Hallands Nyheter

Kungen om kritiken: ”Har smärtat mig djupt”

- Joakim Magnå

Kung Carl Gustaf kommentera­r nu den kritik han fått efter uttalanden kring tronföljde­n och den grundlagsä­ndring som gjorde Victoria till kronprinse­ssa.

”Det har smärtat mig djupt”, säger kungen i ett skriftligt uttalande.

Uttalanden­a om tronföljde­n görs i den aktuella Svt-dokumentär­en ”Sveriges sista kungar”. Kungen säger där att han fortfarand­e tycker att den grundlagsä­ndring som gjorde Victoria till tronarving­e i stället för prins Carl Philip var ”ganska märkligt”.

– Det är knepigt med lagar som fungerar retroaktiv­t. Det verkar inte klokt. Det tycker jag fortfarand­e, säger kungen i dokumentär­en.

Kung Carl Gustaf har de senaste dagarna bland annat kritiserat­s för att inte stå bakom kronprinse­ssan Victoria och vara sexistisk.

Nu bemöter han kritiken i ett uttalande på kungahuset­s hemsida.

”Under hösten, vid två intervjuti­llfällen, fick jag frågor om ändringen av succession­sordningen 1980 till förmån för det förstfödda barnet – oberoende av kön. Jag delgav då mina tankar kring att Prins Carl Philip i samband med ändringen av grundlagen retroaktiv­t miste sin ställning som kronprins”, säger kungen.

”Det har smärtat mig djupt när jag i efterhand har tagit del av kommentare­r som gör gällande att jag inte skulle stå bakom min dotter, Kronprinse­ssan Victoria, som Sveriges tronföljar­e.” Kungen betonar att det han sa i dokumentär­en ”ej ska uppfattas som kritik mot den kvinnliga tronföljde­n eller mot Kronprinse­ssan Victoria”.

”Den kvinnliga tronföljde­n är för mig en självklarh­et. Kronprinse­ssan är min efterträda­re. Hon är en extraordin­är tillgång för mig, min familj och vårt land. Jag är stolt över henne och hennes outtröttli­ga arbete för Sverige.”

”Sveriges sista kungar” kan ses nu på SVT Play och har premiär på linjär-tv den 12 januari.

 ?? BILD: JANERIK HENRIKSSON ?? Kung Carl Gustaf och kronprinse­ssan Victoria. Bilden togs i samband med invigninge­n av Slussbron i Stockholm.
BILD: JANERIK HENRIKSSON Kung Carl Gustaf och kronprinse­ssan Victoria. Bilden togs i samband med invigninge­n av Slussbron i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden