Hallands Nyheter

Ryskt eldupphör inlett – omvärlden skeptisk

-

Det ensidiga eldupphör som Rysslands president Vladimir Putin utlyst har inletts, hävdar Moskva.

Men omvärlden är skeptiskt inställd till utspelet – precis som Ukraina.

Den utlovade ryska vapenvilan har börjat gälla, heter det i statlig rysk tv.

– Från mitt på dagen i dag trädde vapenvilan i kraft längs hela fronten. Den kommer att fortsätta fram till slutet av den 7 januari, meddelas det i rysk tv.

Enligt president Putin utlyses eldupphöre­t på grund av den ryskortodo­xa julhelgen. Men från omvärlden är skepsisen stor.

Under fredagsmor­gonen, timmarna före det utlysta eldupphöre­t, pågick striderna i östra Ukraina som vanligt. Ryska trupper uppges bland annat ha beskjutit staden Kramatorsk nära frontlinje­n i regionen Donetsk. Det kommer även ukrainska uppgifter om rysk beskjutnin­g i Bachmut. Det är oklart om attackerna ska ha inträffat före den utlysta vapenvilan eller efter att den inletts.

– Det finns ett ord som bäst beskriver detta och det är ”cyniskt”, säger Ned Price, talesperso­n för USA:S utrikesdep­artement om Putins vapenvila.

– Vår farhåga … är att ryssarna skulle kunna försöka använda en tillfällig paus i striderna för att vila, återuppbyg­ga, omgruppera och i slutändan anfalla igen, fortsätter Price.

Det ryska försvarsde­partemente­t hävdar på fredagen att landet respektera­r vapenvilan, men anklagar Ukraina för artillerib­eskjutning mot människor och ryska positioner, skriver AFP.

USA:S president Joe Biden beskriver det som ”intressant” att Putin kunde bomba på juldagen och nyårsdagen, men nu vill ha ett eldupphör.

– Jag tror att han försöker skaffa sig lite andrum, säger Biden syftande på Putin.

Analytiker hos den amerikansk­a tankesmedj­an ISW spår att den ryske presidente­ns syfte med vapenvilan är att kunna anklaga Kiev för att bryta mot den och att ”inte vilja ha fred”.

I sitt dagliga tal på torsdagskv­ällen sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att Ryssland försöker att använda julen som en täckmantel för att ”åtminstone kortvarigt stoppa Ukrainas soldater i Donbass och för att kunna flytta utrustning, ammunition och mobilisera­de män närmare våra positioner”.

– Vad kommer det här att leda till? Bara till ytterligar­e ökade dödssiffro­r, sade han.

Zelenskyj riktade delar av sitt tal till ryska medborgare.

– Kriget kommer att vara slut när era soldater antingen lämnar eller vi driver bort dem, sade han.

"Det finns ett ord som bäst beskriver detta och det är ”cyniskt” Ned Price

Talesperso­n för USA:S utrikesdep­artement

 ?? BILD: ALEXEI ALEXANDROV ?? Mariupolbo­r vid ett torg med en julgran som pyntats för den ryskortodo­xa julen på torsdagen.
BILD: ALEXEI ALEXANDROV Mariupolbo­r vid ett torg med en julgran som pyntats för den ryskortodo­xa julen på torsdagen.
 ?? ARKIVBILD: KIUR KAASIK ?? Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa att Ryssland försöker använda julen som en täckmantel.
ARKIVBILD: KIUR KAASIK Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa att Ryssland försöker använda julen som en täckmantel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden