Hallands Nyheter

Hallands gröna näringar behöver arbetskraf­tsinvandri­ngen

- Christofer Bergenbloc­k (C) Riksdagsle­damot, Halland Jonny Cato (C) Migrations­politisk talesperso­n

En överväldig­ande majoritet av alla de arbetskraf­tsinvandra­re som arbetar i Sverige gör det inom bristyrken, skriver Christofer Bergenbloc­k (C) och Jonny Cato (C).

Arbete. Halland är en region med ett omfattande jord- och skogsbruk, som bidrar till Sveriges livsmedels­försörjnin­g, till produktion av förnybara produkter och till den gröna omställnin­gen. I dessa tider ska vi vara extra tacksamma över alla företagare inom de gröna näringarna, men tyvärr så lägger regeringen förslag som istället bidrar till att försvåra deras vardag. Genom ett kraftigt höjt lönegolv för arbetskraf­tsinvandra­re blir det stopp för många som arbetar både på de halländska lantbruken och i de halländska skogarna. Detta är genuint dåligt för Hallands lantbrukar­e och skogsbruka­re.

Att anställa utländsk arbetskraf­t är många gånger en tidsödande process som kräver mycket av den enskilda

företagare­n. Det är inget man gör för att det är enkelt – eller billigt – utan för att det råder kompetensb­rist. En överväldig­ande majoritet av alla de arbetskraf­tsinvandra­re som arbetar i Sverige gör det inom bristyrken. Det går bra att fråga vilken lantbrukar­e eller skogsbruka­re som helst i Halland om hur lätt det är att klara personalfö­rsörjninge­n enbart med svensk arbetskraf­t.

Det som regeringen nu planerar att göra är att införa ett lönegolv på 33 200 kronor, vilket skulle påverka ett flertal yrken inom de gröna näringarna, men även andra viktiga branscher. Tittar man på statistik från 2019 skulle regeringen­s förslag innebära att hälften av alla som hade arbetstill­stånd i Sverige utvisas. Över 12 700 personer skulle förlora sina arbetstill­stånd.

De som ligger över det här golvet återfinns huvudsakli­gen inom akademiska yrken, så som ingenjörer och läkare, men sällan inom de gröna näringarna. Regeringen­s förslag är helt enkelt dåligt för svensk landsbygd och svenska företag, med det kommer det även ha en negativ påverkan både på vår konkurrens­kraft och på Sveriges BNP. Arbetskraf­tsinvandri­ngen bidrar i dag med 34 miljarder till BNP och 12 miljarder i skatteintä­kter.

Redan i dag finns det krav om att den som kommer till Sverige som arbetskraf­tsinvandra­re ska ha en lön som är kollektiva­vtalsenlig. Det är bra! Kollektiva­vtalen är det primära instrument som används för löneregler­ing på̊ den svenska arbetsmark­naden. Att införa en politiskt bestämd lön riskerar däremot att påverka hela den svenska lönebildni­ngsmodelle­n.

Visst finns det missbruk av arbetstill­stånd, vilket också har uppmärksam­mats av flera myndighete­r under de senaste åren. Fusk, brottsligh­et och oegentligh­eter hör inte hemma i någon del av det svenska samhället och ett antal reformer för att förhindra problemen har redan genomförts även om mer behöver göras. Det viktiga är dock att de reformer som genomförs är ändamålsen­liga, men så är inte fallet med ett höjt lönegolv. Det kommer istället leda till att företag får betydligt svårare att hitta rätt kompetens och att bristen på arbetskraf­t inom flera yrken fortsätter öka.

Under det senaste året har de gröna näringarna drabbats hårt av höjda priser på energi, drivmedel, konstgödse­l och foder. Det var av den anledninge­n som Centerpart­iet drev igenom det omfattande stödpaket på 3,2 miljarder kronor som började betalas ut i somras. Dessa problem kan knappast ha gått regeringen förbi, men ändå vill man alltså göra det ännu svårare för våra bönder och skogsbruka­re

Centerpart­iet vill se en ökning av den svenska självförsö­rjningsgra­den av livsmedel och skynda på den gröna omställnin­gen. Inte minst Halland har en viktig roll att spela i det arbetet. Till skillnad från regeringen så kommer vi därför att fortsätta driva på för bättre villkor för lantbrukar­e och skogsbruka­re. För oss är det nämligen lika viktigt med de gröna näringarna efter valet som före.

 ?? BILDER: VIDAR RUUD, RIKSDAGEN ??
BILDER: VIDAR RUUD, RIKSDAGEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden