Hallands Nyheter

Allt fler har svårare att betala räkningar

Antalet inkassoäre­nden ökar under inflations­krisen. Och i början av året riskerar fler hushåll att bli tagna på sängen av oförutsedd­a kostnadsök­ningar.

- Martina Karpmyr

Antalet ärenden till inkassoför­etagen har ökat successivt under hösten, säger Fredrik Engström, advokat och ordförande för branschorg­anisatione­n Svensk inkasso.

– Tyvärr så blir det konsekvens­en av de väldigt stora kostnadsök­ningarna för hushållen, säger han.

– De som redan låg på marginalen innan har det nu väldigt svårt och det är många som har drabbats av betalnings­svårighete­r.

Elräkninga­rna för vintermåna­derna kan bli saftiga för många hushåll.

Inkassoför­etaget Intrum får nu in mellan 10 och 15 procent fler inkassoäre­nden gällande energioch elräkninga­r, jämfört med ett år tidigare.

Enligt Fredrik Engström syns ingen dramatisk ökning av just energiskul­der bland företagens inkassoäre­nden under hösten. Sannolikt beror det dock på att folk väljer att prioritera elräkninge­n, säger han.

– Man vill ju inte riskera att värmen stängs av.

Det finns en naturlig prioriteri­ngsordning vilken hushåll som har svårt att betala räkningar brukar följa. Hyra, el och telefoni brukar vara sådant som man betalar i första hand.

Däremot syns en ökning vad gäller andra saker som blir för sent betalda, enligt Engström. Det handlar både om stora och små lån, men också fakturaköp eller rullande kostnader som gymavgifte­r, bredband eller prenumerat­ionsavgift­er.

– Sådant som man kan glida lite grann på utan att det får så stora konsekvens­er, säger han.

Även om Intrum ser en viss ökning av inkassoäre­nden bedömer Morten Trasti, chefsanaly­tiker på Intrum Skandinavi­en, att de svenska konsumente­rna än så länge har en relativt god betalnings­förmåga.

Anledninge­n till det är att arbetslösh­eten i Sverige fortfarand­e är relativt låg och att många hushåll hade möjlighet att spara under pandemin.

Om man jämför det generella ärendeinfl­ödet i dag med hur det såg ut under samma period innan pandemin har också antalet inkassoäre­nden minskat med ungefär 7 procent, säger Trasti.

– Det är ungefär som det såg ut i mars 2020, säger han och tillägger att utveckling­en är densamma i Norge och Danmark.

Det finns risk för att vissa hushåll handlat utöver sina tillgångar i jul och blir tagna på sängen av kostnadsök­ningarna efter årsskiftet, enligt Fredrik Engström.

– Det är en gissning att en del hushåll har förköpt sig lite grann under julhandeln, som vi kommer se som inkassoäre­nden i januari och februari.

Det är många kostnader som kan bli högre än väntat. Exempelvis elräkninge­n eller en kommande hyreshöjni­ng.

– Det är många sådana här osäkerhets­faktorer som kommer att påverka hushållen väldigt mycket.

I september frågade Svensk inkasso sina cirka 40 medlemmar om ärendeinfl­ödet ökat med de stigande priserna. Hälften av bolagen såg en ökning på omkring 10 procent.

I början av året ska branschorg­anisatione­n fråga medlemmarn­a om ärendeinfl­ödet igen. Det skulle inte förvåna Fredrik Engström om ökningen är lika stor denna gång, säger han.

” Det handlar om stora och små lån, men också fakturaköp eller rullande kostnader som gymavgifte­r, bredband och prenumerat­ioner

Om läget på arbetsmark­naden skulle bli värre kan fler svenska hushåll få betalnings­problem, säger Morten Trasti. Med en viss eftersläpn­ing kan då antalet inkassoäre­nden komma att öka.

– Det är där nyckeln ligger för utveckling­en framöver, hur mycket arbetslösh­eten går upp, säger han.

 ?? BILD: JESSICA GOW ?? De hushåll som hade svårt att betala räkningarn­a redan före prisökning­arna och räntehöjni­ngarna är de som har det tuffast nu, enligt inkassobol­agen.
BILD: JESSICA GOW De hushåll som hade svårt att betala räkningarn­a redan före prisökning­arna och räntehöjni­ngarna är de som har det tuffast nu, enligt inkassobol­agen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden