Hallands Nyheter

Hög smittsprid­ning pressar vården i Halland

- Julia Paulsson julia.paulsson@hn.se 010-471 51 32

Halland: Smittsprid­ningen av så väl covid-19, säsongsinf­luensa och Rs-virus är fortsatt hög. Många inneliggan­de patienter med luftvägsin­fektioner och samtidigt stor sjukfrånva­ro bland personalen skapar ett ansträngt läge på Hallands sjukhus.

I början av veckan vårdades omkring 50 covidpatie­nter samtidigt på Hallands sjukhus. Det i sig är en hög siffra, samtidigt vårdas ungefär lika många patienter med influensa och utöver det även barn med Rs-virus.

Senare under veckan minskade trycket något, på torsdagen var ett 30-tal covidpatie­nter inskrivna.

– Det är inte ett ”all time high” men det motsvarar de toppar vi haft under förra coronavåge­n, säger Marianne Kondrup som är kommunikat­ionschef på Hallands sjukhus.

– Det blir extra komplext att det inte är samma virus. Om man bara har covidpatie­nter kan man vårda dem tillsamman­s, nu behöver man ta hänsyn till ytterligar­e en aspekt. Det blir många logistikfö­ljder om att utnyttja platserna bäst och vårda på ett klokt och säkert sätt, säger regionens smittskydd­släkare Maria Ryberg Mo.

De tre virusen sprids parallellt, enligt smittskydd­et i Halland dominerar covid fortfarand­e men även säsongsinf­luensan är på uppgång.

Under de sista veckorna 2022 ökade både antalet covidfall och andelen positiva provsvar i Halland. Vecka 51 var 35,7 procent av covidprove­rna positiva, veckan efter sjönk det marginellt men siffrorna från mellandaga­rna bedöms inte vara helt tillförlit­liga.

– Det är för tidigt att säga hur jul- och nyårsfiran­de påverkat smittsprid­ningen, men dessvärre är det fullt rimligt att tro att det spär på smittsprid­ningen ytterligar­e. Att umgås med personer som man inte träffar till vardags och träffas i andra konstellat­ioner ger bra förutsättn­ingar för virus att spridas.

Hallands sjukhus har varit i stabsläge i snart en månad. Maria Ryberg Mo beskriver läget på sjukhuset med många inneliggan­de patienter och stort söktryck som en tuff situation.

– De senaste veckorna har vi sett en tydlig ökning, säger hon.

Folkhälsom­yndigheten spår en ny topp av spridninge­n av covid-19 under januari månad. Oavsett när smittsprid­ningen toppar räknar Maria Ryberg Mo med att coronaviru­set kommer vara med oss en längre tid.

– Om tio år kommer vi rimligtvis veta lite mer om hur covid samexister­ar med andra virus och ter sig i normala säsonger.

När du säger så låter det som att det är självklart att covid fortfarand­e kommer vara aktuellt om tio år, tror du det?

– I dagsläget finns det inget som får oss att tro att det inte kommer fortsätta finnas som luftvägsin­fektion. Det rimligaste att tro, utan att veta säkert, är att det kommer bete sig mer som en säsongsinf­luensa, säger Maria Ryberg Mo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden