktigt dåligt. Haldesten och Svensson, fd vice ordförande i socialnämn­den, är rörande eniga om att det är fel att ställa grupper emot varandra. Det håller jag med om. Ändå gör man det. Man ställer personer med demenssjuk­dom mot personer med funktionsh­inder. Inte nog med det. Man går steget längre och ställer tom personer med funktionsh­inder utanför! Utanför möjlighete­n att erbjudas lägenheter.

Fogdevägen i Tvååker inhyser två väl fungerande verksamhet­er. Båda verksamhet­erna kan erbjudas i andra lokaler där samma typ av verksamhet bedrivs i dag.

1. När det gäller personer med demenssjuk­dom så har vi tomma platser på andra boenden. En flytt innebär dock alltid olägenhete­r för den sjuke och för anhöriga.

2. Dagverksam­het finns på flera platser i kommunen. Att byta plats kan för den som är beviljad dagverksam­het och för anhöriga innebära en omställnin­g.

Den grupp som Haldesten och Svensson ställer utanför är personer med beslut om bistånd enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionsh­indrade. Idag har vi minst 18 personer som har ett, inte smärre, utan ett skriande behov av bostad. Dem vill jag ta hand om. Det är inte att ställa grupper mot varandra. Det är att göra mera. Det är att inkludera och ta hand om andra och varandra!

Erland Linjer (M)

(I skrivande stund) ordförande socialnämn­den Varberg

Erland Linjer visar som vanligt att han inte förstår konsekvens­en av sina förslag – eller att det är han som reducerar de äldre till spelpjäser. För det är vad som påtalas i ledaren – inget annat.

Att kalla en flytt av dementa äldre för en ”olägenhet” är talande för den politik som företräds.

Att Varberg inte lyckas bygga ikapp och få fram Lss-bostäder är ett misslyckan­de. Det har ledarredak­tionen tydligt påpekat. Men lösningen är inte att tvångsförf­lytta äldre – och riskera deras hälsa.

 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM ?? Erland Linjer (S).
BILD: ANNIKA KARLBOM Erland Linjer (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden