Hallands Nyheter

Staten betalar inte längre för provtagnin­gen

- Julia Paulsson

Halland: Hittills har covidprovt­agningen i Halland kostat över en miljard kronor. Fram till årsskiftet har staten stått för kostnaden, men nu landar ansvaret i stället på Region Halland.

Sedan pandemins start har över 795 000 Pcr-tester för covid-19 gått genom Region Halland. Där ingår så väl tester gjorda på sjukhus som självprov hämtade ur de lådor som placerades ut i hela regionen för att göra provtagnin­gen tillgängli­g.

Sedan testningen infördes har staten stått för hela kostnaden och ersatt regionerna i efterhand, en ersättning som nu försvinner. Rekommenda­tionen om att vissa grupper ska testas finns dock kvar. För att provtagnin­gen fortsatt ska vara kostnadsfr­i för individen föreslås Region Halland stå för kostnaden.

Det finns ingen riktig uppskattni­ng om vad det beräknas kosta. Under förra året gjordes nästan 180 000 tester i Halland, vilket kostade 187 miljoner kronor. Första månaden 2022 var rekommenda­tionen om vilka som skulle testas mer utbredd. Så som det ser ut i dag har gällt sedan februari 2022.

– Det är jättesvårt att veta vad det kommer kosta i och med att smittan ökar. Det är klart att det blir en konsekvens när staten lägger över kostnaden på regionerna, säger Mikaela Waltersson (M), ordförande för regionstyr­elsen och hälsooch sjukvårdsu­tskottet.

Att staten inte längre ersätter regionerna för provtagnin­gen ser Mikaela Waltersson som en naturlig utveckling då det numera är en del av vardagen i Region Halland.

– Covid kommer vara en del av influensab­ilden som kommer finnas framöver. I förlängnin­gen är förståelig­t att staten inte fortsätter ta kostnaden för det. Jag tänker att det är en naturlig utveckling, men samtidigt står vi inför en massa ökande kostnader så varenda sak som vi måste finansiera blir givetvis påtaglig, säger hon.

Beslutet om att Region Halland ska stå för provtagnin­gskostnade­n behöver tas av regionstyr­elsen, hälso- och sjukvårdsu­tskottet har ställt sig bakom förslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden